Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

Περί της διόγκωσης των συστατικών.

Προ ημερών πήγα σε ένα μικρό σούπερ μάρκετ -από εκείνα όπου δεν βρίσκεις όλων των εταιριών τα είδη- κι αγόρασα αλεύρι μιας εταιρίας γνωστής στο χώρο. Δεν αγόραζα συχνά το συγκεκριμένο αλεύρι αλλά ναι, το είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Χαζεύοντας τη συσκευασία έπεσε το μάτι μου στα συστατικά. Τα οποία ήταν περισσότερα του ενός. Μέχρι πρότινος είχα την εντύπωση ότι το απλό αλεύρι (όχι τα τύπου Φαρινάπ κλπ) ήταν απλό, σκέτο, νέτο αλεύρι- γι' αυτό και δεν διάβαζα ποτέ τι έγραφε μετά την ένδειξη "συστατικά". Αλεύρι για όλες τις χρήσεις αγόρασα. Και μου προέκυψε αλεύρι με...διογκωτικά. Κι έμεινα να αναρωτιέμαι τι διάολο θέλουν τα διογκωτικά στο απλό αλεύρι και τέλος πάντων τι είδους διογκωτικά ήταν αυτά. Και στο κάτω κάτω δεν ήθελα αλεύρι με διογκωτικά, βρε φίλε, ήθελα σκέτο, καλής ποιότητας αλεύρι. Κι εσύ μου έβαλες διογκωτικά. Και τώρα πια τίποτα δεν είναι δεδομένο. Φίλε, με αναγκάζεις να διαβάζω από δω και μπρος σχολαστικά και τα πακέτα με το αλεύρι. Θα γίνω η τρελή των σούπερ μάρκετ, εκείνη που διαβάζει τα συστατικά και στις συσκευασίες αλευριού, η δακτυλοδεικτούμενη εμμονική με τα συστατικά. Έτσι θα με καταντήσεις φίλε, εσύ και τα διογκωτικά σου.

Πήρα, που λέτε, το αλεύρι με τα διογκωτικά (δεν γινόταν να το επιστρέψω, το είχα ήδη ανοίξει όταν έκανα τη "διογκωμένη" ανακάλυψη) κι έφτιαξα ένα ωραιότατο, φθινοπωρινό κέικ με μήλα. Γιατί τι θα ήταν το φθινόπωρο χωρίς γλυκά με μήλα!


Κέικ μήλου με ελαιόλαδο (#2)*



Υλικά για ταψί διαμέτρου 22 εκ.


3 ξινόμηλα
180 γρ ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
120 γρ ελαιόλαδο
150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χωρίς διογκωτικά...!)
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι κανέλα (γιατί τι θα ήταν ένα κέικ μήλου δίχως κανέλα...!)
1/2 φλιτζάνι σουλτανίνα
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλο φιλέ (λευκό)
1 γενναία κουταλιά βούτυρο


Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το αλεύρι το baking powder, αλάτι και κανέλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε το βούτυρο στο ταψί, το οποίο τοποθετούμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο κι απλώνουμε με ένα πινέλο το βούτυρο, που έχει λιώσει, σε όλη του την εσωτερική επιφάνεια. Τοποθετούμε τις φέτες σε στρώσεις στο ταψί- θα βγουν τουλάχιστον δύο καλές στρώσεις.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη.
Χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
Χτυπώντας πιο απαλά πια, προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατώνουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να ανακατώνουμε απαλά μέχρι να ενσωματωθεί κι αυτό και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος προσθέτουμε την σουλτανίνα.

Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μήλα στο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τα αμύγδαλα.

Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά. Τσεκάρουμε να δούμε αν έχει ψηθεί πριν το ξεφουρνίσουμε.

Αφήνουμε για 10-15 λεπτά και μετά το βγάζουμε από το ταψί.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των κέικ με ελαιόλαδο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες διατηρούν την υγρασία τους, δεν ξηραίνονται. Κι έχουν μια ιδιαίτερη γεύση, μιας και το ελαιόλαδο ταιριάζει όμορφα με κέικ με φρούτα. Όσοι τυχόν δεν θέλουν ελαιόλαδο μπορούν να το αντικαταστήσουν με ισόποσο βούτυρο το οποίο θα έχουν λιώσει και θα έχουν αφήσει να κρυώσει.

*Εδώ θα βρείτε παλιότερη εκδοχή του ίδιου γλυκού.




13 σχόλια:

  1. Και έχω 3 ξινόμηλα...! Πάω και για τα υπόλοιπα υλικά, αμέσως! Tέλειο! Τhanx, Crispy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δώρα

      Είναι εύκολο και για να φτιαχτεί. Το μόνο μυστικό, ας το πούμε, είναι να χτυπηθούν πολύ καλά αυγά και ζάχαρη- για να αποκτήσει το κέικ υφή παντεσπανιού.

      Διαγραφή
  2. Γεια σου Crispy μου! Δεν είχα σκεφτεί ποτέ να δω στην συσκευασία τα συστατικά. Άλλο ένα βάρος... Το κέικ σου φαίνεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα

      Μου είπαν- με αφορμή την ανάρτηση- ότι έχουν δει συσκευασία αλευριού για όλες τις χρήσεις με ένα κατεβατό από συστατικά!!

      Το κέικ είχε το εξής πλεονέκτημα: Είχε μείνει ένα κομμάτι την 3η μέρα κι ήταν μαλακό και φρέσκο σαν την 1η μέρα, χάρη στο ελαιόλαδο που έχω προσέξει ότι βοηθά τα κέικ να μην στεγνώνουν. Εμείς είμαστε 2 άτομα, ένα κέικ το τρώμε σε 3-4 μέρες, επομένως είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα!

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα. Είσαι σίγουρη ότι έλεγε διογκωτικά και όχι βελτιωτικά; Δεν είναι το ίδιο. Το πρώτο δεν το έχω δει σε κανένα αλεύρι, το δεύτερο σχεδόν σε όλα (ναι, κοιτάω πάντα τα συστατικά...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη ναι!!

      Πήγα επί τούτου στο σούπερ μάρκετ να το επιβεβαιώσω 100%, γι'αυτό άργησα να απαντήσω!

      (Μα βελτιωτικά θα το καταλάβαινα -χωρίς να το αποδέχομαι- τα διογκωτικά όμως;;)

      Διαγραφή
  4. επειδη εμεις παιρνουμε απο μυλο αλευρι, σπανια αγοραζω απο σουπερ αλλα ποτε δν κοιταξα τι λενε οι συσκευασιες!!! θα παω σουπερ κ θα το κοιταξω !!! πλεον δεν ειμαστε σιγουροι γαι τιποτα απ οτι τρωμε!! το κεικ τελιο μ αρεσουν τα μηλοκεικ!!! κ το αμυγδαλακι συμπληρωνει το καρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία

      Κι εγώ συνήθως αγοράζω από τον ΑΒ δικό του αλεύρι αλεύρι από μικροπαραγωγούς (έχει 2 τα οποία είναι πολύ καλά και χωρίς...διογκωτικά!).

      Ναι, αυτό είναι το κακό, δεν είμαστε σίγουροι πια τι τρώμε.

      Αμυγδαλάκι (άφθονο) θα έχει το γλυκό της μεθεπόμενης ανάρτησης!!! :-)

      Διαγραφή
  5. Με ψύλλιασες τώρα και θα τα κοιτάζω κι εγώ τα αλεύρια.. Πολύ ωραίο το κέικ μήλου. Το κάνω και με μπανάνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα πια μας ψύλλιασαν και για άλλα τρόφιμα που παίρναμε ως δεδομένο ότι είναι ...αγνά. (μα τι είναι αγνό πια;)

      Ωραίο ακούγεται και με μπανάνα!

      Διαγραφή
  6. Θα αρχίσουμε να κοιτάμε τα πάντα. Δεν το έχω προσέξει αλλά τώρα που το λες θα το δω.
    Τίποτα δεν είναι αγνο Χριστίνα μου, δυστυχώς. Εντελώς τίποτα. Από αυτά που πωλούνται στα ράφια.

    Το καλύτερο κεικ για αυτήν την εποχή. Κανέλα και μηλο πανε μαζί, όπως και οι σταφίδες.

    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον

      Όντως δύσκολο πια να βρει κανείς κάτι αγνό πια. Εν τω μεταξύ στο συγκεκριμένο αλεύρι δεν αναγραφόταν η χώρα προέλευσης του σιταριού, παρά μόνο στη συσκευασία -και πάνω από μια ελληνική σημαία, μη χάσουμε- έγραφε ότι ήταν αλεσμένο στην Ελλάδα!

      Τυχερή είναι η Αναστασία που γράφει πιο πάνω σε σχόλιο ότι αγοράζει απευθείας από μύλο.

      Διαγραφή
    2. Μάριον καλημέρααααα! :-)

      Διαγραφή