Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Φθινοπωρινοί αφορισμοί

 Το μπλογκ κλείνει αισίως τα 8 χρόνια κι είναι ευκαιρία για έναν μικρό απολογισμό και κάποιες σκέψεις.
Εδώ και καιρό έχω διαπιστώσει ότι το food blogging έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και το στυλ που συνεχίζω απρόσκοπτα εδώ και 8 χρόνια είναι απλά κι ολοφάνερα out of date που λένε και στο μικρό μου χωριό. Κάνοντας την συγκεκριμένη διαπίστωση οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν εδώ. Έχει περάσει καιρός που οδηγήθηκα σε αυτό το συμπέρασμα κι ακόμα δεν μου έχει έρθει κάποια φαεινή, καινοτόμος ιδέα! (Κάπως σαν τα καρτούν να ανάψει ένα λαμπάκι πάνω από το κεφάλι μου)

Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσω να ανεβάζω συνταγές που βρήκα, έφτιαξα και μου άρεσαν. Έτσι κι αλλιώς το μπλογκ έχει "εξελιχθεί" ("μεταλλαχθεί";)  σε ένα είδος ανοιχτού αρχείου όπου μαζεύω αγαπημένες συνταγές. Μέχρι να μου έρθει η "καινοτόμος'" ιδέα θα ξεκαθαρίσω όλες τις συνταγές που έχουν αναρτηθεί, τουτέστιν αλλαγές φωτογραφιών, σβήσιμο συνταγών που δεν φτιάχνω πια, και update σε όποιες εκτελέσεις συνταγών έχω αλλάξει τακτική.

Ας αφήσουμε την ενδοσκόπηση στην άκρη κι ας πάμε στην ουσία. Στο φθινόπωρο είμαστε και φθινόπωρο δεν βλέπουμε- τουλάχιστον εδώ στην Αττική κι εκτός κάτι ωρών βροχερών που τρέξαμε να το παίξουμε autumn mood, αλλά μας πρόλαβε η καλοκαιρία και καιρός να το πάρουμε απόφαση ότι τα καλοκαίρια στην Ελλάδα δεν τελειώνουν την 1η του Σεπτέμβρη. Προφανώς!!

Τον όμορφο μήνα Σεπτέμβρη δοκίμασα ένα επιδόρπιο που είχε ψιλοκομμένους χουρμάδες από πάνω και θυμήθηκα τι ωραίοι που είναι και πόσο μου αρέσουν κι υποσχέθηκα στον εαυτό μου να φτιάξω το κατιτίς με χουρμάδες. 

Έφτιαξα λοιπόν biscotti ελαιόλαδου με χουρμάδες και καρύδια. Και βγήκαν απίθανα! Θα ταίριαζαν τέλεια με φθινοπωρινό καιρό και τσάι (...και συμπάθεια), φευ, δεν μας έχει προκύψει ακόμα, οπότε τα τρώμε με καφέ!



Biscotti ελαιόλαδου με χουρμάδες και καρύδια




Για 15-16 κομμάτια


90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ αλεύρι ολικής
80 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
40 γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες
40 γρ καρύδια




Σε ένα μπολ ανακατώνουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το αλεύρι ολικής με το αλάτι και το baking powder.

Στο μούλτι κόβουμε μαζί τους χουρμάδες και τα καρύδια.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη - με τον αυγοδάρτη, δεν χρειάζεται μίξερ- για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και το εκχύλισμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ενσωματώνουμε ανακατεύοντας με το χέρι. Τέλος προσθέτουμε κι ενσωματώνουμε το μείγμα χουρμάδες- καρύδια. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Θα δημιουργηθεί τέλος, μια ζύμη που δεν θακολλά στα τοιχώματα του μπολ και τα χέρια. Αν τυχόν κολλά, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Πιάνουμε τη ζύμη, της δίνουμε σχήμα κορμού, την τυλίγουμε σε μεμβράνη, την πιέζουμε με τον πλάστη για να της δώσουμε πάχος 1 εκ περίπου και μήκος πάνω κάτω 15-16 εκ και την βάζουμε (τυλιγμένη) στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα. Αν τυχόν βιαζόμαστε μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς με τη σχάρα στη μεσαία θέση.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε προσεκτικά τον κορμό, σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε απαλά - μέχρι τη μέση περίπου, όχι μέχρι κάτω- κομμάτια πάχους 1 εκ. Θα βγουν περίπου 15 κομμάτια.

Το τοποθετούμε στο φούρνο να ψηθεί, περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα. Το βγάζουμε ενώ συγχρόνως ρίχνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς. Πολύ προσεκτικά και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, κόβουμε μέχρι κάτω τα κομμάτια , τα χωρίζουμε και τα απλώνουμε στο ταψί έτσι ώστε η πλάγια πλευρά να κοιτάζει τώρα προς τα πάνω. Με άλλα λόγια τα βάζουμε ξαπλωτά. Τα ξαναβάζουμε στο φούρνο και τα αφήνουμε να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα- περίπου 10 λεπτά. Τα γυρίζουμε και περιμένουμε να πάρουν χρώμα κι από αυτήν την πλευρά- περίπου 5 λεπτά.

Τα biscotti μας θα είναι έτοιμα εφόσον έχουν ψηθεί καλά και στο εσωτερικό. Μπορούμε να τσεκάρουμε σπάζοντας ένα στη μέση. Αν τυχόν "κρατάνε" λίγο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά ακόμα, γυρίζοντας τα συνέχεια και προσέχοντας μην καούν.







12 σχόλια:

  1. Οκ, πρέπει να τα φτιάξω και αυτά!!! χαχαχαχα
    Δεν ξέρω τι θα ήθελες να αλλάξεις στο μπλογκ, εγώ πάντως χαίρομαι να σε βλέπω πάντα σε αναρτήσεις. Κάτι θα πεις που θα με ενδιαφέρει, κάτι θα έχει η συνταγή που θα το κρατήσω στο μυαλό μου. Γενικά πάντα κάτι έχεις να δώσεις! Χρόνια πολλά λοιπόν εύχομαι από καρδιάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή καλημέρα,

      Η συνταγή είναι στο ίδιο στυλ με εκείνα τα μπισκότι με αμύγδαλα αν θυμάσαι, μόνο που έχω χρησιμοποιήσει εδώ και αλεύρι ολικής κι έκοψα λίγο από τη ζάχαρη- μιας και οι χουρμάδες (αποξηραμένοι) είναι πολύ γλυκοί.

      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές και τα καλά λόγια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. χρονια πολλα!!!! τι ωραια αυτα τα μπισκοτα!! παντως οτι αλλαγη και να κανεις μη μου στερησεις τις ταινιες!! μ αρεσει να βλεπω την κριτικη σου για ταινιες και το φαγητο που τις συνοδευει και εχεις κ καιρο να βαλεις ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία καλημέρα,

      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

      Να, αυτό που αναφέρεις, οι αναρτήσεις που έκανα όπου συνδύαζα σινεμά-φαγητό ήταν καινοτόμο. αλλά δυστυχώς τέτοιες καλές ιδέες δεν μου έρχονται πια!
      Παρεμπιπτόντως έχω δύο τέτοιες αναρτήσεις στα σκαριά οπότε stay tuned!

      Διαγραφή
  3. Crispy, νοιώθω πως όσα γράφεις αφορούν το πως "αισθάνεσαι" εσύ απέναντι στο Blog και τις ανάγκες σου, όπως αυτές εξελίχτηκαν μέσα από αυτά τα 8 χρόνια.
    Σου εύχομαι να βρεις αυτήν την καινοτόμο ιδέα που αναζητάς για την όποια ανανέωση αποφασίσεις, αλλά επειδή διαισθάνομαι πως η προσωπική καταγραφή είναι ο "προσωπικός σου μπούσουλας" νομίζω ότι είσαι στον δρόμο που επιθυμείς.

    Αν πάλι κάνω λάθος... ελπίζω να βρεις την καλύτερη δυνατή ιδέα

    Χρόνια πολλά και καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη καλημέρα,

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και τις ευχές!

      Ας παρομοιάσω αυτήν την αλλαγή που θέλω να κάνω με την ανακαίνιση του σπιτιού μας, που ενώ έχω το στίγμα του προσωπικού μας γούστου, μετά από καιρό αισθάνεσαι την ανάγκη να το ανανεώσεις γιατί οι τάσεις είναι διαφορετικές και ξέρεις ότι θα σε ανεβάσει ψυχολογικά μια αλλαγή επίπλου, το βάψιμο των τοίχων με διαφορετικά χρώματα κοκ.

      Σχετικά με αυτό που πολύ όμορφα λες, την προσωπική καταγραφή, τον "προσωπικό μπούσουλα", ναι υποθέτω ότι είναι το δυνατό μου σημείο μιας και, όσοι με έχουν προσεγγίσει για συνεργασία είναι το πρώτο πράγμα που λένε "Μας αρέσει ο τρόπος που γράφεις". Αλλά μέχρι εκεί...!!!

      Διαγραφή
  4. Δε σε βρίσκω out of date αγαπητή Crispy, ίσα-ίσα που πάντα περιμένω με ανυπομονησία τις αναρτήσεις σου! Τι πρωτότυπα μπισκότα που μας έβαλες σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμαλία καλημέρα,

      Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά λόγια! Για μένα αποκτούν ειδική αξία μιας και είσαι από τις πιο παλιές ιντερνετικές φιλίες που έχω εδώ στο μπλογκ και πραγματικά χαίρομαι που κρατά τόσα χρόνια!
      Κι αγαπάμε το ίδιο νησί- μην το ξεχνάμε αυτό!!! :-)))

      Λοιπόν, αν δεν ήταν εκείνοι οι χουρμάδες που είχαν βάλει σε ένα ωραιότατο μαλεμπί που δοκίμασα δεν θα είχα την έμπνευση να φτιάξω αυτά τα μπισκότι!

      Διαγραφή
  5. Πως περνούν τα χρονια!

    Μ αρεσουν πολύ τα μπισκοτι, ακομη περισσοτερο να τα βουτω σε καφε ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. B F,

      Καλημέρα! Πράγματι, απορώ κι εγώ πώς πέρασαν 8 χρόνια!

      Τα συγκεκριμένα μπισκότι νόμιζα ότι θα ταίριαζαν καλύτερα με τσάι αλλά απεδείχθη ότι πάνε ακόμα καλύτερα με καφέ!
      Παρεμπιπτόντως λατρεύω κι εγώ να βουτάω στον καφέ μπισκότα...αλλά κυρίως κρουασάν!!! Το αγαπημένο μου πρωινό!

      Διαγραφή
  6. Να ευχηθώ για αρχή λοιπόν στο μπλογκ και σε σένα Χρόνια πολλά και δημιουργικά.

    Η ''ανακαίνιση'' βοηθάει να πάρουμε λίγο περισσότερη φόρα για άλλα πράγματα. Δεν θέλω να αλλαξεις βασικά το ύφος του μπλογκ (τί θα γράφεις για life style?? χιχι..κι αυτό καλό αμα βάζεις και καμια συνταγή ;) )

    Πάντα μου άρεσαν οι αναρτήσεις σου (στο έχω ξαναπεί) και τα ωραία που μας μαθαίνεις. Εχω μαθει για ταινίες που δεν ήξερα. Επίσης να μην σβήσεις συνταγές..αστες όπως είναι.. κάποιες ίσως θέλουν ένα μικρό ρετουσάρισμα (όλοι το παθαίνουμε) νέες φωτογραφίες ή στο κείμενο ένα φρεσκάρισμα, ή στην τεχνική.. Ιδέες καινοτόμες είμαι σίγουρη πως έχεις.

    Τωρα τα μπισκότι φαίνονται τέλεια και μου αρέσει που έχουν καρυδάκι μέσα.

    Καλή συνέχεια
    Πολλά φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα,

      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια!

      Ανακαίνιση χρειάζεται επειγόντως το μπλογκ αλλά ειλικρινά έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά! Δεν ξέρω από πού να αρχίσω! Σκέφτηκα να φύγω από το Blogger και να το μεταφέρω στο wordpress αλλά κάπου διάβασα ότι είναι κολασμένη διαδικασία- τουλάχιστον για μας που δεν παίζουμε και στα δάχτυλα τους υπολογιστές!

      Από εκεί και πέρα μια-δυο ιδέες πηγαινοέρχονται. Θα δούμε!

      Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή