Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Maccheroncini e broccolo alla siciliana




Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο είναι ο λογοτεχνικός ήρωας των αστυνομικών μυθιστορημάτων του σικελού Αντρέα Καμιλέρι. Ο Μονταλμπάνο εκτός από ικανός εκπρόσωπος του νόμου τυγχάνει να είναι και γκουρμέ. Καταρχήν λατρεύει το φρέσκο ψάρι κι ιδιαίτερα τα μπαρμπούνια. Έχει όμως και αδυναμία στα τοπικά σικελικά εδέσματα ( χώρος δράσης των βιβλίων αλλά και της σειράς μια σικελική πόλη γέννημα της φαντασίας του συγγραφέα, η Βιγκάτα). Σ 'ένα επεισόδιο τον βλέπουμε να τρώει ένα πιάτο με μπρόκολο και ζυμαρικά τυπικό της σικελικής κουζίνας. Tα υλικά απλά και λίγα αλλά το πιάτο είναι πολύ πολύ νόστιμο και βέβαια το μπρόκολο είναι στην εποχή του αυτόν τον καιρό. Allora , andiamo a cucinare


MACCERONCINI E BROCCOLO ALLA SICILIANA










Υλικά (για 4 άτομα)


1 μεγάλο μπρόκολο το οποίο θα πλύνετε και θα κόψετε σε τουφίτσες
400 γρ maccheroncini (τα δικά μας Νο.5) ή πέννες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο μπούκοβο
ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα 
μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι 
αλάτι.



Εκτέλεση


Κόβουμε το μπρόκολο σε τουφίτσες, το ξεπλένουμε και το βράζουμε ελαφρά -al dente-σε αλατισμένο νερό. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά al dente. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Σε ένα τηγάνι που μπορεί να μπει και σε φούρνο, ζεσταίνουμε αρκετό λάδι. Σε αυτό σοτάρουμε το σκόρδο και το μπούκοβο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα ρίχνοντας στο τηγάνι και το μπρόκολο. Αφού σοταριστεί καλά και το μπρόκολο βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνουμε το μισό τυρί κι ανακατώνουμε. Ρίχνουμε στο τηγάνι και τα ζυμαρικά , ανακατώνουμε, τέλος προσθέτουμε και το υπόλοιπο τυρί. Βάζουμε το τηγάνι σε ήδη προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά. 
Σερβίρουμε αμέσως.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Το μυστικό είναι αρκετό ελαιόλαδο για το σοτάρισμα- όχι το γνωστό 2-3 κουταλίτσες, οι Σικελοί είναι πληθωρικοί!- και άφθονη παρμεζάνα!

      Διαγραφή