Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Περί των βιβλίων μαγειρικής



Ας κάνουμε σήμερα μια συζήτηση για τα βιβλία μαγειρικής. Αφορμή στάθηκε το εξής γεγονός: Διάσημη Αμερικανίδα food blogger ανακοίνωσε ότι έκλεισε συμφωνία με έναν από τους πιο γνωστούς εκδοτικούς οίκους της χώρας, για την έκδοση ενός βιβλίου μαγειρικής. Ως εδώ όλα καλά, αλλά άλλος /άλλη blogger σε -κακεντρεχές κατα τη γνώμη μου- σχόλιο του/της έγραψε : ''Και τι θα περιέχει το βιβλίο σου από τη στιγμή που στο blog σου δεν προτείνεις πρωτότυπες συνταγές;''. Κι εγώ αναρωτήθηκα : Και τι έγινε αν οι συνταγές δεν είναι πρωτότυπες; Η συγκεκριμένη blogger -που πρόκειται να εκδώσει το βιβλίο- γράφει εξαιρετικά , έχει χιούμορ , δεν διστάζει να μιλά για τα μαγειρικά λάθη της , αυτοσαρκάζεται κι όταν γράφει τις συνταγές , ακόμα κι εκείνες με τα πιο ταπεινά υλικά μοιάζουν haute cuisine!  Κι άρχισα να σκέφτομαι, τι είναι εν τέλει αυτό που κάνει ένα βιβλίο μαγειρικής ενδιαφέρον, οι συνταγές , το πρόσωπο που τις γράφει; Τι απ'όλα;
Σε προσωπικό επίπεδο ποτέ δεν μ'ενδιέφεραν οι συνταγές αυτές καθ'εαυτές . Αυτό που ψάχνω στα βιβλία μαγειρικής δεν είναι άλλος ένας τσελεμεντές αλλά το πόσο ενδιαφέρον είναι το όλο concept. Αν έχετε ξεφυλλίσει βιβλία της Tessa Kiros θα καταλάβετε τι εννοώ . Αν όχι σπεύστε αύριο σ'ένα βιβλιοπωλείο και θα ξεχαστείτε -είμαι σίγουρη!- ξεφυλλίζοντας τα υπέροχα βιβλία της. Εκτός από το concept , με ενδιαφέρει και το ...συναίσθημα , το πάθος , το fascination του συγγραφέα . Κι ειλικρινά μου είναι εντελώς αδιάφορο αν ο συγγραφέας είναι επαγγελματίας σεφ ή ...η Σοφία Λόρεν! Την φέρνω ως παράδειγμα διότι  η σπουδαία αυτή ηθοποιός είχε βγάλει ένα βιβλίο μαγειρικής γεμάτο μνήμες , αναμνήσεις και συνταγές. Συνταγές όχι πρωτότυπες αλλά άρρηκτα δεμένες με την ίδια την Σοφία κι εκεί κέρδιζε το στοίχημα η ηθοποιός γιατί μιλούσε για τις συνταγές με συναίσθημα συνδέοντάς τες με αποσπάσματα της προσωπικής κι επαγγελματικής ζωής της.
Φυσικά , κάποιος θα αγοράσει ένα βιβλίο μαγειρικής διότι τον ενδιαφέρει ένα είδος κουζίνας (πόσο τυχαίο είναι ότι τα περισσότερα βιβλία μαγειρικής της Crispy είναι περί της cucina italiana;). Ή διότι το έγραψε ένας διάσημος σεφ , ή διότι το έγραψε ένα διάσημο πρόσωπο -όσο πιο ηχηρό το όνομα τόσο μεγαλύτερη η επιτυχία ή διότι το έγραψε ένας connaisseur !
Aλλά...
Περιοδικά , ένθετα εφημερίδων , εκπομπές , διαδίκτυο , όπου σταθείς κι όπου βρεθείς μια ...συνταγή θα την βρεις! Είναι πια τέτοια η πληθώρα συνταγών , που για να έχει επιτυχία ένα βιβλίο μαγειρικής -εκτός από ηχηρό όνομα- θέλει πρωτοτυπία , φαντασία , πάθος, ευφάνταστη φωτογράφιση , να προχωρά δυο βήματα παραπέρα από μια απλή παράθεση αγαπημένων συνταγών , να συναρπάζει με το λόγο , να σε ιντριγκάρει , να σου δημιουργεί την ανάγκη να ορμήσεις στην κουζίνα , να σε κάνει να συν-αισθανθείς το πάθος και την αγάπη , να νιώσεις εν τέλει τι σημαίνει να μετουσιώνεις απλά πρώτα υλικά ...σε μια γιορτή για τις αισθήσεις και τον ευαίσθητο ουρανίσκο ημών των bons viveurs!!!

6 σχόλια:

  1. Crispy συμφωνώ απολύτως! παρόλο που οι περισσότεροι σήμερα αγοράζουν βιβλία μαγειρικής επειδή τα έχει γράψει η τάδε που παίζει στη χ πρωινή εκπομπή, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κάτι περισσότερο από μια πρωτότυπη συνταγή. Άλλωστε συνταγές όπως λες κι εσύ μπορείς να βρεις παντού. Το θέμα είναι να βρεις έμπνευση, κι αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό σε μια ανάγκη όπως το φαγητό, που γέννησε μια τέχνη, τη μαγειρική!

    Καλή εβδομάδα εύχομαι!
    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω διαβάσει και κανένα μαγειρικό βιβλίο, δεν μου είχε κεντρίσει και τόσο το ενδιαφέρον. Αλλά σου έχω πει ότι σε εμπιστεύομαι, οπότε θα αγοράσω κανένα μαγειρικό βιβλίο να το διαβάσω και να δούμε! Μέχρι στιγμής μόνο κάτι τσελεμεντέδες είχα διαβάσει, μου αρέσει πάρα πολύ να τους ξεφυλλίζω, να βλέπω τα διάφορα φαγητά! Θα δω λοιπόν αν μου αρέσει, και βλέπουμε.
    Υ.Γ.: Δεν ήθελα να σου το πω, αλλά μιας και είμαστε στο θέμα των τσελεμεντέδων δεν μπορώ να συγκρατήσω τον εαυτό μου! Από τη Βαρκελώνη σου έχω πάρει ένα βιβλίο, με ισπανικά τάπας, αλλά δεν είναι σαν αυτά που περιγράφεις, μόνο τις συνταγές έχει..! Ελπίζω τουλάχιστον να πετύχουν, γιατί για λογοτεχνικό ανάγνωσμα δεν πολυκάνουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλό μήνα!!

    Μου άρεσε πολύ το κείμενό σου και συμφωνώ με όσα λες. Μακάρι να είχα τον χρόνο να αφιερωθώ σε κάποια βιβλία, κυρίως μαγειρικής αφού είναι και ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα για μένα! Δυστυχώς, είναι τέτοιοι οι ρυθμοί μου που αρκούμαι σε ένθετα και μικρούς οδηγούς με σκέτες συνταγές. Αν και κάποια μικρά κείμενα σε καλά περιοδικά είναι αρκετά πετυχημένα!
    Και θεωρώ γλοιώδη τα βιβλία εκείνων που επειδή μαγειρεύουν στον Πρωινό Καφέ, θεωρούνται και αξιόπιστοι μάγειρες και ο κόσμος σπεύδει να τα αγοράσει!

    Τα συγχαρητήριά μου στην blogger!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @foteini
    @vipera
    @εμμανουέλα
    σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας και με συγχωρείτε για τη δική μου αργοπορημένη απάντηση. Από εδώ και πέρα θα είμαι πιο τακτική!
    Όσο για τα βιβλία μαγειρικής χαίρομαι που συμφωνείτε ότι τα κάνει περισσότερο ενδιαφέροντα η έμπνευση κι όχι ...το όνομα!


    vipera ...gracias!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. όλες οι αυτές οι σκέψεις πηγάζουν απο την αρχική σκέψη να γράψει η crispy το δικό της βιβλίο μαγειρικής ή το αντίστροφο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. zekia αν κι είχα κάτι 'τρελούτσικες' ιδέες , εννοείται ότι δεν πρόκειται να βρεθεί εξίσου 'τρελούτσικος' εκδότης να επενδύσει στις...φαεινές ιδέες μου! Ιδιαίτερα σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς. Κι εξάλλου δεν είναι Αμερική εδώ!
    Αποφάσισα όμως να 'επενδύσω' κατα κάποιο τρόπο σε αυτό το blog. Το καλοκαίρι -που θα έχω περισσότερο χρόνο- θα του δώσω νέα και πιο...γαστρονομική μορφή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή