Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

One step beyond

Τις περισσότερες φορές όταν βρίσκω μια συνταγή κάθομαι και την αποδομώ , περισσότερο για να διαπιστώσω πόσο πρωτότυπη είναι. Με τον καιρό ανακαλύπτω ότι οι μισές τουλάχιστον συνταγές - και λίγες λέω- είναι παραλλαγές μιας παραλλαγής  κάποιας αρχέτυπης συνταγής...κι ούτω καθ'εξής! Προσθέτω εκείνο το υλικό , αφαιρώ το άλλο , αντικαθιστώ , αλλάζω τη δόση και πάει λέγοντας. Έτσι προκύπτουν ''νέες'' συνταγές που ουσιαστικά βασίζονται σε παλιές ιδέες. Μα αυτό δεν είναι καθόλου κακό , αντίθετα είναι η κινητήριος δύναμη που κάνει τον γαστρονομικό κόσμο να κινείται ιλιγγιωδώς κι εμείς , οι του κόσμου τούτου πιστοί , να τρέχουμε ασθμαίνοντας να προλάβουμε τις όποιες καινοτομίες.
Σε τούτη και στην επόμενη ανάρτηση θα δούμε δύο παραδείγματα από συνταγές (μία αλμυρή και μία γλυκιά) όπου η προσθήκη κάποιων υλικών έδωσε αναπάντεχα νέες διαστάσεις στις αρχικές συνταγές.
Σήμερα θα δούμε πρώτα την αλμυρή , η οποία είναι κι επίκαιρη γιατί την είχα παρουσιάσει πριν από ένα χρόνο ως ...recession pasta!  Όμως ανακαλύπτοντας ένα καλά κρυμμένο μυστικό των Σικελών κι αλλάζοντας ένα δυο πραγματάκια , η συνταγή πραγματικά απογειώθηκε - όπως ελπίζω να απογειωθεί η ελληνική οικονομία μετά το recession (ύφεση)!
Λοιπόν το καλά κρυμμένο μυστικό των Σικελών είναι τα briciole , δηλαδή ...τρίμματα ψωμιού ! Τόσο απλά! Παίρνουν τρίμματα ψωμιού , τα σωτάρουν με διάφορα αρωματικά (κι όχι μόνο) και τα σερβίρουν πάνω από σπαγγετάδες! Είναι ιδανικό συμπληρωματικό για ζυμαρικά που δεν τους ταιριάζει το τυρί και το πλεονέκτημα είναι ότι τους δίνει απίστευτη νοστιμιά!
Πάμε να δούμε πώς:

Recession Pasta (revised)






Για 4 άτομα
400 γρ spaghetti
2 ματσάκια ρόκα
2 κονσέρβες τόνο
1 σκελίδα σκόρδο
λίγη -πολύ λίγη!- καυτερή πιπεριά
το ξύσμα ενός λεμονιού
λίγο λάδι
Και για τα briciole
8 κουταλιές τριμμένο ψωμί
2 φέτες αντζούγιας τις οποίες θα έχετε αφήσει στο νερό για λίγη ώρα και θα έχετε στεγνώσει.



Πλένετε τη ρόκα , την στεγνώνετε καλά (αλλιώς θα γίνει της κινέζικης Πρωτοχρονιάς στην κουζίνα!) και την κόβετε (όχι πολύ ψιλά , γιατί μαζεύει στο σωτάρισμα).
Ξεκινάτε να βράζετε τα ζυμαρικά. Σ' ένα τηγάνι σωτάρετε το σκόρδο , το ξύσμα και την πιπεριά σε λίγο λάδι. Προσθέτετε τη ρόκα . Μόλις μαραθεί προσθέτετε 1-2 κουταλιές από το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά. Προσθέτετε τον τόνο και βγάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Προσθέτετε στο τηγάνι τα ζυμαρικά τα οποία έχουν βράσει al dente (ovviamente!) κι έχετε στραγγίξει (επίσης ovviamente!) . Σ'ένα άλλο τηγάνι σωτάρετε σε λίγο λάδι την αντζούγια , την οποία προσπαθείτε να λιώσετε μ'ένα πηρούνι. Μόλις κάψει πολύ καλά το λάδι ρίχνετε τα τρίμματα κι ανακατώνετε πολύ καλά μέχρι να χρυσίσουν και να γίνουν ....crispy , δηλαδή τραγανά!
Σερβίρετε τα ζυμαρικά στα πιάτα κι από πάνω ρίχνετε τα briciole .
Συνοδεύετε με ...χμμ, για να δούμε ,.....εμάς μας προέκυψε μια Μαντινεία του Κτήμα Σπυρόπουλου , γιατί όχι ήταν και σε τιμή...ύφεσης!!!



6 σχόλια:

  1. Crispy τέλεια! Και βαρέθηκα να τρώω όλο τα ίδια και τα ίδια! Τώρα ειδικά που δεν πάω σχολείο και κάθομαι σπίτι, βρήκα κάτι να κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mmm teleio fainetai! Gia na doume mhpws m'auto egkainiasw th nea mou kouzina!!!

    Filia polla
    F.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. vipera κι εγώ έτσι είμαι , βαριέμαι τα ίδια και τα ίδια!



    foteini αυτό το κόλπο με τα briciole είναι ...γευστικότατο! Πώς πάνε τα πράγματα με το νέο σπίτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γουστάρω τρελά! Θα τα δοκιμάσω και θα επανέλθω.
    Δηλαδή θα μπορούσαν να μπούνε και σε spaghetti με θαλασσινά (γαριδομακαρονάδα, αστακομακαρονάδα, καραβιδομακαρονάδα κ.ό.κ.);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. mamouli καλησπέρα. Χμμ....Αυτά τα θαλασσινά έχουν μια ντελικάτη γεύση , αντίθετα η αντζούγια είναι ελαφρώς... μπρουτάλ! Δεν ξέρω αν θα ταίριαζαν. Τούτα τα briciole τα έχω συναντήσει μόνο σε ζυμαρικά με τόνο ή σαρδέλες. Τα briciole φτιάχνονται και με άλλα υλικά οπότε σε κάποια φάση θα επανέλθω με ανάλογη συνταγή! Εν τω μεταξύ είναι και βολικά γιατί και νοστιμίζουν το φαγητό κι είναι ένας καλός τρόπος να χρησιμοποιήσει κανείς μπαγιάτικο ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Crispy ginetai enas xamos, ase, gi' auto exw psiloxa8ei! 8a epistrepsw drimyterh kai me nea!

    Filia polla, akoma na ftiaksw ta briciole :)

    xxx

    ΑπάντησηΔιαγραφή