Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μεταπασχαλινή ...είσοδος!

Πού είχαμε μείνει;
Α, ναι...

Μ 'έχει μπερδέψει ο καιρός. Δεν θυμάμαι ποτέ άλλη χρονιά, να κρύωνα τόσο πολύ τέλη Απρίλη. Τουρτουρίζω! Φορώ δύο μπλούζες, κοιμάμαι με πάπλωμα ΚΑΙ κουβέρτα ΚΑΙ κάλτσες, τα καλοριφέρ δουλεύουν κανονικά, παρά ταύτα άρπαξα κι ένα κρύωμα. Σάββατο -Κυριακή πια!- εκεί που απολάμβανα τη μαγειρίτσα είπα να την συνοδέψω με εξαιρετικό λευκό Σαντορινιό κρασί! Λίγο λευκό ελαφρώς-όσο χρειαζόταν- κρύο  κρασί ήπια ...κι αυτό ήταν! Πονόλαιμος, πυρετός κλπ κλπ....



Από την άλλη, την προηγούμενη εβδομάδα είχα λυσσάξει να τρώω παγωτά στην Μπολόνια - παρεμπιπτόντως το καλύτερο παγωτό φιστίκι Αιγίνης , το έφαγα εκεί! Και το πιο όμορφο στην Πάρμα! Κοιτάξτε το!

Μέχρι να ρίξω μια ματιά έξω στον δρόμο, η συμπαθέστατη κυρία που με εξυπηρετούσε...το μετέτρεψε σε ...τριαντάφυλλο! Δε χωρά αμφιβολία ότι είναι το ωραιότερο παγωτό που έχω φάει! Δεν χόρταινα να το κοιτάζω, τόσο που ξεχάστηκα ...μέχρι που άρχισε να λιώνει!
Εσείς εδώ μπορεί να νηστεύατε -θα αναφερθούμε στη νηστεία και πιο κάτω- εγώ όμως απόλαυσα , εκτός από παγωτά, ωραιότατα αλλαντικά κι επίσης τα γνωστά γεμιστά ζυμαρικά tortellini, tortelloni, cappellacci, agnolotti κλπ.


Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως gramigna alla salsiccia, κουνελάκι ζουμερό κι αρωματικό ψημένο στο φούρνο, κολοκυθάκια γεμιστά με salsiccia αλλά και βόλτα στην κεντρική αγορά της πόλης. Ένα δρομάκι που ξεκινά από την κεντρική πλατεία της πόλης , την πιάτσα Ματζιόρε, σε οδηγεί στη μικρή αλλά τόσο χαριτωμένη αγορά!



-Κυρ- μανάβη, να ζουλίξω λίγο τις πανέμορφες ντομάτες σου;
- Oh, ma basta Crispy! I cut your hands ...




...απείλησε ο μανάβης, ο οποίος έχει βάλει και ταμπελίτσα απηυδισμένος από εμάς τους ενοχλητικούς τουρίστες που κοιτάμε εκστασιασμένοι τις πραγματικά λαχταριστές ντομάτες του!!  Βρήκα άγρια σπαράγγια και βρήκα κάτι απίστευτα όμορφες άγριες αγκινάρες και σε καλή τιμή παρακαλώ- οι 10 αγκιναρούλες 3 ευρώ! Πολύ καλύτερα από τις άθλιες 8  που αγόρασα χθες για 5 ευρώ....Ήμουν έτοιμη να αγοράσω κάνα κιλό αλλά κόλλησα τελευταία στιγμή- φαντάζομαι το διάλογο: -Crispy, τι έφερες από την Ιταλία; - Εεεεε, ένα κιλό αγκινάρες....! Τέλος, δεν ξέρω αν καίγεστε να μάθετε, αλλά η τιμή κιλού για τα αρνάκια στην κεντρική αγορά ήταν 12 κι 90. Πάνω κάτω τα ίδια πληρώσαμε!



Όπως καταλάβατε, η νηστεία δεν πέρασε ούτε μια φορά από το μυαλό μου -δεν περνά έτσι κι αλλιώς αλλά λέμε! Παρόλ' αυτά η καλή μας Aegean φαίνεται πως νοιάστηκε- απορώ γιατί. Εδώ θέλω τη γνώμη σας για το εξής: Στο πήγαινε ήταν πρωί και μας σέρβιραν, καίτοι Μ. Εβδομάδα, μια μικρή σπανακόπιτα, ένα μπουγατσάκι με κρέμα από μούστο, ένα μουστοκούλουρο κι έναν χαλβά για πρωινό. Στο έλα, που ήταν σχεδόν μεσημέρι το μενού -στα πλαίσια πάντα της Μ.Εβδομάδας, κι επειδή η Aegean είναι ελληνική αεροπορική εταιρία άρα υπόκειται στους νόμους της ελληνορθόδοξης νηστείας σέρβιρε......χταπόδι στιφάδο με λίγα ζυμαρικά!!!! Δεν μπορώ να φανταστώ πιο άκυρο φαγητό για πτήση! Μια ματιά που έριξα μπροστά και δίπλα και πλάγια έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνούσε μαζί μου! Εσείς πώς το βλέπετε; Σκέφτομαι ότι κάτι αντίστοιχο θα ήταν, αραβικές αεροπορικές εταιρίες να επιβάλλουν στους επιβάτες το....ραμαζάνι! Λες....;;;
Αυτά λοιπόν τα ολίγα μεταπασχαλινά.
Επειδή δεν είχε σήμερα συνταγή, θα σας αφήσω με δύο διευθύνσεις και με τη νέα μου μεγάλη αγάπη -εκτός από την Μπολόνια!- ένα απεριτίφ που ακούει στο όνομα spritz και το οποίο μοιάζει να είναι το απεριτίφ που προτιμούν περισσότερο τόσο οι Μπολονιέζοι όσο κι οι Βενετσιάνοι. Και το οποίο προτίμησε δεόντως κι η γράφουσα! Δεν υπήρχε πιο ιδανική στιγμή που αποκαμωμένοι από πολύωρο περπάτημα καθόμασταν στην πιάτσα Ματζιόρε με τον ήλιο να λούζει την πλατεία, η οποία έσφυζε από κόσμο, και να απολαμβάνουμε σιγοπίνοντας τούτο το εξαιρετικό απεριτίφ! Τέλειο!



Για ένα ποτήρι spritz θα χρειαστείτε:
3 μέρη Prosecco
2 μέρη Aperol (ή Campari)
λίγη σόδα
πάγο
1 φλούδα πορτοκάλι

Για ένα παγωτό...σαν τριαντάφυλλο θα χρειαστεί να πεταχτείτε μέχρι την Πάρμα :
Gelateria Novecento
Via Cavour, 24
Parma

Για τίμια, πεντανόστιμη και πάμφθηνη μπολονέζικη κουζίνα από δύο νέα παιδιά, ιδιοκτήτες μιας τρατορίας 7 τραπεζιών, θα χρειαστείτε την εξής διεύθυνση:
Mariposa trattoria
Via Bertiera, 12
Bologna

Cincin! Και καλή μας άνοιξη! Αμήν και πότε!!


23 σχόλια:

  1. Πωπωω, τι παγωτό είναι αυτό!!!! Και το κοκτέηλ, θαύμα!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω! Μα, δεν μπορεί, σίγουρα κάποιος θα ξέρει να κάνει αυτό το υπέροχο τριαντάφυλλο στο παγωτό και να μου το μάθει κι εμένα!!! Πολύ σε ζηλεύω γι΄αυτό σου το ταξίδι!! Χαίρομαι που πέρασες καλά! Το φαί στην Aegean όπως το περιγράφεις, απαράδεκτο. Έπρεπε τουλάχιστον να είχε 2 επιλογές και για αυτούς που δεν νηστεύουν. Τι φασισμός είναι αυτός!? Άντε, με το καλό να έρθει γρήγορα και το επόμενο ταξιδάκι σου!!! Καλή σου νύχτα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμμ βρήκες τον κρυμμένο Σηκουάνα της Bologna,κατέβηκες στην αγορά κ έφτασες μεχρι τα portici του San Luca,niente male.
    Η τελευταία φωτογραφία σου μου κίνησε το ενδιαφέρον όμως,σκεφτόμουν ποιό σημείο της πόλης να'ναι,λογικά πρέπει να είναι στη Strada Maggiore στη γωνία που αρχίζει το Roches Bobois (κεραμιδί κτίριο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @emmanouela
    Καλημέρα!
    Και καλά που επέβαλαν τη νηστεία στους Ορθόδοξους και μη! Το χταπόδι στιφάδο είναι βαρύ φαϊ -τελείως ακατάλληλο για πτήσεις- κι επιπλέον υπάρχει πολύς κόσμος που δεν το τρώει, πχ έχω διαβάσει ότι οι Σκανδιναβοί το απεχθάνονται.
    Το τριαντάφυλλο το έφτιαξε σε λιγότερο από ένα λεπτό με εκείνο το πράγμα που είναι σαν σπάτουλα και το έχουν οι παγωτατζήδες να στρώνουν το παγωτό!





    @lg
    Καλημέρα!
    Ναι, βρήκα το κανάλι γιατί έμενα κοντά! Από την αγορά πέρασα τουλάχιστον 4-5 φορές! Η ανάβαση ήταν επιβεβλημένη, ήθελα να διαπιστώσω ότι όντως όλη η διαδρομή είναι σκεπαστή με portici! Κι ήταν! Εντυπωσιακότατο!
    Τελευταία φωτό: Εεεε, χμμμμ,...δεν θυμάμαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το παγωτό και η πινακίδα του μανάβη λατρεμένα!!! χαχαχα. Καλή σου μέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kalimeroudia! mas taksidepses pali!! filia polla kai welcome back!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντε πήγα και στην Μπολόνια!!! Τέλεια περιγραφή! Το παγωτάκι όλα τα λεφτά!
    Να΄ σαι καλά να ξαναπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @mahler76
    Ήταν αυτά που με ενθουσίασαν κι εμένα περισσότερο!




    @foteini
    Thanks! Ήταν υπέροχα πάντως! Αν δεν κάνω λάθος είδα απευθείας πτήση της Ryan air Ρόδο-Μπολόνια. Σκέψου το!




    @Έφη
    Ευχαριστώ! Πάντως βλέπω με μεγάλη χαρά ότι το παγωτό σαν ..τριαντάφυλλο ενθουσίασε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Crispy!
    Να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου έστω και καθυστερημένα - πάμε για Πρωτομαγιά πια! - τις ευχές μου και τα χρόνια πολλά:) Ωραίες εικόνες από ένα όπως φαίνεται απολαυστικό ταξίδι, αν εξαιρέσεις το μενού με το χταπόδι στιφάδο. Απαράδεκτο ως επιλογή και μάλλον βαρύ για πτήση... Μα καλά τί σκέφτονταν άραγε οι σεφ τους? Είναι από τα φαγητά της νηστείας που τα προσπερνώ. Ας το έκαναν ψητό το χταπόδι θα ήταν πολύ καλύτερο έτσι... όχι ήταν αποτυχία. Το πρωϊνό καλό ακούγεται όμως.
    Το παγωτό τριανταφυλλάκι super!
    Σε φιλώ και να σου πώ ότι και εγώ τελευταία σκέφτομαι να αποχωρήσω από το blog. Δεν ασχολούμαι και πολύ;):))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ioanna
    Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
    Ναι όντως, είναι μάλλον το πιο απολαυστικό ταξίδι που έχω κάνει! Αχ, τελικά αυτό το παγωτό έκλεψε τις εντυπώσεις!
    Όπως είδες ήδη έκλεισα το ένα από τα τρία blog. Κάτι η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, ή μάλλον προτιμώ να εκμεταλλεύομαι τον ελεύθερο χρόνο μου εκτός οθόνης υπολογιστή, κάτι και το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια πληθώρα που καμιά φορά αναρωτιέμαι τι γυρεύω εδώ! Τέλος πάντων, βλέποντας και κάνοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ όμορφη περιγραφή, σαν να ταξιδέψαμε μαζί σου!
    Χταπόδι στιφάδο σε αεροπλάνο, με τίποτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρε παιδιά γιατί τέτοιος αρνητισμός ; Ούτε εμένα μ' αρέσει το χταπόδι με ζυμαρικά (H Aegean όμως δεν οφείλει να γνωρίζει τα γούστα μου)αλλά οι άνθρωποι παρουσίασαν ένα ακριβό πιάτο που θεώρησαν ότι συνάδει με το κλίμα της νηστείας (σημειωτέον δεν νηστεύω ποτέ),δεν το βρίσκω κ τόσο περίεργο...Η Alitalia στις πτήσεις της (και με πιο ακριβό εισιτήριο) θα σας πρόσφερε...3 μπισκοτάκια ή 3 κρακεράκια και αναψυκτικό...any comments on this ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @mia maria
    Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια και χαίρομαι που σας άρεσε η -μάλλον πολύ αλλά δικαίως- ενθουσιώδης περιγραφή!





    @lg
    Η αντίρρηση μου εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλο πιάτο να σερβιριστεί σε αεροπλάνο. Είναι βαρύ -για το στομάχι- και στις 11:30 το πρωί δεν ...ενδείκνυται. Στις πτήσεις το γεύμα -γενικά ό,τι σερβίρεται- πρέπει να είναι ελαφρύ και νόστιμο, να ασχοληθεί κανείς για λίγο μαζί του, να ''σκοτώσει'' με ευχάριστο τρόπο ένα 20λεπτο βαρετής πτήσης. Προσωπικά έτσι το βλέπω, ένα διάλειμμα από το διάβασμα και να σπάσω λίγο τη μονοτονία της πτήσης.
    Ένας λόγος που περιέγραψα το πρωινό που μας σέρβιραν στην πρώτη πτήση, ήταν να δείξω ότι όντως η Aegean δίνει βάρος στο θέμα του φαγητού, δεν είναι αδιάφορο στην εταιρία, κι αυτό βέβαια είναι προς τιμήν της.
    Για την Alitalia. Θυμάμαι πρόπερσι για Βαρκελώνη, μας είχαν σερβίρει ένα γλυκό για πρωινό κι ένα σάντουιτς για μεσημεριανό. Μια χαρά τα βρήκα διότι μπορεί να ήταν ...λιτά, ήταν όμως πεντανόστιμα!
    Βασικά αυτό με ενδιαφέρει, να είναι νόστιμο...και να τρώγεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @KANTHAROS
    Εεε, εντάξει, ως προς το φαγοπότι δεν έχω παράπονο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αμάν..Τι μου κάνεις πάλι; Aκόμα δεν γυρίσαμε από ταξίδι, πάλι ζηλεύω..Μη δω φωτογραφία από Ιταλία κάτι παθαίνω..Τώρα χτες συζήταγα για τον ερχόμενο Φλεβάρη με το καλό. Ή Σιένα ή Πάρμα..α, και επιτέλους το ανάρτησα το αφιέρωμα για την Αιώνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @carlito
    Ναι, μόλις διάβασα την πολύ ενδιαφέρουσα και πληθωρική ανάρτηση σου! Κράτησα και κάποιες διευθύνσεις!Αφού σας αρέσει η ποδηλατάδα σκέψου σαν πιθανό προορισμό και την Bologna. Είδα πολύ ποδήλατο! Κι έχει εγγυημένα καλό φαγητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αξίζει λες ε; Για το φαγητό το έχω ακούσει..Και πολύ campari παίζει ρε συ crisp το παρατήρησες; Πίνουνε πάρα πολύ campari..; Όσον αφορά τη ημερομηνία γέννησης σου, τι να πω..no comments!!Καλό μήνα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. γεμάτο χρώματα και γεύσεις το ταξιδάκι σου, τι ωραία! Η φωτογραφία με το κανάλι μεσα στην πόλη είναι η καλύτερη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @carlito
    Οι Ιταλοί γενικά πίνουν πολύ απεριτίφ. Ιδιαίτερα τα απογεύματα, εκεί που εμείς πίνουμε καφέ αυτοί προτιμούν ένα ελαφρύ αλκοολούχο...που θα τους ανοίξει την όρεξη!
    Προσωπικά προτιμώ το campari γιατί είναι πικρό!




    @zekia
    Με τις φωτογραφίες είχα ένα μικρό πρόβλημα γιατί είχε πολύ ήλιο εκείνες τις μέρες. Από γεύσεις και χρώματα όντως ήταν γεμάτο το ταξίδι. Οι προσόψεις των κτηρίων στην πόλη έχουν κάτι απίστευτα χρώματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Crispy κάπου νομίζω πως χάθηκε το σχόλιό μου!
    Πρέπει να ήταν φανταστικά, ελπίζω να περάσατε πάαααρα πολύ καλά, ειδικά αφού το ήθελες τόσο αυτό το ταξίδι!
    Τα ποδήλατα μου αρέσουν, θυμίζουν κάτι από το παρελθόν, και επίσης το παγωτό (εννοείται)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. vipera
    ήταν υπέροχα από πολλές απόψεις! Τη λάτρεψα την Bologna!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δοκιμασα απερολ σπριτζ
    στο wine bar Οινοscent στην οδο Βουλης.
    Ωραιο ηταν.

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. bf

      Το οιnοscent είναι το αγαπημένο μου spot στο κέντρο κι από εκεί συνήθως αγοράζω κρασιά! Δεν ήξερα όμως ότι έφτιαχναν spritz! Thanks for the tip! :-)

      Διαγραφή