Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Blog Βραβείο

Η Γιώτα από το blog ''Mafia is blogging''  απένειμε σε τούτο το ταπεινών προθέσεων blog ένα βραβείο, το οποίο με χαρά αποδέχομαι και την ευχαριστώ πολύ. Όχι μόνο για το βραβείο αλλά και για τα ενδιαφέροντα  σχόλια της που κάνει πάνω σε θέματα που θίγονται εδώ - το crispy blog μπορεί να είναι ταπεινό αλλά του αρέσει να συζητά μαζί σας τα θέματα που θίγει!



Λοιπόν, η προϋπόθεση να παραλάβω το βραβείο είναι να γράψω 11 πράγματα για τον εαυτό μου. Επειδή το blog είναι γαστρονομικό, σκέφτηκα να είναι αποκλειστικά γαστρονομικού ενδιαφέροντος η απάντηση μου. Έτσι:

1. Λατρεύω την ιταλική κουζίνα
2. Είμαι η απόλυτη γλυκατζού. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά με εσπεριδοειδή, με φρούτα και τα κρεμώδη.
3. Λατρεύω το κρασί. Πάντα συνοδεύω το γεύμα μου με ένα ποτήρι κρασί. Όπως λένε κι οι Γάλλοι : ''Un repas sans vin, est un jour sans soleil'' (''Ένα γεύμα δίχως κρασί, είναι μια μέρα δίχως ήλιο'')
4. Μου αρέσουν τα οικογενειακά τραπέζια. Μου αρέσει να τρώω με αγαπημένους ανθρώπους, να υπάρχει κέφι, να συζητάμε , να γελάμε. Είναι από εκείνα τα τραπέζια που είμαστε συνηθισμένοι εμείς οι Έλληνες, που κρατάνε ώρες και κανενός δεν κάνει καρδιά να σηκωθεί από το τραπέζι. Ενίοτε στο τέλος πιάνουμε και το τραγούδι!
5. Μερικά πιάτα της μητέρας μου ακόμα και τώρα, τόσα χρόνια που τα τρώω, με συγκινούν. Το φρικασέ της, το γιουβέτσι της, η χριστουγεννιάτικη σούπα της.
6. Μου αρέσει να δοκιμάζω καινούργια πράγματα, νέες γεύσεις αλλά οι γαστρονομικοί εξτρεμισμοί έχουν ένα όριο. Αν βρισκόμουν ποτέ στην Κίνα , ποτέ, μα ποτέ, δεν θα δοκίμαζα ....φίδι! Και μόνο στη σκέψη μου έρχεται ζαλάδα!
7. Νομίζω ότι την ωραιότερη γευστική εμπειρία στη ζωή μου την είχα πέρσι τον Μάρτη στο Παρίσι όταν δοκίμασα για πρώτη φορά τα macarons του Pierre Hermé. Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πώς απογείωσε αυτό το απλό γλύκισμα κι οι απίστευτοι συνδυασμοί γεύσεων κι αρωμάτων που τολμά!
8. Τον χειμώνα δεν πίνω πολλή μπύρα. Το καλοκαίρι όμως, τι ευδαιμονία να είμαι παρά θιν αλός και να απολαμβάνω ένα ποτήρι κρύα -όσο πρέπει- μπύρα!
9. Αυτά που δεν λείπουν ποτέ από το ψυγείο μου είναι τα αυγά!
10. Λατρεύω τον καφέ.  Ένας καλός καφές σε έναν όμορφο, ζεστό, cosy café πάντα μου φτιάχνει τη διάθεση.
11. Έχω αδυναμία στα αλλαντικά. Δεν με απασχολεί να τρώω και να μαγειρεύω συχνά κρέας- αν περάσει εβδομάδα χωρίς πιάτο με κρέας μικρό το κακό- αλλά μου αρέσει να υπάρχει εύκαιρο ένα καλό αλλαντικό είτε για σάντουιτς, είτε για κάποια σπαγγετάδα ή ακόμα και.....
....για μια σούπα!

Τώρα τελευταία έχω κάνει μια σημαντική στροφή σε ελληνικά αλλαντικά, κυρίως μικρών παραγωγών. Το απάκι είναι ίσως από τα πιο ιδιαίτερα ελληνικά αλλαντικά. Εξαιτίας του τρόπου που φτιάχνεται -μαρινάρεται σε ξίδι- έχει μια υπόξινη γεύση.  Και γι'αυτό το λόγο μου αρέσει να το μαγειρεύω με ξινό τραχανά! Φτιάχνω μια σούπα, γρήγορη, με τα ελάχιστα υλικά, ιδανική για τον χειμώνα -που έφυγε; που φεύγει; που θα φύγει; Μάρτη καλέ μου, θα μας γδάρεις;

Η σούπα αυτή  είναι πάρα -μα πάρα- πολύ απλή, δεν βρίθει πρωτοτυπίας κι ούτε θα πέσει ξερός ο Φεράν Αντριά όταν τη δει. Δεν είχα σκοπό να την αναρτήσω αλλά από την άλλη είναι μια καλή ιδέα όταν θες να φτιάξεις κάτι πολύ γρήγορα κι έξω βρέχει ή κάνει κρύο.

Σούπα με απάκι και ξινό τραχανά.




Υλικά για 2 άτομα

80 γρ απάκι κομμένο σε μικρά κυβάκια
130 γρ τραχανά ξινό
 3-4 κουταλιές πάστα ντομάτες
1-2 κουταλιές λάδι
αλάτι
3 ποτήρια νερό


Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι. Σε αυτό σοτάρετε καλά το απάκι*. Ρίχνετε το νερό και την πάστα ντομάτας , ανακατώνετε και περιμένετε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε τον τραχανά. Ανακατώνετε συνεχώς στην αρχή για να μην κολλήσει το ζυμαρικό. Βράζετε όσο χρειαστεί να χυλώσει. Όσο βράζει ο τραχανάς, τόσο πήζει η σούπα. Αν την θέλετε πιο αραιή ρίξτε λίγο νερό ακόμα. Διορθώστε το αλάτι. Σερβίρετε αμέσως.
* Καθώς σοτάρεται το απάκι θα αποβάλλει τα αρώματα του κι έτσι θα αρωματιστεί το λάδι και θα δώσει ιδιαίτερη γεύση στη σούπα.



Κανονικά θα έπρεπε να βραβεύσω άλλες 11 blogger. Αλλά επειδή είμαστε ένα μικρό χωριό στο ελληνικό blogging, φαντάζομαι ότι οι περισσότερες θα το έχετε ήδη λάβει. Αλλά δεν θα σας αφήσω έτσι. Επηρεασμένη από τις ιταλικές εκλογές, σας έχω ένα πολύ όμορφο κεφάτο ιταλικό τραγούδι -διότι εκτός από την κουζίνα της Ιταλίας, λατρεύουμε και τη μουσική της!


15 σχόλια:

  1. Υπέροχη η σούπα σου με αγαπημένα υλικά. Και όσο για τα παραπάνω... εσένα θα έπρεπε να σε γνωρίσω crispy, τόσα κοινά που έχουμε στα γαστρονομικά!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσαν αυτά που έγραψες για σένα! Έστω και γαστρονομικού περιεχομένου, αποκαλύπτουν ωστόσο αρκετά για το χαρακτήρα σου!
    Η σούπα σου ονειρεμένη! Τον τραχανά τον αγαπώ πολύ και λόγω της ρεθυμνιώτικης καταγωγής μου το απάκι επίσης!
    Στα υπόψη μας λοιπόν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και δεν είμαι ιδιαίτερα φίλη των αλλαντικών, κάποια όπως το κρητικό απάκι ή το Κερκυραϊκό νούμπουλο αξίζουν πρώτο τραπέζι πίστα στην κουζίνα μας!
    Όσο για τη μπύρα και τη σύνδεσή της με το καλοκαίρι, αχ θα σας μαλώσω! Εγώ που το ψάχνω όσο να 'ναι αρκετά το θέμα, υπάρχουν άπειρες μπύρες και κάποιες είναι φτιαγμένες ειδικά για το χειμώνα όπως π.χ. οι barley wines, russian και imperial stouts, ακόμα και μοναστηριακές ή βελγικού τύπου tripel και quadrupel... και πάει λέγοντας..

    Ωραίος ο τραχανάς σου πάντως, ενδιαφέροντα και τα όσα 11 έγραψες.
    Καλό βράδυ crispy!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Χρυσαυγή
    Καλημέρα! Αυτό είναι το καλό με τέτοιου είδους βραβεία, του στυλ ''πες κάτι για τον εαυτό σου'': γνωριζόμαστε καλύτερα!



    @Amelie!
    Merci beaucoup! Ξέχασα -αν και κάνω έμμεση αναφορά- να βάλω την αγάπη για τα παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία!




    @ Ερμιόνη
    Καλημέρα! Για να είμαι ειλικρινής παρασύρθηκα κι έγραψα γι'αυτά που μου αρέσουν κι όχι αυτά που δεν μου αρέσουν πχ την κακή συνήθεια που έχουν πολλοί να μιλούν με το στόμα γεμάτο!!! Αλλά είπα για μια φορά να μην γκρινιάξω!
    Περνάω από το Blog σου για εκείνο το πολύ ενδιαφέρον giveaway!





    @dark chef
    Kαλημέρα! Παλιότερα έπινα πιο συχνά μπύρα το χειμώνα προτιμώντας μαύρη ιρλανδική, ales ή βέλγικες μοναστηριακές. Αλλά τα τελευταία χρόνια το έχω κόψει, με το φαγητό καθόλου σχεδόν, μόνο το καλοκαίρι όπως αναφέρω. Δεν είμαι ευχαριστημένη κι από τις μπυραρίες εδώ στην Αθήνα -δεν πάω τόσο συχνά πια. Οι περισσότερες δεν προσέχουν το φαγητό τους κι η beer list τους εξαρτάται από την εταιρία διανομής με την οποία συνεργάζονται.
    Αλλά θα κάνω μια προσπάθεια να αλλάξω τακτική και να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία στις μπυραρίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τιμή μου που δέχτηκες το βραβειάκι μου. Έ όχι και ταπεινό το blog σου.
    Πόσο συμφωνώ για τον καφέ. Δεν ζητάω πολλά, ένα πετυχημένο καπουτσίνο θέλω να πιω για να φτιάξει η μέρα μου. Αν μπορώ να τον συνδυάσω και με έναν όμορφο χώρο δεν έχω καλύτερο!
    Αφού σου αρέσει η Ιταλική κουζίνα έχω να σου προτείνω μέρος να πας.
    Φιλιά και ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχω καλεσμένους το μεσημέρι για να γευτούν αυτή τη συνταγή.θα προτείνατε για έξτρα πιάτο ντακάκια,πράσινη ρόκα-σταμναγκάθι ή κάτι σε ομελέτα;Θα μπορούσαν και όλα μαζί.Ποιά είναι η γνώμη σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Γιώτα
    Καλησπέρα! Εγώ ευχαριστώ!
    Θα ήθελα πολύ να μάθω ποιο είναι το ιταλικό που μου προτείνεις! Τα περισσότερα αγαπημένα μου ιταλικά εστιατόρια έχουν κλείσει πια. :-(




    @Ανώνυμη
    Καλησπέρα.
    Επειδή είναι σούπα όχι ομελέτα ούτε σαλάτα (δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φρικτή εμπειρία που είχα σε εστιατόριο όπου έφαγα σαλάτα και μετά είχα τη φαεινή ιδέα να φάω σούπα...). Τα ντακάκια ακούγονται πολύ καλύτερα σαν επιλογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αχ ευχαριστώ πολύ.Στο τσακ με προλάβατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είδα το παρακάτω και σε σκέφτηκα:
    http://www.lifo.gr/team/readersdigest/36441
    Μας πως σε έχω συνδέσει μαζί του?
    Μάλλον επειδή ήσουν η αιτία που ξεκίνησα να βλέπω Woody Allen.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιώτα σε ευχαριστώ πολύ!!! Δεν το είχα δει! Ξεκαρδιστικός! Βάλσαμο του χιούμορ του! Εξαιτίας σου -με την καλά έννοια- είδα απόψε την ''Χάννα κι οι αδερφές της'' , όπου δίνει ρεσιτάλ υποχονδριακής συμπεριφοράς ο Γούντι. Κι είναι -κατά την γνώμη μου- η ταινία που συμπυκνώνει όλη τη φιλοσοφία του. Θα αναφερθώ σε αυτήν στο άμεσο μέλλον -τσέκαρα συνταγή από αυτήν!!
    Εν τω μεταξύ περιμένω να μου πεις για εκείνο το ιταλικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. http://www.dalprofessore.gr
    Πολύ ωραίο ιταλικό φαγητό.
    Αν πας περιμένω να μου πεις την γνώμη σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίγο καθυστερημένο το σχόλιό μου αλλά μου είχε ξεφύγει αυτή η ανάρτηση. Συμφωνώ απόλυτα για τα macarons του Hermes, αν και τα έχω δοκιμάσει στο Λονδίνο. Μου άρεσαν τόσο που βάλθηκα να τα φτιάξω. Ρίξε αν θέλεις μια ματιά εδώ http://slowchefs.blogspot.gr/2013/04/blog-post.html και εδώ http://slowchefs.blogspot.gr/2013/06/blog-post_30.html. Θα χαρώ πολύ να μου πεις κάποιο σχόλιο, ακόμα καλύτερα αν δοκιμάσεις να τα φτιάξεις και συ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Cleomenis
    Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και για το link. Φαίνονται πάρα πολύ ωραία!
    Και χαίρομαι που συμφωνείτε για τα μακαρόν του Πιέρ Ερμέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή