Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

La cena

Η ταινία La cena (ε.τ.''Το δείπνο'') είναι μια όμορφη ταινία του σπουδαίου Ιταλού σκηνοθέτη Ettore Scola, στην οποία το σκηνικό είναι ένα εστιατόριο κάπου στη Ρώμη.



Όλα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν, διαδραματίζονται σε μια βραδιά. Στην τρατορία ''Arturo al Portico'' καταφτάνουν γνώριμοι , καθημερινοί πελάτες όπως ο σοφός καθηγητής Πετσούλο (τον οποίο υποδύεται υπέροχα ο Vittorio Gassman), τουρίστες, συγγενείς, οικογένειες, συνάδελφοι, ερωτικά...πεντάγωνα (!), αλλά κι άνθρωποι μόνοι ή μοναχικοί. Παρακολουθούμε τις συζητήσεις που γίνονται στα τραπέζια, εξομολογήσεις, τσακωμούς, εντάσεις, διαφωνίες, τον πατέρα που συναντά μια φορά τον χρόνο τα παιδιά του, την κόρη που εξομολογείται στη σοκαρισμένη μαμά της τα μελλοντικά της σχέδια, τον καθηγητή φιλοσοφίας που συνοδεύεται από την φοιτήτρια-ερωμένη, τους Ιάπωνες τουρίστες που ζητούν κέτσαπ για να βάλουν στην καρμπονάρα κι εξαγριώνουν τον σεφ.


 Ο οποίος σεφ είναι ένας φωνακλάς κομμουνιστής που θυμάται τις παλιές καλές εποχές της ιταλικής αριστεράς ενώ τσακώνεται συνέχεια με  τον νεοφερμένο Τοσκάνο σερβιτόρο. Τις ισορροπίες προσπαθεί να κρατήσει η σύζυγος του ιδιοκτήτη Arturo, η Flora (την υποδύεται η Fanny Ardant), τόσο μέσα στην κουζίνα όσο κι έξω στην σάλα. Ενώ παρακολουθούμε όλα όσα συμβαίνουν, πιάτα πηγαινοέρχονται, πιάτα κλασικά της κουζίνας της Ρώμης, καρμπονάρα, αγκινάρες alla giudia, trippa alla romana (ψιλοκομμένη συκωταριά σε σάλτσα ντομάτας) .




Ένα πιάτο που προτείνεται μια-δυο φορές από τον μετρ σε κάποιους δύσκολους πελάτες είναι τα fettuccine ai funghi porcini. Τα fettuccine είναι τυπικό ζυμαρικό (φρέσκο με αυγά) της κουζίνας της Ρώμης, που μοιάζει πάρα πολύ με τα tagliatelle μόνο που είναι λίγο πιο πλατιά αλλά παραμένουν πιο λεπτά από τα papardelle, τα οποία είναι τα πιο πλατιά της συγκεκριμένης συνομοταξίας των φρέσκων ζυμαρικών! Κι αφού διευκρινίσαμε τα περί πλάτους όμοιων ζυμαρικών, πάμε σε ένα άλλο θέμα. Όποτε πάω στη Ρώμη πέφτω με τα μούτρα σε δύο πιάτα τυπικά της πόλης: Την περίφημη καρμπονάρα και το cacio e pepe (εδώ είχα γράψει γι'αυτό το αγαπημένο πιάτο). Όσες φορές έχω φτιάξει τα δύο αυτά πιάτα, δεν πλησιάζουν στο ελάχιστο την απίστευτη νοστιμιά και πληθωρικότητα που έχουν όταν τα τρώω στη Ρώμη! Όπως επίσης σε καμιά τρατορία των Αθηνών δεν έχω δοκιμάσει αυθεντική καρμπονάρα ή cacio e pepe. Αλλά με τα fettuccine ai funghi porcini πλησιάζω πάρα πολύ γευστικά τη Ρώμη! Κι επειδή το πιάτο αυτό το προτείνει ο μετρ του ''Arturo al Portico'' , σας το προτείνω κι εγώ. Πάμε να δούμε πώς!

Fettuccine με μανιτάρια porcini





Υλικά για 4 άτομα

80 γρ αποξηραμένα μανιτάρια porcini
400 γρ fettuccine (φρέσκα- υπάρχουν στα ψυγεία κάποιων ντελικατέσσεν -ή ξερά ). Αν δεν βρείτε fettuccine εννοείται ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε tagliatelle ή papardelle. Κι εξυπακούεται ότι όποιος θέλει φτιάχνει τα δικά του-ακόμα καλύτερα!
1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο*
3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 ml ζωμό λαχανικών
1 ποτήρι κρασιού καλό ξηρό λευκό κρασί**
αλάτι
πιπέρι
λίγο λάδι

Βάζουμε τα μανιτάρια να μουλιάσουν σε χλιαρό νερό για μισή ώρα. Τα ξεπλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Δεν πετάμε το νερό στο μούλιασαν. Το περνάμε από ψιλή σίτα για τυχόν υπολείμματα χώματος και το κρατάμε στην άκρη.
Βάζουμε να βράσει σε μεγάλη κατσαρόλα άφθονο νερό με αλάτι. Εν τω μεταξύ σε τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Σε αυτό σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια   και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Δυναμώνουμε την φωτιά. Ρίχνουμε το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το μαϊντανό και λίγο ζωμό ίσαμε να σκεπάσει τα μανιτάρια. Κάθε λίγο και λιγάκι όταν θα σώνεται η σάλτσα θα ρίχνουμε λίγο ζωμό. Ρίχνουμε και λίγο από το νερό στο οποίο μούλιασαν τα μανιτάρια (3-4 κουταλιές). Διορθώνουμε το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει και τα μαγειρεύουμε al dente- τα φρέσκα ζυμαρικά με αυγά θέλουν λιγότερο χρόνο οπότε προσοχή. Μόλις βράσουν τα στραγγίζουμε κι αμέσως τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατώνουμε ζωηρά και σερβίρουμε αμέσως.



*Μην ψιλοκόβετε το κρεμμύδι στη μουλινέτα γιατί υπάρχει κίνδυνος να κοπεί πολύ ψιλά και τότε πικρίζει. Καλύτερα το ψιλό κόψιμο να γίνεται στο χέρι και με μεγάλο μαχαίρι.

** Πολλοί έχουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι το κρασί που χρησιμοποιείται για σβήσιμο δεν χρειάζεται να είναι καλής ποιότητας. Σφάλμα ύψιστης επικινδυνότητας! Το κρασί για σβήσιμο πρέπει να είναι εξίσου καλό με αυτό που πίνετε!


Κάποιοι, εκείνο το βράδυ στου Arturo, δεν πέρασαν καθόλου καλά!


Υ.Γ. Η λέξη ''δείπνο(ς)'' (η μετάφραση της ιταλικής λέξης του τίτλου ''la cena'') είναι τελικά και ουδέτερου και αρσενικού γένους! Ποιο σας ακούγεται πιο καλά; ''Ο δείπνος'' ή ''Το δείπνο''; 

11 σχόλια:

  1. Είσαι υπέροχη! Για τις προτάσεις σου για τις ταινίες και για το φαγητό!!!
    Τι υπέροχη μακαρονάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμ φοβερό πιάτο! Λατρεύω τα πορτσίνι και την περασμένη εβδομάδα μάλιστα βρήκα φρέσκα στην υπαίθρια βιολογική αγορά της πόλης μου και τα έκανα κι εγώ κάπως έτσι, χωρίς κρεμμύδι όμως.
    Την ταινία δεν την έχω δει. Θα την ψάξω! Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ψάξω την ταινία!!
    Δεν ήξερα αυτές τις λεπτομέρειες στη διαφορά των ζυμαρικών.
    Όσο για το κρασί έχω την τύχη να έχω συγγενικό πρόσωπο που ασχολείται με το κρασί και έχει γράψει και βιβλίο με συνταγές και η πρόταση είναι να χρησιμοποιούμε εκείνο που θα πίναμε με ένα καλό γεύμα και στην παρασκευή του γεύματος. Βέβαια όπως καταλαβαίνεις για λόγους οικονομικούς οι περισσότεροι δεν το κάνουν αυτό.
    Καλές Αποκριές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με κάνεις να θέλω να ψάξω την ταινία! Τα μακαρόνια τέλεια, γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέτυχες το αγαπημένο μου πιάτο με ζυμαρικά, είναι το νο 1 στις προτιμήσεις μου! Όπως καταλαβαίνεις ξερογλείφομαι μπροστά στην οθόνη! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν δεν ξέρω αν έχεις κάποια πιο στενή σχέση με την Ιταλία, π.χ. καταγωγή, αλλά με τις ταινίες και τις γεύσεις φαίνεται πως το 'χεις!
    Επειδή είχα πάει πριν χρόνια σε διάφορες ιταλικές πόλεις, νομίζω πως πρέπει να ξέρεις που θα πας γιατί και μέσα στη Ρώμη μπορείς να φας κακοφτιαγμένο φαγητό! Την καλύτερη καρμπονάρα θυμάμαι τη δοκίμασα σε ένα μικρό εστιατόριο στη Φλωρεντία (το ίδιο πιάτο όσες φορές το είχα δοκιμάσει στην Ελλάδα σε εστιατόρια και σε σπίτια δεν μου άρεσε).
    Το πιάτο σου πολύ ωραίο, απλό μα νόστιμο και έχεις απόλυτο δίκιο για το κρασί!
    Καλή συνέχεια και καλό Π/Σ/Κ/Δ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετικές αμφότερες οι προτάσεις!
    Η ταινία δε, με πρωταγωνιστές που προσωπικά αγαπώ ιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Γιώτα!
    Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σου αρέσουν οι συγκεκριμένες κινηματογραφο-γαστρονομικές αναρτήσεις!




    @Μάγδα
    Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα δεν βρίσκει κανείς εύκολα -ή μήπως καθόλου- φρέσκα μανιτάρια porcini και θέλω τόσο πολύ να τα δοκιμάσω!





    @Ξανθή
    Ξέρω πολλούς που χρησιμοποιούν για σβήσιμο ό,τι πιο ποταπό υπάρχει σε κρασί, την στιγμή που υπάρχουν συμπαθέστατα κρασιά σε πολύ καλές τιμές!




    @Τζένη
    Είναι ωραία ταινία -μερικές ιστορίες που εκτυλίσσονται είναι δυνατές, άλλες αστείες, άλλες πικρές. Έχω αδυναμία και στον σκηνοθέτη βέβαια το ομολογώ- μου αρέσει πολύ η ταινία του ''Μια ξεχωριστή μέρα'' με Λόρεν-Μαστρογιάννι.




    @Αμελί
    Κι εγώ τα προτιμώ έτσι! Αν τα έβρισκα φρέσκα τα μανιτάρια ακόμα καλύτερα! Τελικά όσο πιο απλή μια συνταγή τόσο πιο νόστιμη είναι , μου φαίνεται!




    @dark chef
    Αυτή η αγάπη μου για την Belpaese ξεκίνησε παιδιόθεν και συνεχίζεται ακάθεκτα. Είναι μεγάλη ιστορία , θα την διηγηθώ κάποτε.
    Παραδόξως σε ταπεινές -χωμένες σε στενά- τρατορίες της Ρώμης έχω φάει καλά. Εδώ στην Ελλάδα είχα φάει καλά σε τρατορία του Καλαμακίου όταν για μια εποχή μαγείρευε η Ιταλίδα πεθερά του ιδιοκτήτη!



    @Πηνελόπη
    Σε ευχαριστώ! Κι εγώ έχω μεγάλη αδυναμία στον Βιττόριο Γκάσμαν κι η Φανί Αρντάν είναι από τις πιο φίνες Γαλλίδες ηθοποιούς. Και παίζει βέβαια κι ο φοβερός και τρομερός Τζιανκάρλο Τζιανίνι!


    Καλά να περάσετε την Καθαρά Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου πιάτα. Θα το δοκιμάσω για το βράδυ.
    Grazie signora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν εχω δει την ταινια, τι μακαροναδα ομως θα την φαω χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή