Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας

Το 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας ''Νικόλαος Τσελεμεντές'' πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 5 έως 7 Σεπτεμβρίου, πάντα στη Σίφνο. Στο όμορφο αρχοντοχώρι του νησιού, τον Αρτεμώνα, στήθηκαν τα περίπτερα των νησιών που συμμετείχαν, τα οποία φέτος ήταν πάνω από 20 σπάζοντας το ρεκόρ συμμετοχής του προηγούμενου έτους. Παρόντα ήταν σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων με την Σκιάθο -εκτός του συμπλέγματος- να είναι η επίσημη καλεσμένη κι η Ικαρία να συμμετέχει στις εξωγαστρονομικές εκδηλώσεις.




Έτσι συμμετείχαν τα εξής νησιά:
Ανάφη
Άνδρος
Αντίπαρος
Ηρακλειά
Ίος
Κύθνος
Κέα
Νάξος
Σύρος
Πάρος
Δονούσα
Σχοινούσα
Σέριφος
Μήλος
Κίμωλος
Τήνος
Μύκονος
Σαντορίνη
Σίκινος
Σίφνος
Σκιάθος (ως τιμώμενο νησί)
Ικαρία



Το Φεστιβάλ δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να γευτούν τα τοπικά προϊόντα του κάθε νησιού αλλά και να μάθουν για τις μαγειρικές συνήθειες των νησιωτών. Πολλά κι ενδιαφέροντα προϊόντα με τα τυριά να κυριαρχούν! Είναι απίστευτο το γεγονός ότι κάθε νησί διαθέτει πάνω από ένα είδος τυριού ενώ στο σύνολο όλα είναι γευστικά διαφορετικά μεταξύ τους! Πιάτα για τα οποία πρώτη φορά ακούσαμε, όπως το αντιπαριώτικο αγριοκούνελο με πατάτες κι αυγά, το οποίο μας εντυπωσίασε και μάθαμε περισσότερα για την ιστορία του συγκεκριμένου πιάτου.



Η Λαδένια της Κιμώλου τραβούσε τον κόσμο σαν μαγνήτης, τα γλυκά της Σκιάθου ήταν εθισμός (ναι στους ροζέδες όπως και το πολύ ωραίο λικέρ καρυδιού που δοκιμάσαμε), ένα μικρό γαστρονομικό θαύμα οι γεμιστές ντομάτες της Τήνου, οι Μυκονιάτες έδωσαν εντυπωσιακό παρόν με τα προϊόντα της φημισμένης αλλαντοποιίας τους, η Δονούσα μας τράταρε πανέμορφες φωτόπιτες, στο περίπτερο της Σχοινούσας γινόταν χαμός για λίγα σαλιγκάρια κοκκινιστά και μετά όλοι περνούσαν στο περίπτερο της Νάξου για λίγο τσίπουρο!



Ωραίο παρεδώσε, πολύς κόσμος, ενθουσιασμός, διαγωνισμοί, εκδηλώσεις και για τα παιδιά, γλέντι και χορός εννοείται.

Τα θετικά του φεστιβάλ: Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνουν γνωστά τοπικά προϊόντα κι εδέσματα των νησιών. Οι επισκέπτες, Έλληνες κι αλλοδαποί, έρχονται πιο κοντά στην γαστρονομική μας παράδοση κι -ω του θαύματος!- ανακαλύπτουμε ότι ελληνική κουζίνα δεν είναι μόνο ο μουσακάς! Τοπικότητα! Εκεί βρίσκεται το μυστικό για την άνθιση της ελληνικής κουζίνας! Σε κάποια φάση, κατά τη γνώμη της υποφαινόμενης, το φεστιβάλ πρέπει να γίνει γνωστό και στο εξωτερικό.


Τα αρνητικά του φεστιβάλ: Το φεστιβάλ δικαιωματικά διοργανώνεται από (και στην) Σίφνο. Φέρει το όνομα του Νικόλα Τσελεμεντέ, ο οποίος άλλωστε ήταν Σιφνιός. Το θέμα που τίθεται είναι η επικοινωνία του νησιού με τα υπόλοιπα νησιά. Δυστυχώς το νησί υπέφερε φέτος από κακή επικοινωνία με τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Ακόμα και με τον Πειραιά τα πράγματα δυσκόλεψαν με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης (Η ''πυκνότητα'' των δρομολογίων αραίωνε εντυπωσιακά μέρα με τη μέρα. Κάθε φορά που περνούσαμε έξω από πρακτορείο βλέπαμε σβησμένα δρομολόγια. Είναι να απορεί κανείς πώς ο πρωθυπουργός κι η κα. υπουργός τουρισμού καμαρώνουν για το φετινό σαξές στόρυ του τουρισμού, όταν από τις αρχές Σεπτέμβρη αφήνουν με ελάχιστα δρομολόγια τα νησιά. Μας μίλησαν για ακυρώσεις από το εξωτερικό εξαιτίας της έλλειψης δρομολογίων. Κε Πρωθυπουργέ, κα. Υπουργίνα, νησιά δεν είναι μόνο η Μύκονος κι η Σαντορίνη...)


11 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλώς ήλθες. Success story στο all inclusive είχαμε. Τέλος πάντων, τι είναι αυτό το ωραίο gros plan στην τελευταία φωτογραφία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Σωστή η παρατήρηση για τα all inclusive.
    Στην τελευταία φωτογραφία είναι καταπληκτικά γλυκά από τη Σκιάθο: Χαϊμαλιά και ροζέδες! Και στο βάθος, στα μικρά ποτηράκια, υπέροχο λικέρ καρυδιού από το νησί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ωραία διοργάνωση!
    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, η κουζίνα μας δεν είναι μόνο ο μουσακάς.
    Βρίσκω τις τοπικές κουζίνες υπέροχες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι δοκιμάζονται στον τόπο καταγωγής τους.
    Νομίζω επίσης ότι θα έπρεπε να γίνεται κάτι ανάλογο στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη, πολύς κόσμος θα ήθελε να είναι παρών αλλά δυσκολεύεται λόγω απόστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν γίνονταν γενικότερα πιο οργανωμένα τέτοιες εκδηλώσεις ίσως-λέω ίσως- θα μπορούσαμε να προσελκήσουμε περισσότερο τουρισμό στη χώρα μας. Είναι εκπληκτική η ποικιλία των τοπικών προϊόντων που διαθέτει ο τόπος μας! Ομορφη παρουσίαση! Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα θελα να μου εκει
    να δοκιμαζα ολα αυτα
    τα μοναδικα εδέσματα
    απο καθε νησι των Κυκλαδων!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν πρέπει να γίνει μόνο στο εξωτερικό πιο γνωστή η διοργάνωση, αλλά και στην Ελλάδα. Εγώ δεν το είχα ακούσει. Μακάρι κάποια στιγμή να καταφέρω να πάω. Πράγματι είναι μέρη στην Ελλάδα που κρύβουν τόσες γαστρονομικές λιχουδιές!Θα ήθελα τόσο να δοκιμάσω την λαδένια, το αγριοκούνελο ή τα σαλιγκάρια.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φέτος πήγα πρώτη φορά στη Σίφνο και ενθουσιάστηκα! Πόσο μάλλον όταν υπάρχει και φεστιβάλ γαστρονομίας, το φαντάζομαι σαν την Ντίσνειλαντ της γεύσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξέχασα να ρωτήσω. Τι λέει ο 'Σκοτεινός Τόπος΄?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Ερμιόνη
    @Έφη
    @bf
    @Νότα
    @create taste

    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!
    Είναι ένα πολύ όμορφο φεστιβάλ, με τα ελαττώματα του βέβαια, που αξίζει περισσότερη προσοχή! Το γεγονός ότι μέσα σε 7 χρόνια κατάφερε να αυξήσει τις συμμετοχές είναι επίτευγμα! Θυμάμαι είχα παρευρεθεί στο 1ο φεστιβάλ και συμμετείχαν τότε όλα κι όλα 3 νησιά!
    Γενικά πιστεύω ότι τέτοια φεστιβάλ πρέπει να έχουν συγκεκριμένο σκοπό, ουσία στο έργο και τις επιδιώξεις τους. Κι αποτέλεσμα αλλιώς δεν έχει νόημα.



    @Νότα
    ΦΟ.ΒΕ.ΡΟ! Το τελείωσα ήδη! Μου αρέσει πολύ η Φλιν τελικά. Είχα διαβάσει το πρώτο της βιβλίο ''Αιχμηρά αντικείμενα'' κι είχα ενθουσιαστεί αλλά αυτό είναι ακόμα καλύτερο. Τρομερή γραφή -δεν σε κουράζει καθόλου-, σασπένς, χωρίς έλεος ανατομία της επαρχιακής Αμερικής! Ανυπομονώ να διαβάσω και το άλλο της βιβλίο ''Το κορίτσι που εξαφανίστηκε''!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νότα
    :-)))
    Βλέπω το μπλογκ να μεταλλάσσεται! Αντί για φαγητά και κρασιά θα προτείνω βιβλία και ταινίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή