Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Υψηλή μαγειρική

"Υψηλή μαγειρική" είναι ο ελληνικός τίτλος της γαλλικής ταινίας "Les saveurs du palais" που παίχτηκε φέτος το καλοκαίρι στις κινηματογραφικές αίθουσες. Βασίζεται χαλαρά σε ένα πραγματικό γεγονός και διηγείται τις περιπέτειες της Danièle Delpeuch όταν της ζητήθηκε να γίνει προσωπική σεφ του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, θέση που η  κα. Delpeuch κράτησε για δύο χρόνια.
Στην ταινία η πρωταγωνίστρια  έχει διαφορετικό όνομα, ονομάζεται συγκεκριμένα  Hortense Laborie και την υποδύεται η υπέροχη ηθοποιός Catherine Frot.  Όταν ρωτήθηκε η ίδια η κα. Delpeuch, γιατί η πρωταγωνίστρια της ταινίας δεν είχε το όνομα της, απάντησε ότι δεν επρόκειτο περί βιογραφίας αλλά για μια ταινία πάνω στην απλή μαγειρική!



Κι έτσι είναι! Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απηυδισμένος από τα τερτίπια της nouvelle cuisine, ψάχνει κάποιον μάγειρα που να του μαγειρεύει αυθεντική γαλλική κουζίνα, εκείνη που θα του θυμίζει τις γεύσεις των παιδικών του χρόνων, εκείνη που ξεπηδούσε από την κουζίνα της μαμάς και της γιαγιάς. Έτσι προσλαμβάνεται η Hortence.



 Με μεγάλη χαρά διαπιστώνει ότι η κουζίνα της κας. Hortence, είναι ακριβώς έτσι, πιάτα καμωμένα με απλό ή σοφιστικέ αλλά πάντα καθαρά γαλλικό τρόπο, με τα καλύτερα και πιο φρέσκα υλικά, με προϊόντα τοπικά, με συνδυασμούς και τρόπους μαγειρέματος έτσι όπως η αυθεντική γαλλική κουζίνα απαιτεί.



Η Hortence είναι πεισματάρα κι απαιτητική αλλά ξέρει ακριβώς τι θέλει. Θέλει το φρεσκοκομμένο μανιτάρι από το Περιγκόρ, θα το αποκτήσει. Θέλει τουλπάνι, το οποίο αρνούνται να της δώσουν οι συνάδελφοι της, τρέχει σπίτι της και φέρνει. Φειδωλή στα λόγια, την πιάνει λογοδιάρροια μόνο όταν μαγειρεύει! Έχει να παλέψει σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο περιβάλλον και τα καταφέρνει με το κεφάλι ψηλά. 'Εχει έναν χαρακτήρα ακέραιο κι έντιμο κι αυτό αποτυπώνεται στα πιάτα της. Δεν έχει ίχνος αλαζονείας, είναι απλά ταπεινός υπηρέτης της κουζίνας που αντιπροσωπεύει. Είναι ωραίος τύπος η Hortence, όπως άλλωστε κι η ίδια η κα. Delpeuch. Σας συνιστώ να δείτε οπωσδήποτε την συνέντευξη που παραχώρησε στο flix. Λέει μερικά πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα κι ακούγοντας την θα καταλάβετε περισσότερα και για την ίδια.



Όπως επίσης σας συνιστώ να δείτε την ταινία. Τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές και θα έχουμε περισσότερο χρόνο για χαλάρωση και χουζούρι, οι "Υψηλές Μαγειρικές" μαζί με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί θα σας βοηθήσουν να περάσετε ευχάριστα ένα βράδυ. Και θα σας διδάξουν τι ακριβώς είναι οι ..."Υψηλές Μαγειρικές"!


4 σχόλια:

  1. Τι ωραία η πρότασή σου.... Δε χάνεται με τίποτα αυτή η ταινία! Έχει ήδη μπει στη λίστα...... Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γκρρρ! Αυτή την ταινία την...χαλβάδιαζα όλο το καλοκαίρι και δεν κατάφερα τελικά να την δώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρέχω να την βρω για να την δω το βραδάκι!!! πολύ ωραία ακούγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Χρύσα
    @Αμελί
    @Αναστασία

    Καλημέρα και στις τρεις! Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας! Να την δείτε οπωσδήποτε και σας συνιστώ να την δείτε αφού έχετε απολαύσει ένα καλο γεύμα!


    @Αμελί
    Το ίδιο έπαθα κι εγώ. Όλο το καλοκαίρι πάλευα να την δω αλλά τελικά κατάφερα και την είδα χειμώνα πια σε dvd!

    ΑπάντησηΔιαγραφή