Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Παραλειπόμενα της Πρωτοχρονιάς #2

Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το τέλος της εορταστικής περιόδου! Ξεστολίσματα για τους μεγάλους, άνοιγμα σχολικών βιβλίων για τους μικρούς, πικρή ιστορία η επιστροφή στη ρουτίνα μετά από ένα ξέφρενο γλέντι που κράτησε τουλάχιστον ένα 10ήμερο. Ή μια εβδομάδα. Ή δυο μέρες. Ή μισή μέρα.  Νύχτα μάλλον. Πριν 5 χρόνια. Στη δική μου περίπτωση!

Κατά τ' άλλα οι μέρες κύλησαν ήσυχα, με άφθονο διάβασμα, αγαπημένες ταινίες, βόλτες στο κέντρο, καλό φαγητό κι αρκετές ώρες στην κουζίνα. Το τελευταίο δεν ήταν στις προθέσεις μου, η αρχική ιδέα ήταν να τεμπελιάσω λίγο τις ημέρες των γιορτών- "Και το ομολογείς, Crispy", "Ω, ναι...". Αλλά όχι μόνο δεν τη γλίτωσα, έφτασα στο σημείο να ψήσω δυο φορές μελομακάρονα! Εκτός από τα κλασικά, προέκυψαν και πιάτα ή επιδόρπια που έφτιαξα για πρώτη φορά (βλέπε τις δύο προηγούμενες αναρτήσεις), ανάμεσα στα οποία και το σημερινό- το οποίο σέρβιρα την επομένη της Πρωτοχρονιάς- και το οποίο βρήκα στο αμερικάνικο saveur.

Κοτόπουλο ψημένο σε λευκό κρασί και μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους
(από το περιοδικό Saveur)



Υλικά για 4 άτομα

1 κοτόπουλο κομμένο στα 4
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα δύο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί (ξηρό)
1 φλιτζάνι ζωμό κότας
4 κουταλιές μουστάρδα με ολόκληρους σπόρους
λίγο φρέσκο θυμάρι
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και σε αυτό σοτάρουμε καλά το κρέας από όλες τις πλευρές, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί-καφές χρώμα. Αν το τηγάνι δεν είναι τόσο μεγάλο που να χωρά όλο το κρέας μεμιάς, τότε σοτάρουμε ανά δύο.
Βγάζουμε το σοταρισμένο κρέας και το τοποθετούμε σε ένα ταψί. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι για μερικά λεπτά. Προσοχή , δεν αφήνουμε το κρεμμύδι να μαυρίσει. Προσθέτουμε το κρασί, ζωμό, μουστάρδα και θυμάρι. Ανακατώνουμε και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από το κοτόπουλο. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το σφίγγουμε γύρω γύρω στο χείλος του ταψιού. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο κι αφήνουμε να ψηθεί για μία ώρα.
Όταν ψηθεί, ξεσκεπάζουμε το ταψί και βάζουμε το κοτόπουλο (μόνο το κοτόπουλο κι όχι τη σάλτσα) σε μια πιατέλα. Το κρατάμε ζεστό. Τη σάλτσα την βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και την βράζουμε μέχρι να πήξει αρκετά. Όταν είναι έτοιμη, περιχύνουμε με αυτήν το κοτόπουλο.
*

Σημείωση: Άλλαξα ορισμένα πράγματα ως προς τη χρήση σκευών αφού δεν διαθέτω σκεύος με καπάκι που να μπαίνει στον φούρνο! Σόρι κιόλας, αλλά η μικρή μου κουζίνα δεν χωρά καλά καλά ούτε εμένα! Πόσο μάλλον μια τεράστια συλλογή ποικίλων σκευών.
*
Επίσης: Η συνταγή απαιτεί 2 κουταλιές ελαιόλαδο. 2...Μάλιστα.... Κοτζάμ κοτόπουλο κι ένα τεράστιο κρόμμυον θα σοταριστούν σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. "I don't think so, dear", που λένε και στο χωριό μου.

*

Την Παρασκευή να είστε όλοι εδώ. Διότι θα πάμε ταξίδι μακρινό.... Για πρωινό!




14 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα!

      Είναι όντως υπέροχο! Και γενικά έχει ενδιαφέρον αυτός ο τρόπος μαγειρέματος.

      Διαγραφή
  2. Γειά σου Crispy και καλή χρονιά! Ωραιότατο το κοτοπουλάκι με τη μουστάρδα, με θυμάρι κιόλας που του πάει φοβερά!
    Ενδιαφέρουσα μου ακούγεται η Παρασκευή που λες... περιμένω λοιπόν.
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. DC καλημέρα!

      Όντως θυμάρι και μουστάρδα πανε ωραία στο κοτόπουλο.

      Ελπίζω να καταφέρω να έρθω στο ραντεβού του Κήπου! Ο καιρός θα είναι καλός πάντως!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Έρη καλημέρα!

      Καλή Χρονιά! Πολύ κρύο για εσάς!! (Μα τι ήταν αυτό το polar vortex!) Ήπιες ηλιόλουστες μέρες για εμάς!!

      Διαγραφή
  4. Η μουστάρδα με κόκκους κάνει θαύματα, όπου μπαίνει! Υπέροχο το κοτόπουλο! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα καλημέρα.

      Είχα πάρει ένα βάζο εδώ και καιρό και δεν την είχα χρησιμοποιήσει. Μόλις είδα την συνταγή ενθουσιάστηκα! Επιτέλους θα την χρησιμοποιούσα!

      Διαγραφή
  5. Καλή χρονιά crispy! Το κοτοπουλάκι φαίνεται νοστιμότατο! Αστεία, αστεία, πολλές φορές θα με βόλευε ένα τέτοιο σκέυος με καπάκι. Μήπως να το πάρουμε; Φιλιά Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινα καλημέρα!

      Θα ήταν πολύ χρήσιμο τέτοιο σκεύος -άσε που έχω ενθουσιαστεί με το συγκεκριμένο τρόπο μαγειρέματος. Όμως, μεγάλο μειονέκτημα με εμποδίζει σε μια τέτοια αγορά: Έχω πολύ μικρή κουζίνα!

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα Crispy μου! Καλή χρονιά σου εύχομαι με αγάπη και ότι επιθυμείς !!! Εύχομαι ο νέος χρόνος να σου επιτρέψει να κάνεις πολλά ταξίδια, τα οποία έχω καταλάβει ότι αγαπάς και να σου φέρει επίσης πολλά νέα βιβλία στα χέρια σου!
    Το κοτοπουλάκι σου δείχνει πεντανόστιμο και ανυπομονώ για το πρωινό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα! Καλή Χρονιά!

      Λοιπόν, ο Άη Βασίλης μου έφερε μπόλικα βιβλία. Του είχα δώσει κατάλογο εδώ και καιρό και κάτω από το δέντρο βρήκα ό,τι ζήτησα!!
      Τώρα για ταξίδια ...χχμμμ..... έψαξα κάτω από το δέντρο αλλά εισητήρια δεν βρήκα...!!

      Διαγραφή
  7. Τι, τι, τι??? Τι θα γίνει την Παρασκευή? Αδημονώ! Το φαγητό απλό και ιδιαίτερο μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα!

      Σήμερα θα ταξιδέψετε γαστρονομικά μόνο που δεν θα είμαι εγώ ο πιλότος! :-)

      Διαγραφή