Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Έγινε με Αιγίνης!

Η μητέρα μου έφτιαχνε πάντα τον μπακλαβά με καρύδι. Κι έτσι μου άρεσε ο μπακλαβάς. Με καρύδι. Την πρώτη φορά που δοκίμασα μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης  από τούρκικο ζαχαροπλαστείο ένιωσα συγκλονισμένη κι απογοητευμένη ταυτόχρονα. Από τη μια ο αγαπημένος μπακλαβάς αποκτούσε λατρευτικές διαστάσεις, από την άλλη έπρεπε να απαρνηθώ εκείνον της μητέρας μου. Τόσο μπανάλ πια χωρίς το φιστίκι.
Προ καιρού έπεσε μια ερώτηση στο Pinterest για το ποιο ήταν το αγαπημένο μας παγωτό. Η συντριπτική πλειοψηφία απάντησε «παγωτό με φιστίκι Αιγίνης». Τυχαίο; Όχι δα! Το φιστίκι Αιγίνης είναι από εκείνα τα υλικά που τα βρίσκεις εύκολα αλλά είναι πολύ ιδιαίτερα σε γεύση. Παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους ξηρούς καρπούς για εμάς τους Έλληνες αλλά δεν το χρησιμοποιούμε συχνά σε γλυκά ή φαγητά. Εκτός από γλυκό του κουταλιού το οποίο είναι εξαιρετικό και όπως πάντα πολύ ιδιαίτερο.
Το φιστίκι Αιγίνης παραδόξως ταιριάζει όμορφα με ξινούτσικες γεύσεις. Εντελώς τυχαία κι έχοντας αρκετά φιστίκια στο σπίτι σκαρφίστηκα κάτι cupcake με Αιγίνης και λεμόνι. Αφράτα, με όμορφη, ξεχωριστή γεύση έχουν γίνει η επιτυχία του φθινοπώρου! Φθινόπωρο στα χαρτιά βέβαια, γιατί το μικρό καλοκαίρι καλά κρατεί!


Cupcake με φιστίκι Αιγίνης και λεμόνι



Για 12 cupcake

120 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
2 μεγάλα αυγά τα οποία θα έχουμε βγάλει από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν
½ φλιτζάνι γάλα
1 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
½ φλιτζάνι τριμμένο φιστίκι Αιγίνης
 χυμός 2 λεμονιών

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Ετοιμάζουμε το ειδικό ταψάκι για cupcake στρώνοντας τις κατάλληλες θήκες. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με το baking powder, τη σόδα, το αλάτι και το φιστίκι.
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε πολύ καλά με το μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη για αρκετά λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας συνέχεια.





Ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλότερη ταχύτητα πια προσθέτουμε το χυμό και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ρίχνουμε το 1/3 από το αλεύρι , ανακατώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Ρίχνουμε το μισό γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα. Μετά ακόμα 1/3 αλεύρι, ακολουθεί το υπόλοιπο γάλα και τελειώνουμε με το υπόλοιπο τρίτο του αλευριού. Μοιράζουμε προσεκτικά κι ομοιόμορφα το μίγμα στις 12 θήκες. Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα cupcake διότι μπορεί να «αρπάξουν» στο λεπτό.
Πολλές φορές τα cupcake ξεφουσκώνουν μα το που θα τα βγάλει κανείς από το φούρνο. Αυτό που έχω βρει για να μην πέσω θύμα ξεφουσκώματος είναι να αφήνω το ταψί πάνω στην ανοιχτή πόρτα του φούρνου για λίγα λεπτά.




Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Ηit&Run. 

7 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Και φιστίκι Αιγίνης και λεμόνι! Θα είναι νόστιμα τα cupcakes σου και θα τα δοκιμάσω σύντομα! Ελπίζω να είσαι καλά! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιδανική γεύση για την αδερφή μου που από παιδί τρελαίνεται για ο,τιδήποτε έχει σχέση με φιστίκι Αιγίνης! Θα της τα κάνω δώρο και σίγουρα θα το εκτιμήσει δεόντως. Πριν 2-3 χρόνια είχα κάνει μία βασιλόπιτα με φιστίκι Αιγίνης (συνταγή του Στ.Παρλιάρου) και θυμάμαι ότι βγήκε πολύ νόστιμη και άρεσε πολύ σε όλους, έχει ιδιαίτερη γεύση το φιστίκι και φυσικά ο μπακλαβάς με φιστίκι είναι ονειρεμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχω ακουσει κ απο αλλου ςοτι ο τουρκικος μπακλαβα ςμε το φυστικι ειναι πολυ καλυτερος απ το καρυδι!!!!δεν εχω φαει ποτε με φυστικι . πολυ ωραια τα κεκακια!! εγω θα τα συνδυαζα με παγωτο βανιλια που μ αρεσει περισσοτερο απ το φυστικι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Νότα
    @Αμελί
    @Αναστασία

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας.



    @Νότα
    Νότα, μια χαρά είμαι , ευχαριστώ! Εσύ; Λίγη υπομονή να χαλάσει ο καιρός -γιατί τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο τον περνάω παρά θιν αλός- και θα πιάσω πάλι τις αναρτήσεις για σειρές, ταινίες και βιβλία!


    @Αμελί
    Θα ψάξω να την βρω την συνταγή του Παρλιάρου που αναφέρεις. Θέλω επιτέλους να γιορτάσω μια Πρωτοχρονιά με διαφορετική και ιδιαίτερη βασιλόπιτα!



    @Αναστασία
    Εννοείται ότι με παγωτό βανίλια θα ήταν τέλεια, αλλά -φευ- κάτι παραπάνω κιλάκια μας έχουν επιβάλλει θερμιδικές περικοπές!! Αν τύχει και βρεις δοκίμασε οπωσδήποτε μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πριν λιγες μερες στην Κωνσταντινουπολη, δοκιμασα μπακλαβα με φυστικι. ωραιος ηταν, αλλα οχι καλυτερος απ οτι με καρυδι... οσον αφορα το φυστικι με τα ξινα, εφαγα λουκουμι με φυστικι και αποξηραμενο ροδι και οντως ταιριαζε πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραίο ακούγεται το λουκούμι με φιστίκι και ρόδι! Θα ήθελα να το δοκίμαζα!

      Διαγραφή