Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Όπως μας αρέσουν: Crispy!

Προ ημερών καθάριζα το ντουλάπι της κουζίνας και βρήκα δύο μισογεμάτα πακέτα τριμμένη καρύδα- μάλλον από τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει πολύ η καρύδα και τη χρησιμοποιώ συχνά, κυρίως σε κέικ (εδώ κι εδώ αντίστοιχες συνταγές) και cupcake. Eν τούτοις δεν είχα φτιάξει ποτέ μπισκότα με καρύδα, βρήκα όμως την ευκαιρία μια μέρα που είχαν τελειώσει όλα τα γλυκά συνοδευτικά για το απογευματινό τσάι.

Τα μπισκότα βγήκαν απίστευτα τραγανά και νόστιμα, τόσο που φτιάχτηκαν ξανά και ξανά, κι είχα την ευκαιρία να κάνω ακριβείς μετρήσεις αλλά κυρίως να τα χαρώ με τσάι ζεστό (darjeeling & assam τα αγαπημένα) και αγχολυτικό,  ο χειμωνιάτικος καιρός βλέπετε, είναι επίμονος και πεισματάρης, τέλη Μάρτη και το κασκόλ - κι όχι τα φουλάρια!-  είναι το απαραίτητο αξεσουάρ!

Προχθές βγήκα για ψώνια και χάρηκα πολύ που είδα τα πρώτα μαγιώ στα καταστήματα. Με κοιτούσαν βέβαια σαν να ήμουν η τρελή του χωριού, η μόνη που γυρνούσε κατενθουσιασμένη στο τμήμα "Είδη θαλάσσης"...


Μπισκότα καρύδας (τα πιο τραγανά)



Υλικά για ~18 μπισκότα

80 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
40 γρ τριμμένη καρύδα
110 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
μία πρέζα αλάτι


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς

Ρίχνουμε την καρύδα σε ένα τηγάνι με χοντρό πάτο. Το βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή δωτιά και σοτάρουμε ανακατεύοντας πότε πότε μέχρι η καρύδα να αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Προσοχή: Όχι περισσότερο. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε το βούτυρο σε μεταλλικό μπολ και το αφήνουμε στο κλειστό μάτι για 2-3 λεπτά (αυτό βέβαια για όσους έχουν ηλεκτρική κουζίνα κι όχι γκαζιού)

Ρίχνουμε στο αλεύρι το αλάτι.

Βγάζουμε το μπολ από το μάτι της κουζίνας. Ρίχνουμε στο βούτυρο την ζάχαρη και χτυπάμε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί  το μείγμα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Ρίχνουμε το εκχύλισμα, ανακατώνουμε. Προσθέτουμε την καρύδα και το αλεύρι λίγο λίγο ανακατώνουμε και τέλος ζυμώνουμε με τα χέρια για λίγο. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί ακι την ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος 1/2 εκατοστό. Κόβουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε. Την υπόλοιπη ζύμη την μαζεύουμε, την πλάθουμε ξανά και την απλώνουμε στο ίδιο πάχος για να κόψουμε τα επόμενα μπισκότα.

Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου (εξαρτάται από την ένταση του φούρνου)

Μπορούμε αν θέλουμε να ντύσουμε τα μπισκότα με σοκολάτα.



14 σχόλια:

  1. ειμαι της αποψης οσο πιο τραγανα τοσο πιο ωραια,μ αρεσουν και τα σοφτ δεν λεω αλλα σαν τα καρατς κρουτς δεν εχει!!!!τελεια τα μπισκοτα σου και πανευκολα!!!!
    καλη εβδομαδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική

      Είναι όντως πανεύκολα, έκανα βέβαια κάτι κολπάκια για να μου βγει εύκολα η συνταγή...και τελικά λειτούργησε μια χαρά!

      Άλλοτε τραγανά, άλλοτε μαλακά, εξαρτάται από τη διάθεση τις περισσότερες φορές!

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ έχω αρκετή καρύδα στο ντουλάπι και κοιταζόμαστε πολλές μέρες τώρα...και η πρότασή σου, ειδικά με το τσάι, είναι άκρως ενδιαφέρουσα!
    Καλή εβδομάδα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική

      Κι εσύ έχεις την ίδια συνήθεια: το αλληλοκοίταγμα!! :-)) Έτσι πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάζει επίμονα κι επί ώρα τρόφιμα που τα έχω καιρό και δεν ξερω πώς να τα φτιάξω!!

      Με τσάι είναι τέλεια! Αναντίρρητα!

      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Crispy μου. To πρώτο κέικ που προτείνεις το έχω δοκιμάσει και ομολογώ ότι είναι υπέροχο. Τα μπισκότα σου μου αρέσουν πολύ και θα μπουν στα προσεχώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα,

      Όντως αυτό το κέικ είναι πολύ καλό! Παρεμπιπτόντως είχα ξεχάσει ότι έχω αναρτήσει cupcake με καρύδα! (έβαλα το link)

      Διαγραφή
  4. Να ένας ωραίος τρόπος να αξιοποιήσω την τριμμένη καρύδα που μαραζώνει στην τροφοθήκη μου!! Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά καλημέρα,

      Μάλλον συμβαίνει σε πολλές από εμάς τελικά, με την καρύδα που ξεχνιέται στο ντουλάπι! Εμένα πια μου τελείωσε το απόθεμα, τόσες φορές που έχω φτιάξει τούτα τα μπισκότα!

      Διαγραφή
  5. χαχα...μα κι εσύ μαγιο κοίταζες? Πήγες στα άκρα ;)

    Αυτά τα μπισκότα είναι ιδανικά για τσάι.. αμα είναι και τραγανά ακόμα καλύτερα

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον

      Εκείνη την ημέρα και στα δύο μαγαζιά που πήγα κι είχαν μαγιώ ήμουν η μόνη που τα χάζευε!

      Τα μπισκότα εκπληκτικά- ιδιαίτερα με σοκολάτα!

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα !!
    Ωραία ιδέα η καρύδα σε μπισκότο !!! Θα δίνει μία εξωτική γεύση !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα,

      Είναι όντως εξωτική η γεύση η οποία γίνεται πιο έντονη αφού ψήσουμε λίγο την καρύδα- αυτό βέβαια κάνει και πιο τραγανά τα μπισκότα!

      Διαγραφή
  7. Μα πολύ κρίσπι όμως και με σοκολατα!!!!!!!!!!
    Καληνύχτα, φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αυτά τα μπισκότα μου ταιριάζουν τέλεια! Και φυσικά ταιριάζουν και σε όσους λατρεύουν τα τραγανά!

      Διαγραφή