Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Bon Appetit!

(cook-cinema No.4)


''Julie & Julia''  





 Σήμερα θα μιλήσουμε για την ταινία  ''Julie & Julia''   την οποία σκηνοθέτησε η γνωστή Αμερικανίδα σκηνοθέτης Nora Ephron 


Όπως ίσως θυμάστε - κι αν δεν θυμάστε, σίγουρα κάπου θα το έχετε διαβάσει αυτές τις μέρες - η ταινία αφορά τις ζωές δύο διαφορετικών γυναικών, που έζησαν σε διαφορετικές εποχές , με μόνο κοινό σημείο το πάθος για μαγειρική. Από τη μια έχουμε την ιστορία της Julia Child , πώς βρέθηκε στο Παρίσι λίγο μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, πώς λάτρεψε τη γαλλική κουζίνα και πώς κατέληξε να γράψει το διασημότερο αμερικάνικο βιβλίο μαγειρικής ('' Mastering the art of french cooking''). Από την άλλη έχουμε μια σύγχρονη νευρωτική Αμερικανίδα , την Julie Powell , που απυηδισμένη από τη βαρετή δουλειά της και τις υπερεπιτυχημένες φίλες της αποφασίζει να μπλογκάρει τις περιπέτειές της καθώς για ένα χρόνο -365 μέρες- προσπαθεί να μαγειρέψει τις 524 συνταγές του περίφημου βιβλίου της Child. To blog γίνεται διάσημο και τα υπόλοιπα... μια χαριτωμένη ταινία.


Οι ιστορίες των δύο γυναικών μπλέκονται πολύ όμορφα κι έξυπνα -το σενάριο είναι καλοδουλεμένο- και δεν ξενίζει το πηγαινέλα από το παρελθόν στο παρόν κι αντίστροφα. Η ιστορία όμως της Julia Child είναι πολύ πιο δυνατή κι ενδιαφέρουσα. Πρωτ'απ'όλα αυτό έχει να κάνει με την ίδια την προσωπικότητα της Child η οποία ήταν μια εντυπωσιακά ψηλή αλλά και πληθωρική γυναίκα που ήξερε να χαίρεται τη ζωή κι είχε μια μοναδική ικανότητα να μεταδίδει αυτό το joie de vivre στον περίγυρό της. Ο διπλωμάτης σύζυγός



 

της τη λάτρευε - η λατρεία ήταν αμοιβαία- κι είναι εκείνος που τη στήριζε σε κάθε βήμα της και στο δύσκολο έργο της να συγγράψει '' το βιβλίο που θα άλλαζε τον κόσμο'' όπως της έλεγε για να της δώσει θάρρος. Μια πολύ τρυφερή κι όμορφη σχέση που αποδόθηκε όπως έπρεπε στην ταινία. Το άλλο ατού αυτής της ιστορίας -αλλά και το μεγαλύτερο της ταινίας- είναι φυσικά η Meryl Streep στο ρόλο της Julia Child. Είναι απολαυστικότατη , είναι εκπληκτική! Όταν τη ρωτά ο σύζυγός της (Stanley Tucci) τι της αρέσει να κάνει κι αυτή του απαντά ''Eat'' , ο τρόπος που λέει αυτήν τη μία και μοναδική λέξη , τα μάτια της που λάμπουν παιχνιδιάρικα και με θέρμη. εκείνη η στιγμή είναι αρκετή για να σε πείσει ότι δεν μιλάμε απλά για μια μεγάλη ηθοποιό αλλά για τη μεγαλύτερη εν ζωή ηθοποιό. Κι ο τρόπος που κόβει το κρεμμύδι -τόνους από κρεμμύδι!- που κόβει τον αστακό , που δένει την πάπια , που γυρίζει ατσούμπαλα την ομελέτα , μα τι πάθος για μαγειρική ήταν αυτό!


Αντίθετα η σύγχρονη ιστορία κινείται πάνω κάτω στο γνωστό μοτίβο των αμερικάνικων γλυκανάλατων κομεντί. Τσακωνόμαστε , μπου χου , I love you , αγκαλίτσες , τσακωνόμαστε , μπου χου , I love you , αγκαλίτσες. Ο χαρακτήρας της Julie Powell δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής , μοιάζει εγωκεντρικός και νευρωτικός. Κάποιες σκηνές στην μικρή της κουζίνα έχουν πλάκα αλλά ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε το όλο εγχείρημα δεν αποσαφηνίζεται. Το έκανε μόνο και μόνο για να γίνει διάσημη , το έκανε ως ένα είδος πρόκλησης στον εαυτό της; Τι ήθελε; Για να είμαι ειλικρινής δεν μού άρεσε η Amy Adams στο συγκεκριμένο ρόλο. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη των άχρωμων ηθοποιών που είναι να απορείς πώς καταφέρνουν και κάνουν καριέρα. Νομίζω ότι είναι κι ένας λόγος που όλο το ενδιαφέρον του θεατή πέφτει πάνω στην πρώτη ιστορία. Πληθωρική προσωπικότητα (Julia Child) - πληθωρική ηθοποιός (Meryl Streep) από τη μια , αδιάφορη προσωπικότητα (Julie Powell) - αδιάφορη ηθοποιός (Amy Adams ) από την άλλη.


Στο τέλος όμως αυτό που σου μένει είναι η βαριά φωνή της Julia (Meryl) να σου εύχεται :


''Bon appetit''!


Trivia: Η Julia Child μετά την έκδοση του βιβλίου έκανε για χρόνια και μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών , στις οποίες δεν δίσταζε να κάνει και λάθη! Για παράδειγμα στο γύρισμα μιας ομελέτας η μισή φεύγει από το τηγάνι αλλά εκείνη δεν πτοείται. Κάποτε στο περίφημο Saturday night live ο Dan Aykroyd έκανε ένα πολύ αστείο σκετσάκι παριστάνοντας την Julia Child. Αυτό το σκετσάκι το βλέπουμε και στην ταινία κι είναι πραγματικά πολύ αστείο. Κι απ'ότι λέγεται το λάτρευε κι η ίδια η Julia Child!



Δείτε εδώ πώς η Julia (Meryl) γυρίζει την ομελέτα.

Υ.Γ.: Βούτυρο , βούτυρο , βούτυρο!!! Πρέπει να καταναλώθηκαν απίστευτες ποσότητες βούτυρο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων!
Υ.Γ.2: Μετά από αυτο το έκτακτο παράρτημα ,το cook-cinema την επόμενη φορά ξαναγυρίζει στο παρελθόν.

3 σχόλια:

  1. Κοιτάξτε! Αν σε κάποιους όπως εγώ δεν μας πάει το είδος, αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την τόσο σημαντική δουλειά που κάνετε με το μπλόγκ σας και την οποία διακρίνει η ίδια τελειότητα με την προηγούμενη ενότητα του cine-'70s !
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρε crispy τι synchronicity είναι αυτή, την ταινία την είδα χθες.

    Ξέρεις τι έπαθα όμως, τώρα που σε διαβάζω στο μυαλό μου σε σκάφτομαι με τη μορφή της Amy Adams. Από χθες το βράδυ στο σινεμά άρχισε να γίνεται αυτό.

    Θα με συγχωρήσεις ποτέ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. navarino-s καλημέρα! Α , δεν την είδατε. Έχετε σκοπό να την δείτε; Αν ναι , περιμένω εντυπώσεις. Πάντως δεν ξέρω κατά πόσο θα τραβήξει το αθηναϊκό κοινό. Στο σινεμά που το είδα δεν μπορώ να πω ότι γινόταν χαμός.


    tom δεν το πιστεύω! Να μοιάζω στην Amy; Μπα όχι. Τώρα που το θυμήθηκα , είναι πολλοί που μού έχουν πει ότι μοιάζω στην συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή