Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

Bella Pasta

Για την συμπαθέστατη γερμανική ταινία Bella Martha είχα γράψει πριν από 2,5 χρόνια περίπου (καλέ πώς περνά ο καιρός;) και μάλιστα σε εκείνη την ανάρτηση την είχα συγκρίνει με το αμερικάνικο σίκουελ της (μην χάσουν οι Αμερικανοί) No reservations . Η αμερικάνικη βερσιόν είναι ελαττωματική, σε αντίθεση με την γερμανική ταινία που αποδίδει πιο όμορφα και πιο ουσιαστικά την προσωπικότητα της μοναχικής, ιδιότροπης chef Μάρτα που όλη της η ζωή στρέφεται αποκλειστικά και μόνο γύρω από τη δουλειά της. Μέχρι που ένα δυσάρεστο επεισόδιο θα αλλάξει πολλά στη ζωή της. Ο θάνατος της αδερφής της την υποχρεώνει να υιοθετήσει τη μικρή της ανιψιά, η οποία διόλου δε συγκινείται από τα γκουρμέ εδέσματα της θείας της και προτιμά να μένει νηστική. Στη δουλειά τα πράγματα παίρνουν περίεργη τροπή όταν η ιδιοκτήτρια του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται προσλαμβάνει έναν παλαβιάρη Ιταλό για sous chef, κάτι που εξαγριώνει την Μάρτα. Ένα βράδυ έχει πάρει την ανιψιά της στο εστιατόριο.



 Ο Ιταλιάνο, βλέποντας ότι η μικρή είναι θεονήστικη αποφασίζει να της ετοιμάσει μια σπαγγετάδα για να την δελεάσει και να την πείσει επιτέλους να αρχίσει να τρώει. Τι της ετοιμάζει; Μια μακαρονάδα που παρά την απλότητα των υλικών της, κρύβει όλη τη φρεσκάδα και τον ήλιο της καλοκαιρινής Μεσογείου! Μια μακαρονάδα στην οποία δεν αντιστέκεται κανείς:

Σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικό!
(Από την ταινία ''Bella Martha'')
2012: Gourmet cinema
Ιούνιος





Για τη συγκεκριμένη μακαρονάδα δε χρειάζεστε παρά:

Ντομάτες υπέροχα ωριμασμένες κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο (6-7 μεγαλούτσικες για 4 πιάτα)
Φύλλα (πολλά) από τους υπέροχους βασιλικούς του μπαλκονιού ή του κήπου σας
4-5 σκελίδες σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Πλένετε και τρίβετε τις ντομάτες στον τρίφτη. Ψιλοκόβετε τα φύλλα του βασιλικού.
Καθαρίζετε και κόβετε στη μέση τις σκελίδες του σκόρδου. Σε ένα τηγάνι με παχύ πάτο ζεσταίνετε αρκετό λάδι. Ρίχνετε το σκόρδο και το 1/3 των φύλλων βασιλικού. Σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να σκουραίνουν οι σκελίδες αλλά όχι να μαυρίσουν. Τις αφαιρείτε. Ρίχνετε την ντομάτα αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε άλλο  1/3 από τα φύλλα βασιλικού και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να πιει όλα τα υγρά της. Προσθέτετε τον υπόλοιπο βασιλικό , λίγο ακόμα πιπέρι και...
...σερβίρετε με εκείνο το ωραίο ροζέ για το οποίο μιλούσαμε στην προ-προηγούμενη ανάρτηση!


-Κοριτσάκι τι σκέφτεσαι;
-Το μνημόνιο....
-Λίγη μακαρονάδα θες;
- Ε δεν ξέρω , την εγκρίνει η Τρόικα;
-Έχει βασιλικό.
-Το απαίτησε η Μέρκελ;
-Κι ολόφρεσκη ντομάτα.
-Το ΔΝΤ το ξέρει; ....Αχχχχχχχ
-Τι έπαθες πάλι;
-Τι καλοκαίρι κι αυτό....


Η ανάρτηση είναι η 6η στα πλαίσια του αφιερώματος σε πιάτα από τον κινηματογράφο. Δείτε εδώ τις 5 προηγούμενες.

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

A hell of a summer

Χάρη στο 30% του 60% τούτης της κατά τα άλλα ταπεινής χώρας, το καλοκαιράκι, το γνωστό ταπεινό ελληνικό καλοκαιράκι -ξέρετε τώρα ''λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και το αγόρι μουυυυυυυ'' - έγινε εφιάλτης! Φανταστείτε τη σκηνή: Εκεί που ετοιμάζετε τη βαλίτσα σας, εκεί που μόλις έχετε βάλει σε αυτήν τα μπανιερά και τα αντηλιακά, χτυπά το κουδούνι και δεν είναι άλλος από τον ταχυδρόμο που ήρθε να σας παραδώσει το νιοστό χαράτσι της χρονιάς. Εκτός κι αν είστε κάτοικος της Εκάλης, θα φέρετε τη βαλίτσα στο κεφάλι του ταχυδρόμου.
Αλλά αγαπητοί/ αγαπητές μου η χώρα είναι γεμάτη παραλίες. Και μέχρι να τις ξεπουλήσουν κι αυτές, ορμίστε στα γαλανόλευκα νερά της, διασκεδάστε με τα λίγα που έμειναν και μην ξεχνάτε να μαγειρεύετε πεντανόστιμες, κατακαλοκαιρινές μακαρονάδες. Η σημερινή διαθέτει όλα τα αρώματα της Μεσογείου. Κι είναι και ...μνημονιακή, δηλαδή φθηνή - αν βέβαια εξαιρέσει κανείς την τιμή του τόνου η οποία κοντεύει να φτάσει εκείνη του χαβιαριού! Αχ, μνημόνιο εσύ μας μάρανες- για να παραφράσω τον μέγα Τζίμη!!

Arriba muchachos!

Linguini με τόνο αλά niçoise   



Υλικά για 4 άτομα

400 γρ linguini
1 μεγάλη κονσέρβα τόνο σε νερό
100 γρ φασολάκια φρέσκα
2 κουταλιές κάππαρη ξαρμυρισμένη
1 αντζούγια ξαρμυρισμένη και ψιλοκομμένη
4-5 τομάτες λιαστές σε λάδι + 3-4 κουταλιές από το λάδι αυτό
λίγες ελιές - πράσινες ή μαύρες είναι δική σας επιλογή. Απλά βγάλτε τα κουκούτσια!
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
2-3 φύλλα βασιλικού
χυμός ενός λεμονιού
αλάτι
πιπέρι

Βάλτε σε μια κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίξτε τα ζυμαρικά. Εν τω μεταξύ βάλτε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό να βράσει και μαγειρέψτε τα φασολάκια.
Κόψτε στα τέσσερα τις ελιές και ρίξτε τις σε ένα μπολ, προσθέστε την αντζούγια και την κάππαρη καθώς και τον τόνο τον οποίο θα έχετε στραγγίξει. Κόψτε τις λιαστές τομάτες σε λωρίδες και προσθέστε κι αυτές. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε καλά το λάδι από τις λιαστές τομάτες, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Μόλις βράσουν τα φασολάκια, στραγγίξτε τα και κόψτε τα στα τρία. Στραγγίξτε και τα ζυμαρικά, φέρτε τα πάλι στην κατσαρόλα, προσθέστε τα υλικά, τη σος, τα φασολάκια, ανακατώστε, διορθώστε αλάτι, λεμόνι και πιπέρι και σερβίρετε.... με εκείνο το ωραιότατο ροζέ που λέγαμε τις προάλλες!


Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

A bit of black & a sip of pink

Αν σταχυολογήσει κανείς όλα όσα γράφτηκαν τον τελευταίο καιρό για το τι θα προκύψει την επαύριο των εκλογών, θα έχει σχηματίσει πια την εντύπωση ότι στις 18 του μήνα θα έρθει η συντέλεια του κόσμου! Ε εντάξει, όχι όλου του κόσμου αλλά τουλάχιστον για τη μικρή μας χώρα η οποία υποτίθεται  ότι ακόμα κι από το χάρτη θα εξαφανιστεί! Οι Κασσάνδρες ένωσαν τις δυνάμεις τους και τρίβουν τα χέρια από τη χαρά τους. Κι ο πλέον αισιόδοξος πολίτης αυτής της χώρας παρέδωσε τα όπλα του.

Δεν είναι όλα μαύρα σε αυτή τη χώρα. Η οποία βγάζει εξαιρετικό κρασί κι ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τα πάντα για να προωθήσουν τους εξαιρετικούς ελληνικούς οίνους : Δείτε εδώ για παράδειγμα. Επίσης υπάρχουν πολλοί που το ψάχνουν ενδελεχώς το θέμα, κι ανακαλύπτουν διαμαντάκια από μικροπαραγωγούς. Όπως τα παιδιά του Oinoscent , ένα από τα αγαπημένα spot του κέντρου. Εκεί το blog μας ανακάλυψε πέρσι -ευτυχώς με την επιμονή των παιδιών- ένα εκπληκτικό ροζέ κρασί το οποίο είναι σχετικά άγνωστο : 9 Μούσες του Κτήμα Μουσών από την Άσκρη Βοιωτίας, εκεί στους πρόποδες του Ελικώνα. Στη σοδειά του 2011 στη βασική ποικιλία με την οποία φτιάχνεται το ροζέ αυτό, τη Syrah, προστέθηκε και λίγο από μια σχετικά άγνωστη ποικιλία το Μούχταρο. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό τουτέστιν απολαυστικότατο! Δίνει αφορμή στο blog να συνεχίσει να επιμένει ότι από τους ελληνικούς αμπελώνες βγαίνουν εξαιρετικά ροζέ!

Μέχρι στιγμής δοκιμάστηκε με αυτό το πιάτο.
Επίσης με αυτό. Επίσημα πια η Rachel (Αγγλίδα που έχει την τύχη να ζει στη Ρώμη) είναι η αγαπημένη food blogger τούτου του blog. Γράφει υπέροχα κείμενα!
Και στην επόμενη ανάρτηση θα πούμε με ποιο άλλο πιάτο τιμήσαμε τις 9 Μούσες!



Πριν φύγετε σημειώστε την ελκυστικότατη τιμή του: 6,5 ευρώ! (Eχχχμμμμ, δυστυχώς σε δραχμές ....δε γνωρίζω ακόμη πόσο κάνει!!!!!)

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

Sweet & sour






''Life is just a bowl of cherries''......Χμμμμ, έτσι λες εσύ αγαπητή μου Doris -πολύ ωραίο το τραγούδι παρεμπιπτόντως. Όμως ξέρεις, στη δική μου χώρα, εκείνη της φαιδράς πορτοκαλέας, λέμε κάτι άλλο:  ''Όπου ακούς για πολλά κεράσια, κράτα μικρό καλάθι''.

Που λες Doris μου, σε λίγες μέρες, εδώ στη μικρή τσαντισμένη και τραμπούκα χώρα μου -να μας συγχωράς, τα νεύρα μας είναι κάπως τσιτωμένα τον τελευταίο καιρό- θα γίνουν εκλογές. Εκεί να δούμε τι κεράσια και γενικώς τι φρούτα θα μας προκύψουν. Ελπίζω αυτή τη φορά να είναι πιο ...ώριμα- γιατί τα προηγούμενα μας προέκυψαν ξινά και δεν τρώγονταν με τίποτα! Έχουμε λίγες μέρες ακόμα οπότε ας γλυκάνουμε κάπως τα πράγματα. Εσύ συνέχισε να τραγουδάς κι εγώ θα ψήσω ένα ....

Cherry clafoutis




Υλικά

300 γρ κεράσια από τα οποία θα έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι
60 γρ αλεύρι
3 αυγά
50 γρ ζάχαρη + 1 κουτάλι ζάχαρη
300 ml γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
λίγο βούτυρο - 1 κουτάλι ίσα να βουτυρώσουμε το ταψί μας.
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς. Σε ένα μίξερ χτυπάμε μαζί τα εξής υλικά: Αλεύρι, baking powder, γάλα, αυγά, ζάχαρη (τα 50 γρ ) και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να πάρουμε έναν ομοιογενή χυλό. Τον αφήνουμε να ηρεμήσει για μισή ώρα περίπου.
Πλένουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Τα απλώνουμε στο βουτυρωμένο ταψί μας (διαμέτρου 22 εκ περίπου), τα ραντίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κουταλιά) και τα βάζουμε στο φούρνο για 5 λεπτά.
Απλώνουμε τον χυλό πάνω από τα κεράσια μέχρι να καλυφθούν τα φρούτα και ψήνουμε για μισή ώρα μέχρι το γλυκό να αποκτήσει όμορφο, χρυσό χρώμα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το σερβίρουμε χλιαρό. Αν και θεωρείται επιδόρπιο γλυκό είναι ιδανικό για πρωινό! Άλλωστε το clafoutis δεν είναι παρά μια χοντρή κρέπα ψημένη στο φούρνο!