Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

(Not) Hot

Λίγο πολύ η εορταστική περίοδος τελείωσε. Κάποιοι -κυρίως τα παιδιά- αντέχουν μέχρι και των Φώτων. Για τον περισσότερο κόσμο όμως ο ερχομός του νέου χρόνου σημαίνει το τέλος των γιορτών.
Οι μέρες σε γενικές γραμμές πέρασαν απλά, όμορφα κι οικογενειακά. Είχαμε μεταξύ άλλων τον χρόνο και την ευκαιρία να βολτάρουμε  στις καφετέριες και τα μπαρ, ήπιαμε εξαιρετικά κρασιά και κοκτέιλ*, και καλοφτιαγμένους καφέδες ...πιο φθηνούς από πέρσι- επιτέλους!
 Βολτάροντας είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τον κόσμο -αγαπημένη συνήθεια- και κάναμε μια ευχάριστη διαπίστωση και μια δυσάρεστη. Η ευχάριστη αφορά τη διάθεση του κόσμου να ξεφύγει έστω και για λίγο από την ζοφερή πραγματικότητα. Ήταν αρκετός κόσμος που κυκλοφορούσε, τουλάχιστον στα μέρη από τα οποία περάσαμε υπήρχε κίνηση.
Πριν προχωρήσουμε στη δυσάρεστη διαπίστωση, .....θυμάστε πριν λίγες μέρες που άνοιξαν οι ουρανοί κι έβρεχε στην Αθήνα καιρό βορειοευρωπαϊκό; Κρύο, καταιγίδα, οι δρόμοι πλημμυρισμένοι, αν δεν είχες σοβαρούς λόγους να βγεις από το σπίτι δεν έβγαινες. Εκείνο το σκοτεινό απόγευμα, άρπαξα ένα αγαπημένο βιβλίο κι άραξα στον καναπέ. Σε κάποια φάση μου ήρθε η πελώρια λαχτάρα να φτιάξω μια ζεστή σοκολάτα. Όπερ κι εγένετο και μάλιστα με τον βελγικό τρόπο ήτοι δεν χρησιμοποιείται σκόνη κακάο αλλά πραγματική σοκολάτα και μάλιστα σε αναλογία 2 μέρη μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) : 1 μέρος σοκολάτα γάλακτος.


Ρόφημα ζεστής σοκολάτας



Για 1 λίτρο πλήρες γάλα (για όσους είναι σε δίαιτα ας χρησιμοποιήσουν ελαφρύ)
θα χρειαστείτε:
230 γρ μαύρη σοκολάτα
125 γρ σοκολάτα γάλακτος

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό περίπου γάλα. Ρίχνετε τις σοκολάτες τις οποίες θα έχετε κόψει σε κομμάτια. Ανακατεύετε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνετε το υπόλοιπο γάλα και συνεχίζετε μέχρι να ζεσταθεί καλά. Βγάζετε από το μάτι και χτυπάτε ζωηρά το ρόφημα για λίγο με τον  αυγοδάρτη. Σερβίρεται -εννοείται- ζεστό!
Προσοχή! Το 1 λίτρο αντιστοιχεί άνετα σε 6 άτομα. Για ένα άτομο 150-200 ml είναι αρκετό.



Και τώρα ας αναφερθώ σε εκείνη τη δυσάρεστη διαπίστωση.... Τι γίνεται με τις φόρμες;;;;;; Έχω δει πολύ κόσμο τον τελευταίο καιρό να κυκλοφορεί με φόρμες....παντού!! Ακόμα και σε μπαρ, σε εστιατόρια, περιττό να πω ότι τα πρωινά οι καφετέριες θυμίζουν περισσότερο γυμναστήριο παρά...καφετέριες!! Κυρίως άντρες αλλά και γυναίκες, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας φορούν όλη την ημέρα φόρμα! Σηκώνονται το πρωί, βγάζουν τη πιτζάμα , φορούν τη φόρμα και την βγάζουν πάλι το βράδυ για να φορέσουν τη πιτζάμα!! Το ξέρω ότι είναι άνετη, το ξέρω ότι είναι βολική, το ξέρω ότι έχουμε κρίση και ποιος έχει όρεξη να ντύνεται -αν είναι δυνατόν!!- , το ξέρω ότι είναι μόδα, είναι τάση, είναι δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο αλλά ως εδώ!! Είναι άσχημη εικόνα!  Δίνει την εντύπωση παραίτησης, βαρεμάρας, ανίας, αδιαφορίας. Αν και οι περισσότεροι κυκλοφορούν με φόρμες...  φιρμάτες (αλίμονο...), λυπάμαι αλλά το θέαμα είναι άσχημο! Κι εκείνο το σπορτέξ από κάτω ''τι ωραία'' που δένει το ''συνολάκι''....
Για να τελειώνουμε, η φόρμα είναι για έφηβους, γυμναστές, για όταν γυμναζόμαστε ή κάνουμε δουλειές στο σπίτι. ΔΕΝ φοράμε φόρμες όταν βγαίνουμε για βόλτα, καφέ, ποτό ή φαγητό. Έλεος! Υπάρχουν κι όρια!
Και μια επισήμανση προς τον αντρικό πληθυσμό. Τι μανία σας έχει πιάσει με το μούσι αλά Ρασπούτιν τον τελευταίο καιρό;;; Το μούσι είναι ωραίο- για να μην παρεξηγηθώ- αλλά θέλει συνεχή περιποίηση δεν το αφήνουμε να γίνει ζούγκλα του Αμαζονίου. Χθες στο facebook γνωστό γαστρονομικό περιοδικό μου είχε φωτό γκρο πλαν μουσάτο συντάκτη του περιοδικού να τρώει κάποια πίτα κι οι τρίχες να .....τέλος πάντων, ένα οικτρό θέαμα εντελώς foul (με κάθε έννοια!)

* Εκείνο το χριστουγεννιάτικο dizzy daisy του gin joint στην Καρύτση πολύ ευχαρίστως θα το πίναμε όλον τον χρόνο, κρίμα που το βρίσκει κανείς μόνο στον εορταστικό κατάλογο! Στο gin joint ήταν που είδαμε μουσάτο hipster με φόρμα κόκκινη και γυαλιστερή ως άλλος Ben Stiller στους Royal Tennenbaums κι ο οποίος -να'ναι καλά!!- μας έδωσε την αφορμή για αυτήν την δυσάρεστη διαπίστωση!!

13 σχόλια:

  1. Οι 3 τελευταίες γραμμές με ανατρίχιασαν....δεν αντέχω τέτοια θεάματα...έχω κράση δυνατή αλλά όλα έχουν όρια...αχαχαχαχαχ!
    Η σοκολατίτσα θα είναι θεϊκή και επιτέλους αληθινή και πλούσια!
    Καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχ αυτό με το μούσι , πόσο συμφωνώ. Δεν αντέχω τις τρίχες χα χα χα.
    Φόρμες, τις συμπαθώ πολύ αλλά όχι για βόλτα, ε πως θα αλλάξουμε διάθεση αν κουβαλάμε παντού την φόρμα? Άσε που δεν είπες το χειρότερο-αυτό το λάστιχο δεν μας αφήνει να καταλάβουμε πόσο παχύναμε. Κουμπί και πάλι κουμπί!
    Φιλιά πολλά

    Υ.Γ Να έρθω να πιούμε σοκολατίτσα παρέα? χι χι χι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Έφη
    Καλησπέρα! Καλή χρονιά εύχομαι, δημιουργική και γεμάτη νοστιμιές!
    Νομίζω ότι η φωτογραφία αυτή ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει! Τι το ήθελαν το γκρο πλαν; Αν ήταν για να δείξουν πόσο λαχταριστό ήταν αυτό που έτρωγε ο εν λόγω μουσάς , τότε απέτυχαν παταγωδώς!!





    @Γιώτα
    Καλησπέρα! Όπως το είπες! Η αλλαγή ντυσίματος αλλάζει τη διάθεση! Όλη μέρα με τη φόρμα τι να αλλάξει;;
    Ναι να έρθεις αλλά ...με τη φόρμα!! :-))) Μετά θα κάνουμε μερικούς γύρους στο γήπεδο να την ''κάψουμε''!!! -είναι θερμιδική βόμβα δυστυχώς!






    UPDATE: Ίσως ξένισε κάποιους η ενόχληση μου για τις φόρμες αλλά όπου κι αν στραφώ όπου κι αν πάω η πλειοψηφία φορά φόρμες! Η κομμώτρια φορά φόρμα, η πωλήτρια, η ταμίας, η κοπέλα που σερβίρει τον καφέ, ο νεαρός που σερβίρει το κρασί! Μόνο ο Σαμαράς δεν έχει βγει ακόμα να κάνει ένα διάγγελμα με...φόρμα!!

    Θυμήθηκα το εξής: Πριν δύο χρόνια στη Ρώμη, έμεινα σε ένα ξενοδοχείο που είχα πολύ λίγα δωμάτια, έτσι όλοι όσοι μέναμε εκεί συναντιόμαστε στην μικρή αίθουσα του πρωινού. Ένα πρωινό, ένας Γάλλος επέστρεψε από το πρωινό του τζόγκινγκ. Αντί να καθίσει κατευθείαν για πρωινό, πήγε στο δωμάτιο του , πλύθηκε, άλλαξε και γύρισε μετά από 15 λεπτά κομψότατος κι όπως άρμοζε ο χώρος. Μετά από λίγο ήρθε για πρωινό ένα ζευγάρι Ελλήνων. Μαντέψτε τι φορούσαν....!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχ Crispy, με τρέλανες με το τελευταίο γκρο πλαν, το είδα χθές και ΤΡΕΛΑΘΗΚΑ..!
    Τώρα για τις φόρμες, να σου πω ότι εδώ στην γειτονιά μου έχουμε πολλούς μετανάστες απο την Πρώην Γιουγκοσλαβία και αυτοί φοράνε 24/7 φόρμες!!! απο 3 μέχρι 83 ετών φοράνε όλη την ημέρα φόρμες!
    αλλά για την Ελλάδα δεν θα το σκεφτόμουν..

    υπέροχη η σοκολατίτσα θα την αρπάξω μια και έξω χιονίζει, εγώ κάθομαι στα ζεστά οπότε θα μου συμπληρώσει την εικόνα :P

    Καλή κ Ευτυχισμένη Χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να σου ευχηθώ κι εδώ Καλή Χρονιά και γλυκιά

    Το ρόφημα αυτό πρέπει να είναι πολύ νοστιμο. Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σοκολάτα έτσι . Συνήθως κάνω με σκόνη. Ωραία ιδέα μου έδωσες.

    Τώρα για τις φόρμες συμφωνώ 100% μαζί σου ..μη σου πω 1.000%

    Εχουμε χάσει νομίζω το τι αρμόζει σε κάθε περίσταση. Καλή είναι η φόρμα άνετη κι ωραία. Αλλά για να πας για γυμναστική, αντε να πεταχτείς μέχρι το σουπερ μαρκετ να παρεις κάτι, ή να τη φοράς στο σπίτι να είσαι κάπως ντυμένος άνετα κι όχι με την πιζάμα, μη σου έρθει κάποιος ξαφνικά.

    Τώρα να πας για φαι, για καφέ ή βόλτα με φόρμα δεν είναι σωστό. Μπορεί να μην έχουμε καλή διάθεση αλλά αν βγουμε έξω περιποιημένοι κι ωραίοι αυτό είναι ένα συν να μας φτιάξει η διάθεση έστω και λίγο.

    Εμένα με ενοχλεί και το τζιν. Που το βάζουν παντούν και πάντα. Είτε γάμος είναι είτε πας στην καφετέρια βάζουν τζιν.
    Βγαίνεις ένα Σάββατο βράδυ και πας κάπου καλά, βάζεις τζιν.
    Ωραίο και το τζιν αλλά νοσταλγώ τα παλιά χρόνια (όπως βλέπω σε παλιές ελληνικές ταινίες) που για να πανε στο πιο απλό ταβερνάκι (που το θεωρουσαν έξοδο μεγάλη) έβαζαν τα καλά τους.. Δεν είναι ωραία εικόνα αυτό?

    Πολλά έγραψα αλλά έθιξες ένα θέμα που ενοχλεί κι εμένα.

    Καλό βράδυ
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Έρη
    Καλησπέρα! Εύχομαι όμορφη, δημιουργική γεμάτη νοστιμιές χρονιά! Α, την είδες κι εσύ εκείνη την φωτογραφία!!! Ευτυχώς, γιατί έτσι έχω μάρτυρα ότι δεν υπερβάλλω!





    @Μάριον
    Καλησπέρα! Εύχομαι ό,τι καλύτερο , ό,τι πιο όμορφο κι ό,τι πιο νόστιμο για το νέο χρόνο!
    Τις ίδιες σκέψεις κάνω κι εγώ τον τελευταίο καιρό. Και πιστεύω ότι δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης, αλλά ραθυμίας , βαρεμάρας ή απλά μιας κακόγουστης μόδας. Οι γονείς μας - τουλάχιστον οι δικοί μου που είναι της εργατικής τάξης- είναι πάντα άψογα ντυμένοι σε οποιαδήποτε περίσταση, κι ας μην είναι ακριβών οίκων τα ρούχα τους.
    Σωστά δυσανασχετείς με το τζιν. Είπαμε είναι βολικό κι άνετο αλλά δεν το φορά κανείς και..σε χαρές και λύπες- κι ο νοών νοείτο! Έχω δει να φοράνε τζιν σε γάμο κι όχι μόνο...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλη Χρονια!!!
    Τελεια η σοκολάτα!!!
    Γέλασα πολυ με το about crispy
    Οσο για τις φορμες συμφωνω και έκτος απο αυτο όταν φοράμε φορμες και γένικα ανετα ρουχα συνηθως παχαινουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία!
    ΠΟλύ ωραία η σοκολάτα,ότι πρέπει για την εποχή!
    Για τις φόρμες συμφωνώ και για τα μούσια επίσης,μπρρρρρ (πες το και στο γιο μου:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Μαργαρίτα
    Καλή χρονιά γεμάτη υγεία, δημιουργία και πολλές νοστιμιές!
    Όντως έχεις δίκιο με τα άνετα ρούχα και τις φόρμες, έτσι όπως πλέουν πάνω μας μας δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε αδύνατες κι ότι έχουμε περιθώριο...για πάχυνση!!!




    @Μαρία
    Χρόνια πολλά με υγεία, δημιουργική και με πολλές νοστιμιές!
    Απ'ότι διάβαζα έρχεται πολύ κρύο τις επόμενες μέρες οπότε η σοκολάτα επιβάλλεται!
    Πολύ της μόδας το μούσι όντως κι ιδιαίτερα στους 20άρηδες και 30άρηδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άνοιξε λίγο το πλάνο να δούμε και το βιβλίο που πάει με τη ζεστή σοκολάτα!! Λοιπόν τώρα που είσαι ασθενής και δεν γράφεις συνταγές, μπορείς αν θες να κάνεις ένα review με τα βιβλία που διάβασες φέτος και προτείνεις! Ένα top 5 θα με βόλευε!! Please... Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Δέσποινα
    Καλησπέρα! Το βιβλίο είναι ''Οι μεγάλες προσδοκίες'' του Ντίκενς από τις εκδόσεις Penguin. Το είχα δει τόσες φορές σε ταινία και δεν είχα διαβάσει ποτέ το βιβλίο. Το ξεκίνησα τώρα τις γιορτές κι απολαμβάνω πραγματικά την ανάγνωση του! Μου φαίνεται πως το 2013 θα ασχοληθώ με Ντίκενς και το επόμενο βιβλίο θα είναι σίγουρα το ''Bleak house''! Δεν είναι καθόλου άσχημη η ιδέα σου! Θα την επεξεργαστώ κι βγει κάτι καλό θα κάνω ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενημερώνω πως η συντριπτική πλειοψηφία μαγείρων σε "πρωτοκλασάτα" εστιατόρια έχει πλούσιο μούσι (κακώς). Επίσης, λευτεριά στις φόρμες. Αυτό. :P

    Πανέμορφο blog, καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψαρακλα
    Πέρασα πολύ ωραία ξεφυλλίζοντας το blog σου και διαβάζοντας τις κριτικές σου!
    Περιορισμός της φόρμας στα γυμναστήρια, διαδηλώνω! Πρέπει να αρχίσω μια καμπάνια δεν γίνεται αλλιώς!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή