...με τα ταπεινά και πάμφθηνα (με ακούτε κε. Στουρνάρα;) παραπούλια! Ψάχνοντας να βρω ποια ήταν η πιο δημοφιλής ανάρτηση τούτου του ''στα πρόθυρα νευρικής κρίσης'' blog την χρονιά που πέρασε, με μεγάλη χαρά ανακάλυψα ότι ήταν αυτή! Μια απλούστατη αλλά νοστιμότατη σπαγγετάδα με τόνο και παραπούλια! Επέμενα και τότε , επιμένω και τώρα ότι τούτα τα ταπεινά λαχανικά είναι μια γαστρονομική λιχουδιά που δεν έχει εκτιμηθεί όσο της αξίζει!
Τα παραπούλια θα τα βρει κανείς τώρα αυτήν την εποχή, αλλά προσοχή είναι αυστηρώς εποχικά λαχανικά, μην σας δω να ψάχνετε για παραπούλια τέλη Μάη par exemple. Θα τα βρείτε σε λαϊκές (κυρίως από παραγωγούς), ίσως σε κάποια ψαγμένα μανάβικα, από την άλλη πολύ αμφιβάλλω ότι τα φέρνουν σε μαναβικές των σούπερ μάρκετ. Έτσι λοιπόν δεν έχετε παρά να τρέξετε στην κοντινότερη λαϊκή, να κοιτάξετε αγωνιωδώς δεξιά κι αριστερά στους πάγκους -να φάτε και καμιά αδέσποτη στο πόδι από τα καρότσια των γιαγιάδων- να εντοπίσετε τα παραπούλια, να τα αγοράσετε (κε. Στουρνάρα μην ανησυχείτε, οι μανάβηδες των λαϊκών κόβουν αποδείξεις), να γυρίσετε σπίτι, να φτιάξετε εκείνη την σπαγγετάδα που είχαμε αναρτήσει πέρσι κι αύριο ή μεθαύριο φτιάξτε.....
Υλικά για 2 άτομα
Για να ψηθεί η ομελέτα στον φούρνο χρειάζεστε τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο. Αν δεν έχετε φτιάξτε την στο μάτι της κουζίνας.
4 αυγά
100 γρ λουκάνικο χωριάτικο
1 παραπούλι (μέτριο μέγεθος)
50 γρ γραβιέρα (Τήνου ή Νάξου) τριμμένη
2-3 κουταλιές ξινόγαλο
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Κόψτε το λουκάνικο σε μικρά κομμάτια.Βγάλτε από το παραπούλι τα εξωτερικά φύλλα, πλύνετε και κόψτε σε μικρά κομμάτια τα υπόλοιπα. Ρίξτε τα στο τηγάνι με νερό κι αφήστε τα να βράσουν για λίγο μόνα τους. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Μόλις τα παραπούλια πιουν το νερό και μείνουν στεγνά, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά ρίξτε λίγο λάδι και το λουκάνικο και σοτάρετε τα μαζί. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με το ξινόγαλο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το μισό τυρί. Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι, από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα κι αφήστε την για 1-2 λεπτά στο μάτι της κουζίνας. Συνεχίστε το ψήσιμο της στον φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει ωραίο, χρυσαφί χρώμα από πάνω.
Crispy's confessions:
Όταν λέμε χωριάτικο λουκάνικο εννοούμε κλασικό ελληνικό χωριάτικο λουκάνικο με τα λίπη και τα μυρωδικά του. Μην πάτε και φτιάξετε τούτη την λαχταριστή ομελέτα με λουκάνικο Φρανκφούρτης. Θα στεναχωρήσετε τούτο το blog και σας έχει ήδη προειδοποιήσει: ''είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης''! (Με ακούτε κε. Στουρνάρα;)
Επίσης, μην τυχόν ξινίσετε με το ξινόγαλο! Κάνει πολύ αφράτη ομελέτα τούτο το γαλακτοκομικό! Το ανακάλυψε τυχαία η υποφαινόμενη μια φορά που ξέμεινε από γάλα κι αναγκάστηκε να βάλει στη θέση του ξινόγαλο! Ναι, στο ψυγείο της Crispy πάντα υπάρχει ξινόγαλο- ένας θεός ξέρει γιατί!
UPDATE (16/01/13):
Νέος -αποκλειστικά γαστρονομικού ενδιαφέροντος- λογαριασμός twitter: εδώ
Τα παραπούλια θα τα βρει κανείς τώρα αυτήν την εποχή, αλλά προσοχή είναι αυστηρώς εποχικά λαχανικά, μην σας δω να ψάχνετε για παραπούλια τέλη Μάη par exemple. Θα τα βρείτε σε λαϊκές (κυρίως από παραγωγούς), ίσως σε κάποια ψαγμένα μανάβικα, από την άλλη πολύ αμφιβάλλω ότι τα φέρνουν σε μαναβικές των σούπερ μάρκετ. Έτσι λοιπόν δεν έχετε παρά να τρέξετε στην κοντινότερη λαϊκή, να κοιτάξετε αγωνιωδώς δεξιά κι αριστερά στους πάγκους -να φάτε και καμιά αδέσποτη στο πόδι από τα καρότσια των γιαγιάδων- να εντοπίσετε τα παραπούλια, να τα αγοράσετε (κε. Στουρνάρα μην ανησυχείτε, οι μανάβηδες των λαϊκών κόβουν αποδείξεις), να γυρίσετε σπίτι, να φτιάξετε εκείνη την σπαγγετάδα που είχαμε αναρτήσει πέρσι κι αύριο ή μεθαύριο φτιάξτε.....
Ομελέτα φούρνου με χωριάτικο λουκάνικο και παραπούλια
Υλικά για 2 άτομα
Για να ψηθεί η ομελέτα στον φούρνο χρειάζεστε τηγάνι που μπαίνει και στον φούρνο. Αν δεν έχετε φτιάξτε την στο μάτι της κουζίνας.
4 αυγά
100 γρ λουκάνικο χωριάτικο
1 παραπούλι (μέτριο μέγεθος)
50 γρ γραβιέρα (Τήνου ή Νάξου) τριμμένη
2-3 κουταλιές ξινόγαλο
λάδι
αλάτι
πιπέρι
Κόψτε το λουκάνικο σε μικρά κομμάτια.Βγάλτε από το παραπούλι τα εξωτερικά φύλλα, πλύνετε και κόψτε σε μικρά κομμάτια τα υπόλοιπα. Ρίξτε τα στο τηγάνι με νερό κι αφήστε τα να βράσουν για λίγο μόνα τους. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Μόλις τα παραπούλια πιουν το νερό και μείνουν στεγνά, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά ρίξτε λίγο λάδι και το λουκάνικο και σοτάρετε τα μαζί. Σε ένα μπολ χτυπήστε τα αυγά με το ξινόγαλο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε το μισό τυρί. Ρίξτε τα αυγά στο τηγάνι, από πάνω την υπόλοιπη γραβιέρα κι αφήστε την για 1-2 λεπτά στο μάτι της κουζίνας. Συνεχίστε το ψήσιμο της στον φούρνο για 10-15 λεπτά περίπου μέχρι να αποκτήσει ωραίο, χρυσαφί χρώμα από πάνω.
Crispy's confessions:
Όταν λέμε χωριάτικο λουκάνικο εννοούμε κλασικό ελληνικό χωριάτικο λουκάνικο με τα λίπη και τα μυρωδικά του. Μην πάτε και φτιάξετε τούτη την λαχταριστή ομελέτα με λουκάνικο Φρανκφούρτης. Θα στεναχωρήσετε τούτο το blog και σας έχει ήδη προειδοποιήσει: ''είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης''! (Με ακούτε κε. Στουρνάρα;)
Επίσης, μην τυχόν ξινίσετε με το ξινόγαλο! Κάνει πολύ αφράτη ομελέτα τούτο το γαλακτοκομικό! Το ανακάλυψε τυχαία η υποφαινόμενη μια φορά που ξέμεινε από γάλα κι αναγκάστηκε να βάλει στη θέση του ξινόγαλο! Ναι, στο ψυγείο της Crispy πάντα υπάρχει ξινόγαλο- ένας θεός ξέρει γιατί!
UPDATE (16/01/13):
Νέος -αποκλειστικά γαστρονομικού ενδιαφέροντος- λογαριασμός twitter: εδώ
Γειά σου Crispy με τη cucina povera σου, ακούει δεν ακούει ο Στουρνάρας (εδώ που τα λέμε, χλωμό το κόβω να σε ακούει).
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτωχό φαγητό ίσως αλλά νόστιμο και φυσικά το λουκάνικο πρέπει να είναι ελληνικό και χωριάτικο. Με την πρώτη ευκαιρία θα δοκιμάσω και το ξινόγαλο στην ομελέτα, μέχρι τώρα το έβαζα μόνο σε κέικ και μάφινς.
Και πεινάω κυριολεκτικά μου έχει πέσει το σαγόνι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπολαυστική η ανάρτησή σου κι ας είσαι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η κρίση μάλλον σου πηγαίνει crispy.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα ποιο απολαυστιή η ομελέτα σου με τα παρεξηγημένα αλλά νόστιμα παραπούλια.
Καιρός λοιπόν φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια που λέει και ο λαός...(άσχετο)!!
Φιλιά πολλά!
@dark chef
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ cucina povera νοστιμότατη μεν, μας επιβάλλεται δε, ιδιαίτερα με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε προχθές!
Το ξινόγαλο κι εγώ το χρησιμοποιώ πια σε κέικ ,μάφινς, pan cakes- το προτιμώ από το γάλα.
@all about life
Ταπεινό μεν, αλλά είναι από εκείνα τα πιάτα που όντως προκαλούν σιελόρροια!
@Χρυσαυγή
:-))) Η Crispy κι η κρίση ή της Crispy της πάει η κρίση!! Καλό ακούγεται, θα το υιοθετήσω μάλλον ως σύνθημα!
H προειδοποίηση σου μου άρεσε, για το χωριάτικο λουκάνικο..χιχι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΨαγμένη και άκρως ιδιαίτερη η ομολέτα σου. Τα παραπούλια παίρνουν άλλη διάσταση μέσα σε αυτη την ομελέτα.
Το ξινογαλο αν και το χρησιμοποιώ αρκετά, σε ομελέτα δεν το έχω δοκιμάσει. Ωραία ιδέα.
Καλό απόγευμα
Μάριον
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα! Είναι όντως πολύ ωραία ομελέτα και .....ε, ναι επιβάλλεται το χωριάτικο λουκάνικο!! :-)
Τελικά ότι πιο απλό είναι και πιο ωραίο. Μα υπάρχουν φαγάκια που σε γεμίζουν νοστιμιά με την απλότητά τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Γιώτα
ΑπάντησηΔιαγραφήθα έλεγα ότι είναι νόμος στη μαγειρική ότι το απλό είναι και το πιο νόστιμο! Κι όχι μόνο ως προς τα υλικά αλλά κι ως προς το συνδυασμό τους και τον τρόπο μαγειρέματος!
Αυτό βέβαια το λέω γιατί δεν έχω δοκιμάσει ποτέ ....μοριακή κουζίνα!!!