Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Χχμμμ....


Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφέρθηκα στην ψύχωση της Kate Moss για το χούμους , το οποίο πάει και τρώει σε ένα hip ελληνικό εστιατόριο του Λονδίνου, το Lemonia. Μάλιστα κάπου διάβασα ότι ζήτησε από τον σεφ να της κάνει ιδιαίτερα μαθήματα παρασκευής χούμους, τόσο που έχει παθιαστεί η κοπέλα! Τα ζητήματα που τίθενται είναι τα εξής:
1. Γιατί όταν τρώει η Kate χούμους ΔΕΝ παχαίνει ενώ αν του ''επιτεθώ'' εγώ (το χούμους είναι εθιστικό, ξεκινάς να το τρως και δεν μπορείς να σταματήσεις αν δεν τελειώσει το μπολάκι που έχεις μπροστά σου! #fact) θα με ''εκδικηθεί'' την άλλη μέρα στη ζυγαριά;; Τέτοιου είδους ερωτήσεις σπάνια βρίσκουν απάντηση κι έτσι πάμε στο επόμενο ερώτημα, στο οποίο μάλλον έχουμε βρει την απάντηση:
2. Πώς φτιάχνεις υπέροχο, ιδανικό χούμους;

Χούμους 




Υλικά
150 γρ ρεβίθια
1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
4,5 κουταλιές σούπας ταχίνι
2 σκελίδες σκόρδο τις οποίες θα έχετε ξεφλουδίσει και κοπανίσει -δεν θα τις έχετε τρίψει
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
λίγο εξαιρετικό ελαιόλαδο
κύμινο

Θα βάλετε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο πλαστικό μπολ, θα το γεμίσετε με νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει την σόδα και θα τα αφήσετε να μουλιάσουν μια ολόκληρη νύχτα. Την άλλη μέρα θα τα ξεπλύνετε και θα τα βάλετε να βράσουν πολύ καλά, που σημαίνει ότι το όσπριο πρέπει να είναι πολύ μαλακό στο τέλος- να λιώνει με το άγγιγμα του πιρουνιού. Ο χρόνος βρασίματος θα εξαρτηθεί από το ίδιο το όσπριο -άλλα βράζουν γρήγορα άλλα πιο αργά- που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστείτε από 2 έως και περισσότερο από 3 ώρες. Αν κατά τη διάρκεια του βρασίματος έχουν την τάση να στεγνώνουν, να ρίχνετε συνέχεια ζεστό νερό. Μην ξεχάσετε να τα ξαφρίσετε στην αρχή.  Μόλις τελειώσει το βράσιμο, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και μετά στραγγίξτε τα κρατώντας το νερό στο οποίο έβρασαν- θα σας χρειαστεί.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το ταχίνι, το μισό χυμό λεμονιού και τη μια σκελίδα σκόρδο. Προσθέτετε λίγο από το νερό βρασίματος που έχετε φυλάξει. Ανακατώνετε. Σε ένα μπλέντερ ρίχνετε τα ρεβίθια και το ταχίνι. Χτυπάτε καλά. Δοκιμάζετε και διορθώνετε στη γεύση με αλάτι, επιπλέον λεμόνι και σκόρδο και τέλος το κύμινο. Χτυπάτε πάλι. Ελέγχετε την υφή του χούμους. Δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτό ούτε νερουλό. Αυτό διορθώνεται προσθέτοντας προσεκτικά λίγη ποσότητα από το νερό βρασίματος. Χτυπάτε μια φορά ακόμη μέχρι να γίνει κρεμώδες. Το χούμους σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και τρώγεται με καλό ψημένο ψωμί ή αραβικές πίτες. Ή με το κουτάλι...μέχρι να αδειάσει το πιάτο!


Crispy's confession: Η ιδανική υφή -αφράτο αλλά και κρεμώδες- του χούμους εξαρτάται από τις αναλογίες ρεβιθιών, ταχινιού και νερού βρασίματος. Αφού χτυπήσετε μαζί τα ρεβίθια και το ταχίνι με τα υπόλοιπα υλικά, καλό είναι το νερό να το ρίχνετε λίγο λίγο μέχρι να αποκτήσει το χούμους την ιδανική υφή.

Crispy's warning: Το τονίζω πάλι: Είναι εθιστικό!

Εδώ θα βρείτε συνταγή για εναλλακτικό χούμους (ναι σε αυτό το αλλοπρόσαλλο μπλογκ πρώτα δίνουμε τις εναλλακτικές συνταγές και μετά την αυθεντική!!)

12 σχόλια:

  1. Λοιπόν, αυτή η απορία που εκφράζεις, γιατί δηλαδή η Kate Niss και κατ΄επέκταση πολλές άλλες διάσημες του πλανήτη, ενώ υποτίθεται ότι τσακίζουν στην καθισιά τους χούμους, παγωτά, τούρτες, cupcakes ή ό,τι άλλο τελοσπάντων τους κάνει κέφι, παραμένουν fit, με ταλανίζει επί σειρά ετών! Αυτές είναι οι θεμελιώδεις κοινωνικές αδικίες αγαπητή Crispy! Το χούμους μου αρέσει πολύ και η συνταγή σου μου δίνει το έναυσμα να το φτιάξω και, πολύ πιθανόν, να το εξαφανίσω ολομόναχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το κάνω το χούμους γιατί είναι δελεαστική η περιγραφή σου.
    Εσύ θα ευθύνεσαι για το επόμενο κιλό που θα κουβαλάω!χι χι χι

    Χτες είδα την ταινία Ο Σεφ και ο σεφ του!Τι γέλιο! Τι υπέροχη η Γαλλία και πόσο γελοίοι (κατα την γνώμη μου) οι κριτικοί.
    Μα τι ψάχνουν να βρουν σε ένα πιάτο καλομαγειρεμένο φαγητό.

    Επίσης σε θυμηθηκα χτες, διότι είχα βγει έξω και... μας πως κυκλοφορούν με αυτά τα μούσια.
    Παιδιά είναι χάλια αυτή η μόδα!

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Amelie
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μου αρέσει που όλα τα μανεκέν δηλώνουν παμφάγα και πολυφάγα! Μας έπεισαν!! Μακάρι να έτρωγαν όσο έπρεπε, γιατί έτσι αρρωστημένα αδύνατες που είναι δίνουν κακό παράδειγμα στα νεαρά κορίτσια με ολέθριες συνέπειες! Έχει καταντήσει αηδία το φαινόμενο των σκελετωμένων μανεκέν.




    @Γιώτα
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Χαίρομαι που σου άρεσε η ταινία!
    Η κριτική εστιατορίων είναι άλλο ένα θέμα που κατά καιρούς μου έχει δώσει αφορμή για σχολιασμό.
    Αυτό με το μούσι δεν έχει προηγούμενο!! Χθες μπήκα σε εναλλακτικό ηλεκτρονικό περιοδικό κι ο υπεύθυνος για τη στήλη περί φαγητού ήταν ένας γνήσιος απόγονος του Ρασπούτιν!! Έλεος!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είδα τα σχόλια περί...τριχών και ξαναμπήκα! Λοιπόν, εγώ προχθές μπήκα σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην περιοχή μου το οποίο άνοιξε πρόσφατα και έβλεπα στη βιτρίνα του πολύ-πολύ όμορφα γλυκά. Εδώ και καιρό έλεγα να το επισκεφτώ και προχθές με έφερε ο δρόμος. Μπαίνω μέσα λοιπόν γεμάτη προσμονή και πέφτω πάνω στον ιδιοκτήτη-ζαχαροπλάστη, ο οποίος ήταν και αυτός πρωτοξάδερφος του Ρασπούτιν! Το μούσι έφτανε μέχρι το στήθος και ήταν ιδιαιτέρως φουντωτό! Τι να σας πω, έφυγα ευγενικά μεν, σχεδόν τρέχοντας δε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Amelie
    Έκανα τρελό γέλιο με το σχόλιο σου αλλά από την άλλη προβληματίστηκα! Απαράδεκτο! Μα είναι μεγάλο φάουλ του εν λόγω ζαχαροπλάστη, κι εγώ θα έφευγα τρέχοντας!!
    Μα τι έχουν πάθει αυτοί οι 25-30άρηδες!! Έχουν χάσει κάθε μέτρο! Τα βλέπουμε πια αυτά τα απαίσια, απεριποίητα -αυτό είναι το χειρότερο- μούσια τους παντού πια, κάτι πρέπει να γίνει!! Θα ξεκινήσω εκστρατεία κατά των απεριποίητων μουσιών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χμμμ...και εγώ δεν ανήκω στον τύπο Kate Moss και ότι τρώω γουστάρει να επικάθεται σε διάφορα σημεία του σώματος. Ωραία η χούμους, αλλά φοβάμαι ότι άμα την φτιάξω θα την φάω επιτοπίως (για να μην χαλάσει, γιατί δεν λέει να πάει χαμένος ο κόπος )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ένα κιλό παραπάνω δεν θα με χαλάσει .. έχω ήδη 10 παραπανίσια, δεν θα προβληματιστώ άμα γίνουν 11 !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χμμμμ, χούμους! όλο μπροστά μου το συναντάω τελευταία..και μου περίσσεψαν σήμερα λίγα ρεβύθια σούπα...βρε λες; θα πρέπει όμως να την πειράξω λίγο την συνταγή γιατί δυστυχώς δεν με παίρνει για ατασθαλίες...
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι οδηγίες σου πολύ καλές για το τέλειο χούμους.
    Μ αρέσουν τα ρεβίθια και θα το δοκιμάσω σίγουρα. Αμα εθιστώ - όπως λες - θα σε ενημερώσω..χιχι

    Φιλιά
    καλό σ/κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @green mixer
    @Conna
    @loulou
    @Marion
    Ευχαριστώ πολύ για τα σχόλια σας!
    Μπορεί να μην ανήκουμε στην κατηγορία Kate Moss αλλά λατρεύουμε το χούμους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. χμ, έχουν περισσέψει ρεβίθια από χτές. Λες να το κάνω αύριο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλερ το φτιάχνω πάντα όταν μου περισσεύουν ρεβίθια. Και να σου πω την αλήθεια μου φαίνεται πιο νόστιμο το χούμους!
      (έφτιαξα προ ημερών από ρεβυθάδα-ψημένη σε ξυλόφουρνο- κι ήταν απίστευτο!)

      Διαγραφή