Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Bittersweet autumn (#2)

Η σημερινή ανάρτηση δεν είχε προβλεφθεί αλλά συνέβη το εξής: Τα μήλα αυξάνονταν επικίνδυνα στο ψυγείο -ας πάρουμε λίγα σήμερα, είχαμε πάρει χθες,..., και προχθές, και μια εβδομάδα πριν- κι η υποφαινόμενη έκοβε βόλτες στο ...Pinterest. Με το συγκεκριμένο κοινωνικό δίκτυο η σχέση μου είναι κάπως περίεργη. Εκεί που το έχω ξεχάσει για καιρό, εκεί το επισκέπτομαι και κολλάω με τις ώρες. Έχει ησυχία εκεί, σε αντίθεση με άλλα δίκτυα όπου γίνεται το σύστριγγλο. Όμορφες φωτογραφίες, ωραίο, υψηλής αισθητικής, γούστο και ενδιαφέρουσες ιδέες. Κάποιοι το βρίσκουν βαρετό και μάλλον περισσότερο γυναικεία απασχόληση -ό,τι κι αν σημαίνει αυτό- αλλά περνάς ήρεμα ''ξεφυλλιζοντας'' τους πίνακες άλλων. Στο Pinterest λοιπόν, είδα μια καλή ιδέα να χρησιμοποιήσω τα ''αυξάνεστε και πληθύνεστε'' μήλα του ψυγείου. Βλέπετε δεν ήθελα να φτιάξω ούτε μηλόπιτα, ούτε κέικ μήλου, είχα ήδη φτιάξει δυο φορές το γλυκό της προηγούμενη ανάρτησης. Έτσι τα μήλα έγιναν πρωινό, με πολύ όμορφο τρόπο! Χρησιμοποίησα τη γέμιση που ετοιμάζω για μηλόπιτα, για να ....γεμίσω κρέπες! Και προέκυψε ένα υπέροχο πλήρες πρωινό!

Κρέπες με γέμιση από μήλα



Ετοιμάζουμε τα μήλα (καλύτερα από την προηγούμενη μέρα):

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια 4 μεσαία προς μεγάλα μήλα. Ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού κι ανακατώνουμε. Βάζουμε το ψιλοκομμένο μήλο σε μια μικρή κατσαρόλα, με 3 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο και 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνουμε να σιγοβράσει το φρούτο μέχρι να μαλακώσει και να πιει τους χυμούς του. Αφήνουμε να κρυώσει.




Ετοιμάζουμε τις κρέπες:
Για περίπου 8 κρέπες.
2 αυγά
300 ml γάλα πλήρες
100 γρ αλεύρι

Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά. Προσθέτουμε το γάλα και το αλεύρι και χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη. Αφήνουμε να ηρεμήσει για λίγη ώρα. Προσωπική παρατήρηση: Έχω παρατηρήσει ότι όσο περισσότερο μένει η ζύμη τόσο καλύτερες γίνονται οι κρέπες. Πολλές φορές ετοιμάζω τη ζύμη από το βράδυ και την αφήνω στο ψυγείο. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι 1-2 κουταλιές κρέμα γάλακτος τις απογειώνουν! 
Τις ετοιμάζουμε είτε με κρεπιέρα είτε σε τηγάνι - αντικολλητικό- και τις γεμίζουμε με το ψιλοκομμένο μήλο. 



9 σχόλια:

  1. Θεϊκη συνταγή βρε crispy!
    Όντως η ζύμη αν μένει ένα βράδυ είναι καλύτερη. Κι εγώ μία μέρα πριν την ετοιμάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όποιο φρούτο και να βάλεις στις κρέπες Crispy μου γίνονται όνειρο, τα μήλα είναι είδος Passe-Partout και με λίγη κανέλα και καφέ ζάχαρη καραμελωμένα... Ξαφνικά περιμένω ακόμα πιο έντονα το Σαββατοκύριακο για να τις φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραία ιδέα Crispy!!!και η προσθήκη κανέλας και ζάχαρης εμένα προσωπικά με ενθουσιάζει!Καλησπέρα και καλή εβομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι ωραία και διαφορετική ιδέα για να απολαύσουμε το απόλυτο φρούτο της εποχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου δωσες ιδεα για βραδινό σνακ!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή, αν και όσα μήλα και να έχει το ψυγείο, μπορώ να τα φάω ταχύτατα. Ήδη φαντάζομαι αυτές τις κρεπούλες με μια τεράστια κουταλιά creme fraiche μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τελειο!!ξεφευγει και απο το συνιθισμενο κρεπα σοκολατα. πιστευω αν βαλω και μια μπαλα παγωτο απο πανω θα ειναι σουπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτή κι αν είναι φθινοπωρινή κρέπα! Μου έχουν λείψει και με το μήλο μέσα ζεστές είναι ό,τι πρέπει για ένα ωραίο, καλό πρωινό μέσα στο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Νότα
    Καλημέρα! Και καλύτερη η ζύμη κι ένας μπελάς λιγότερος το επόμενο πρωί! :-)


    @Αγγελική
    Καλημέρα! Έτσι ακριβώς όπως το λες, το μήλο είναι πραγματικά φρούτο πασπαρτού! Όντως οι κρέπες ταιριάζουν με κάθε φρούτο και σχεδόν με κάθε υλικό- αν σκεφτεί κανείς ότι τρώγονται γλυκές κι αλμυρές.



    @Olive
    Καλημέρα! Η κανέλα είναι με το μήλο τα καλύτερα φιλαράκια! Προσωπικά μου αρέσει πολύ και το μοσχοκάρυδο με το συγκεκριμένο φρούτο!




    @Ερμιόνη
    Καλημέρα! Όντως το απόλυτο φρούτο της εποχής. Ευτυχώς που βρίσκει κανείς αρκετές διαφορετικές ποικιλίες -όχι όπως το κακόμοιρο το αχλάδι που σχεδόν μόνο κρυστάλλι βρίσκεις στη λαϊκή!



    @bf
    Καλημέρα! Βραδινό σνακ! Δεν ακούγεται κι άσχημα, αν και κάτι τόσο πληθωρικό μόνο σαν πρωινό μπορώ να το απολαύσω!



    @Κλεομένη
    Καλημέρα! Κοίτα, κι εγώ τις φανταζόμουν με κρεμ φρες -ιδανικά σερβιρισμένες!- αλλά δυστυχώς παιδεύομαι με κάτι παραπανίσια κιλά του καλοκαιριού κι από κάπου πρέπει να κόψω! :-)




    @Αναστασία
    Καλημέρα! Ναι, η αλήθεια είναι ότι οι κρέπες προτιμώνται με σοκολάτα ή Νουτέλα αλλά κι έτσι με μήλα είναι υπέροχες και χορταστικές. κι εννοείται ότι λίγο παγωτό βανίλια τις συνοδεύει μια χαρά!




    @Dark chef
    Καλημέρα! Όπως το είπες: Φθινοπωρινές κρέπες! Κι εγώ πρωινό Σ/Κ τις έφτιαξα- για να είμαι ειλικρινής μόνο τότε κάθομαι να φτιάξω πρωινό! Τις υπόλοιπες μέρες ό,τι βρω μπροστά μου, μπισκότα, κέικ που έχει περισσέψει κλπ,


    ΑπάντησηΔιαγραφή