Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Σκόρπιες σημειώσεις (#16)

Ο Θεός δεν έχει φανεί ιδιαίτερα γενναιόδωρος με εκείνους που αγάπησαν την ελληνική κουζίνα, τη μελέτησαν με πάθος και μεράκι κι έγραψαν για αυτήν. Αλέξανδρος Γιώτης, Μαρία Χαραμή, χθες έφυγε η  Εύη Βουτσινά. Η τελευταία συνέντευξη που έδωσε ήταν στη Lifo. Εξαιρετική.

***

Τη Δευτέρα βρέθηκα στο Golden Hall για την παρουσίαση του βιβλίου της Θέμιδος Καρδιόλακα (aka mamouli) ¨Μαμά, δεν τρώω<<πράσινα>>". Ήταν μια πολύ όμορφη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, πλημμυρισμένη από κόσμο - το πατάρι του Παπασωτηρίου ήταν ασφυκτικά γεμάτο!- κι όχι τυχαία. Όπως είχα τονίσει στην προηγούμενη ανάρτηση με κεντρίζουν εκείνα τα βιβλία μαγειρικής που έχουν ένα καλό κι ισχυρό θεματολογικό καμβά πάνω στον οποίο θα πατήσουν οι συνταγές και τούτο εδώ το βιβλίο τον έχει. Όλοι υπήρξαμε παιδιά, οι περισσότεροι από εσάς θα έχετε παιδιά, έτσι όλοι γνωρίζουμε καλά ότι οι σχέσεις λαχανικών - μικρών παιδιών δεν είναι κι οι καλύτερες. Κι οι γονείς κάπου στη μέση να προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν το σωστό: Να ταΐσουν τα παιδιά του με υγιεινές τροφές, αλλά όταν είσαι 3, 4, 5 χρονών δεν θες να ξέρεις ότι αυτό το άνοστο πράγμα που λέγεται κολοκυθάκι, καρότο, κουνουπίδι, σπανάκι είναι καλό για σένα. Η Θέμις προτείνει συνταγές αλλά προτείνει και λύσεις, τρόπους προσέγγισης, διότι ο στόχος δεν είναι μόνο να μαγειρέψεις αλλά και να πείσεις. Το βιβλίο περιέχει και πολλές πληροφορίες πάνω στις διατροφικές αξίες των λαχανικών, έτσι ώστε να αποκτάται μια πλήρης εικόνα για εκείνον τον άσπονδο για τα παιδιά - κι όχι μόνο!- κόσμο των λαχανικών!
Αύριο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση πάνω στα άσπονδα λαχανικά!
Προς το παρόν, ευχόμαστε το βιβλίο της Θέμιδος να είναι καλοτάξιδο!

***

Στο fnl-guide  υπάρχει μια στήλη που ονομάζεται "Μούτρωσα". Η τελευταία ανάρτηση της στήλης αναφέρεται στις εκπομπές μαγειρικής και θα ομολογήσω ότι συμφωνώ απόλυτα. Κι αυτός είναι ο λόγος που εδώ και καιρό δεν τις παρακολουθώ πια.  Υπάρχει μια απίστευτη πληθώρα ατόμων -σχετικών , άσχετων, περαστικών "είδα φως και μπήκα"- που μαγειρεύουν με τις ευλογίες των χορηγών και λείπει παντελώς αυτό που θα έπρεπε να έχει μια εκπομπή μαγειρικής: Ουσία, γνώση του αντικειμένου, γοητεία και λόγο ύπαρξης. Άντε πιάσαμε όλοι ένα τηγάνι στο χέρι, μας πασάρει ο χορηγός την κρέμα, το βούτυρο ή δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο και κάνουμε εκπομπή μαγειρικής. Ε, να κάνω κι εγώ μία παιδιά μου, να κάνει η μαμά μου -που είναι πραγματικά εκπληκτική μαγείρισσα!- να κάνει κι ο Μπόμπο ο χαριτωμένος σκύλος της γειτόνισσας! Νισάφι πια! Έχει χαθεί η ποιότητα στο συγκεκριμένο είδος εκπομπών. Πού πήγαν εκείνες οι εκπομπές που τις παρουσίαζαν άνθρωποι που ήταν πραγματικοί connoisseurs και μάθαινες και πέντε ενδιαφέροντα πράγματα; (αναρωτιέμαι μόνη μου κι απάντηση δεν βρίσκω)

***

Το Σεπτέμβρη στη Σίφνο, βρέθηκα στην αλλόκοτη θέση να υπερασπίζομαι την αγγλική κουζίνα σε ένα ζευγάρι Γάλλων. Η συζήτηση ξεκίνησε από ένα πιάτο που έτρωγαν στο εστιατόριο που βρισκόμασταν, κάπως ξέφυγε κι έφτασε μέχρι την αγγλική κουζίνα κι εκεί τους άκουσε όλο το νησί να ωρύονται τι άθλια που είναι. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι η  κουζίνα κάθε χώρας χαρακτηρίζεται από αυτά που της προσφέρει η φύση της -δεν είναι όλες τυχερές όπως η Γαλλία να απλώνονται από τον Ατλαντικό ως τη Μεσόγειο, κι από τον Γιούρα ως τα Πυρηναία-, η Αγγλία δεν φημίζεται για την πλούσια χλωρίδα της άλλωστε. Τους εξήγησα επίσης ότι οι Άγγλοι έχουν κάνει τρομερές κι αποτελεσματικές προσπάθειες να βελτιώσουν την κουζίνα τους, το Λονδίνο είναι το γαστρονομικό κέντρο της Ευρώπης. Μάταια. Το τι άκουσα δε λέγεται, στο τσακ δεν μου έφεραν το αρνάκι το ανιθάτο στο κεφάλι! Να όμως που σήμερα έπεσα πάνω σε ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα Guardian : Η αγγλική κουζίνα είναι της μόδας στο Παρίσι, οι Γάλλοι τρέχουν να απολαύσουν μια μερίδα fish"n"chips!!!! O tempora!!!


Á demain mes amis που λένε κι οι φίλτατοι Γάλλοι! 

9 σχόλια:

  1. Πολύ στενοχωρήθηκα τώρα. :( Ήταν φοβερή η Εύη Βουτσινά. Την συνέντευξή της στο lifo την είχα διαβάσει τότε και είχα εντυπωσιαστεί με το πάθος της για την ελληνική τοπική κουζίνα αλλά και για την Ελλάδα εν γένει. Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάγδα καλημέρα!
      Δυστυχώς, είναι μεγάλη απώλεια ο θάνατος της. Δεν ήταν μόνο η καταπληκτική δουλειά της, τα βιβλία της, η έρευνα της αλλά ήταν από εκείνους τους σπάνιους πια ανθρώπους, σεμνή, χαμηλών τόνων, μιλούσε μέσω της δουλειάς της, αυτό ήταν αρκετό. Δεν υπάρχουν πολλοί τέτοιας πάστας πια.

      Διαγραφή
  2. Κι εγώ στεναχωρήθηκα με την κα Βουτσινά χτες που το διάβασα.
    Πολύ ωραίο το "μούτρωσα", πόσο δίκιο έχει με τις εκπομπές μαγειρικής (αν και το ίδιο έχει αρχίσει να συμβαίνει και με τα βιβλία) και την καρμπονάρα του LP! Το βιβλίο "Μαμα δεν τρώω πράσινα" το έχω βάλει κι εγώ στο μάτι, ελπίζω να καταφέρω να το πάρω.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλημέρα!
      Το "Μούτωσα" λέει μεγάλες αλήθειες ιδιαίτερα για τα καμώματα της εστίασης, που δεν είναι λίγα δυστυχώς.
      Το βιβλίο της Θέμιδος είναι πολύ καλό και πολύ ενδιαφέρον, εκτός από συνταγές έχει και πολλές πληροφορίες και tips.

      Διαγραφή
    2. ΥΓ: Έχεις δίκιο για τα βιβλία. Πολλή παραγωγή, λίγοι οι καλοί τίτλοι.

      Διαγραφή
  3. Το χειρότερο με τις εκπομπές δεν είναι ότι μαγειρεύει ο κάθε άσχετος. Είναι ότι πραγματικά άξιοι μάγειρες (ναι, κάνουν και λίγοι τέτοιοι τηλεόραση) αναγκάζονται από τους χορηγούς να πλασάρουν πράματα που σίγουρα στην κουζίνα τους δεν θέλουν να τα δουν ούτε ζωγραφιστά. Μαργαρίνες, έτοιμοι ζωμοί, σούπες σε φακελάκι και άλλα πολλά. Κρίμα, αν και κάπου τους λυπάμαι που υποχρεώνονται να το κάνουν. Είχα γράψει και μια σχετική ανάρτηση πέρισυ τον Δεκέμβριο με αυτό το πονεμένο θέμα.
    Δεν υπήρξα φοιτητής στην Αγγλία, όπου όλοι έχουν τραυματικές εμπειρίες από το φαγητό. Απεναντίας έχω τις καλύτερες εντυπώσεις από τις δύο επισκέψεις μου που έφαγα εξαιρετικά και έξω αλλά και στο σπίτι που με φιλοξένησαν όπου βρήκα να ψωνίσω απίθανες πρώτες ύλες για το μαγείρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλημέρα!
      Έχεις δίκιο! Όλοι ξέρουμε ότι κάποιοι συμβιβασμοί είναι αναγκαίοι, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, αλλά εδώ το κακό έχει παραγίνει. "Η τάδε εταιρία παρουσιάζει την μαγειρική εκπομπή δείνα". Τα πάντα είναι οι χορηγοί. Τους λυπάμαι αλλά για να είμαι ειλικρινής τους καταλαβαίνω, οι καιροί είναι δύσκολοι. Αλλά αυτό έχει τις επιπτώσεις του: άνοστης, κακής ποιότητας εκπομπές.
      Επιτέλους κάποιος συμφωνεί μαζί μου ότι ναι, μπορείς να φας πολύ καλά στην Αγγλία! Λοιπόν έχω ακούσει κάτι ιστορίες που με βγάζουν από τα ρούχα μου με Έλληνες φοιτητές στην Αγγλία και πόσο τους έλειπε το φαγητό της μαμάκας και τι χάλια ήταν το φαγητό εκί κλπ κλπ. Το πιο ακραίο και πιο γελοίο περιστατικό που άκουσα: Φοιτητής κουβαλούσε φέτα -μη χάσει!!- στην Αγγλία και στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ -τρανζιτ- έσπασε το πακέτο και βρώμισε από τα υγρά της φέτας όλο το Σκιπχολ!!! Έλεος δηλαδή!!

      Διαγραφή
  4. Γλυκιά μου και αγαπημένη crispy,

    σἐυχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια για το βιβλίο μου. Πάνω απ᾽όλα σ᾽ευχαριστώ που ξεκουβαλήθηκες από την άλλη άκρη της Αθήνας για να έρθεις να με δεις και να με στηρίξεις! Με συγκίνησες και εσύ και όλοι όσοι ήρθαν και θέλατε δε θέλατε με κάνατε και τα έμπηξα τα κλάμματα (και ξέρεις, τέτοιου είδους πράγματα δεν τα συνηθίζει το mamouli)!

    Να ξέρεις όμως κυρία μου ότι δεν είσαι καθόλου σωστή! Για να μην πω ότι είσαι και πολύ άδικη! Ήρθες και δεν έκανες τον κόπο να έρθεις να μου μιλήσεις; Έστω να συστηθείς; Σου κρατάω μούτρα και περιμένω να επανορθώσεις! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέμις καλησπέρα,
      Ήταν πολύ συγκινητική εκείνη η στιγμή! Είσαι απόλυτα δικαιολογημένη βέβαια, τόσο πολύς κόσμος είναι κάτι που θα συγκινούσε τον κάθε συγγραφέα αλλά για μένα επιβεβαίωσε επιπλέον ότι ο κόσμος πίστεψε σε σένα και στο βιβλίο σου!
      Έπρεπε να σε χαιρετίσω όταν ήρθα πριν ανεβούμε. Τελοσπάντων, θα βρεθούμε σε κάποια φάση. Αν τυχόν η εκδοτική εταιρία κάνει κάποια εκδήλωση στο κέντρο ειδοποίησε.

      Διαγραφή