Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Προεκλογική περίοδος

Η προεκλογική περίοδος βρίσκεται στο αποκορύφωμα της. Ένα έχω να πω: Οι εκλογές δεν είναι αυτό που ήταν κάποτε. Θυμάμαι παλιότερα υπήρχε πολύ πάθος, σε σημείο οι οικογένειες να χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και να μη μιλούν, οι μεν στους δε, τουλάχιστον για 40 μέρες πριν την αποφράδα μέρα! Ωραίες εποχές! Τα καφενεία, τα μπακάλικα, τα χασάπικα κλπ δέχονταν για πελάτες μόνο ψηφοφόρους της αγαπημένης τους παράταξης. Όλοι ήξεραν τι ψήφιζαν οι υπόλοιποι. Η ημέρα των εκλογών ήταν πάντα σαν εθνική γιορτή. Θυμάμαι τους γονείς μου να φορούν τα καλά τους, να πιάνονται αγκαζέ και να πηγαίνουν όλο καμάρι στο εκλογικό κέντρο. Εγώ έπιανα αγκαζέ τη φίλη μου και πηγαίναμε κι εμείς στο εκλογικό κέντρο, όχι να ψηφίσουμε- ήμασταν ακόμα "τσούπρες" τότε !- αλλά να χαζέψουμε τα στρατιωτάκια που περιφρουρούσαν το κέντρο- τότε έστελναν στρατιωτάκια. Μετά παίρναμε σβάρνα κι άλλα εκλογικά κέντρα για να δούμε πού ήταν οι ομορφότεροι. Το βράδυ πια στηνόμασταν οικογενειακώς στην τηλεόραση, ερχόταν κι η θεία από δίπλα και το ξενυχτούσαμε ευλαβικά. Ακόμα και τα παιδιά, μιας και την επόμενη δεν είχαμε σχολείο. Κοιτούσαμε με αγωνία την οθόνη, ακούγαμε προσεκτικά τους σχολιασμούς των μεγάλων, τέλος συμμετείχαμε στη χαρά ή την απογοήτευση τους. Την άλλη μέρα - την παράλλη μάλλον- όλα γυρνούσαν στον κανονικό τους ρυθμό.

Τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει δραστικά. Το μόνο ενδιαφέρον των εκλογών είναι ποιος πολιτικός θα πει την μεγαλύτερη κοτσάνα, να γελάσει λίγο το χειλάκι μας. Κι ακούσαμε ουκ ολίγες τις τελευταίες μέρες, όμως το βραβείο κερδίζει ομόφωνα Θεσσαλός πολιτικός που δήλωσε το εξής: "Θα διώξουμε το Μνημόνιο όπως ο Οδυσσέας τους μνηστήρες της Κλεοπάτρας".

Εκεί που ήμουν απελπισμένη, εντάξει κι οι κοτσάνες έχουν τα όρια τους, είπα να το ρίξω στην αναζήτηση ενδιαφέρουσων συνταγών μπας και ξεχαστώ - έχετε υπόψη ότι εμείς οι food bloggers όταν είμαστε κομμάτια ψυχολογικά (ε όσο να'ναι κατέρρευσα όταν έμαθα ότι ο Οδυσσέας τα είχε και με την Κλεοπάτρα!) ψάχνουμε εμμονικά για συνταγές στο ίντερνετ. Έπεσα πάνω στην συνταγή που ακολουθεί, της άλλαξα λίγο τα φώτα (όπως ο Οδυσσέας της Κλεοπάτρας) και προέκυψε μάλλον το ωραιότερο πιάτο που έφτιαξα φέτος την άνοιξη!


Κοτόπουλο με σπαράγγια σε λεμονάτη σάλτσα με άνηθο



Υλικά για 2 άτομα

2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου
1 ματσάκι σπαράγγια ήμερα
χυμό & ξύσμα ενός λεμονιού
1 κουτάλι σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1 ποτήρι (τουλάχιστον) ζωμό κότας (ζεστό)
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
αλάτι
πιπέρι
αλεύρι
ελαιόλαδο

Βάζουμε τα φιλέτα κοτόπουλου ανάμεσα σε φύλλα λαδόκολλας και πιέζουμε με κάτι βαρύ έτσι ώστε να λεπτύνουν λίγο. Καθαρίζουμε τα σπαράγγια και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών περίπου. Αν είναι αρκετά χοντρά, τα κόβουμε και κάθετα στη μέση.
Ανακατεύουμε σε ένα ρηχό πιάτο λίγο αλεύρι με λίγο αλάτι και πιπέρι. Στεγνώνουμε τα φιλέτα και τα αλευρώνουμε. Τα τινάζουμε για να φύγει το επιπλέον αλέυρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά. Σε αυτό θα σοτάρουμε τα φιλέτα μέχρι να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε από το τηγάνι. Ρίχνουμε επιπλέον λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι (2-3 κουταλιές) και σε αυτό σοτάρουμε το σκόρδο. Μόλις σοταριστεί ρίχνουμε το ξίσμα και το ζωμό. Μόλις πάρει βράση, τοποθετούμε στο τηγάνι τα φιλέτα και τα σπαράγγια. Σκεπάζουμε χαμηλώνοντας λίγο τη φωτιά. Μαγειρεύουμε για 20-30 λεπτά, εξαρτάται από το πάχος των φιλέτων. Πότε πότε ρίχνουμε μια ματιά να δούμε μήπως το φαγητό χρειάζεται λίγο ζωμό ακόμα. Προς το τέλος η σάλτσα θα έχει πήξει λίγο. Εν τω μεταξύ σε ένα μπολάκι χτυπάμε καλά το χυμό λεμονιού με τον άνηθο και λίγο ελαιόλαδο (2 κουταλιές). Το προσθέτουμε στο φαγητό, ανακατεύουμε κουνώντας το τηγάνι πιάνοντας το από το χερούλι του κι αφήνουμε 1-2 λεπτά ακόμα πάνω στο μάτι. Σερβίρουμε αμέσως με ένα ωραίο ελληνικό Chardonnay (πχ Παπαϊωάννου 2013)


15 σχόλια:

  1. Καλημέρα, δεν βλέπω καθόλου τηλεόραση αυτά τα μαργαριτάρια βέβαια έφτασαν στα αυτιά μου όπως και πολλά άλλα!!
    Γιαυτό κι εγώ μαγειρεύω!! Προχτές αυτοσχεδίασα με κοτόπουλο και λαχανικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή καλημέρα! Καλή εβδομάδα!
      Εγώ το προχώρησα το θέμα με την τηλεόραση. Όχι μόνο δεν την άνοιγα τόσο καιρό αλλά χθες την πέταξα από το σπίτι!! (βασικά την έδωσα σττους γονείς μου).
      Μαγείρεμα να σωθούμε! Κι έχει ωραία λαχανικά τέτοια εποχή! :-)

      Διαγραφή
  2. Πάνω που άρχισα να ανησυχώ, σε είχα χάσει! Θα συμφωνήσω μαζί σας για την τηλεόραση, ούτε εγώ βλέπω πια, τι να δεις εξάλλου! Όσο για τις εκλογές, σε επίπεδο δημοτικής αρχής για μένα παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον διότι στην περιοχή μου η δημοτική αρχή είναι αρκετά δραστήρια και προσφέρει στους δημότες πολλές παροχές. Για τις ευρωεκλογές δεν έχω κάτι να πω, είναι συνέχεια των βουλευτικών, άρα αδιέξοδες. Το φαγητό δείχνει νοστιμότατο και επίκαιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμελί καλημέρα! Καλή εβδομάδα! Συμφωνώ μαζί σου, οι δημοτικές εκλογές είναι σε άλλο επίπεδο κι όσο πιο μακριά μένουν από πολιτικές σκοπιμότητες -ποιο κόμμα υποστηρίζει ποιον υποψήφιο δήμαρχο- τόσο το καλύτερο.
      Φορτωμένο πρόγραμμα είχα -μην το πείτε του Στουρνάρα!!!- γι'αυτό έπιασε αράχνες το μπλογκ!!
      Το φαγητό είναι τέλειο! Γλείφαμε τα πιάτα μας!!

      Διαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο για τις εκλογές και τη χαμένη τους "αίγλη"! Γι' αυτό, άλλωστε, είναι και τόσο υψηλά τα ποσοστά αποχής κάθε φορά! Θυμάμαι, πάντα μου άρεσε να χαζεύω το χάρτη που έδειχνε τις εκλογικές περιφέρειες με τα χρώματα και μετά που είχαν και το χάρτη από τις προηγούμενες εκλογές και έκαναν τη σύγκριση, γιατί δεν καταλάβαινα γρι από τις πολιτικές συζητήσεις των "μεγάλων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μυρωδία καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Είμαι περίεργη να δω τι ποσοστά αποχής θα πιάσουν αυτές οι εκλογές!

      Διαγραφή
  4. Χα χα χα, αν και βλέπω τηλεόραση, δεν το είχα ακούσει αυτό το μαργαριτάρι.
    Η συνταγή σου υπέροχη!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νότα καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Ναι, ειπώθηκε Πέμπτη ή Παρασκευή. Αλλά λέγονται τόσο πολλές ανοησίες από τους πολιτικούς, πού να τις προλαβαίνουμε όλες!
      Το φαγητό εγγυημένα υπέροχο!

      Διαγραφή
  5. Πάνω που έψαχνα έμπνευση για διαφορετικό φιλέτο κοτόπουλου! Μου αρέσει πολύ η λεμονάτη σάλτσα σου, θα τη δοκιμάσω!
    Ψάχνω τόση ώρα να βρω να σχολιασω κάτι για την Κλεοπάτρα.... Δεν έχω λόγια όμως, νομίζω ότι με ξεπερνάει.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρύσα καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
      Νομίζω ότι η συγκεκριμένη κοτσάνα μας ξεπέρασε όλους...και μας ισοπέδωσε!
      Το φαγητό είναι απίστευτα νόστιμο κι η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να έδενε τόσο καλά σπαράγγι και κοτόπουλο!

      Διαγραφή
  6. Κλείσαμε έξι χρόνια χωρίς τηλεόραση και απορώ πώς κάποτε είχαμε με όλα αυτά που δείχνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κλεομένη καλησπέρα και καλή εβδομάδα!
      Την καλύτερη δουλειά κάνατε! Είχα να την ανοίξω από τους Ολυμπιακούς του '12! Και να την ανοίξει κανείς να δει τι; Και μετά απορούμε πώς φτάσαμε ως εδώ...

      Διαγραφή
  7. Eμ... κάποτε είχαν πιο ενδιαφέρον οι εκλογές. Πήγαινες στο εκλογικό κέντρο, έβλεπες και κανα καλό στρατιωτάκι :)
    χιχιχ... πολύ γέλασα μ αυτό.

    είναι να μην πάθεις σοκ όταν μαθαίνεις μετά από τοόοσο καιρό ότι ο Οδυσσέας είχε και την Κλεοπάτρα??? χαχαχα.
    Εγώ γελάω και με αυτούς που τους ψηφίζουν αυτούς που λένε τα μαργαριτάρια

    Τώρα το φαγάκι σου είναι πολύ ωραίο. Και λεμονάτο και με σπαράγγια, νομίζω ο συνδυασμός το κανει πεντανόστιμο

    Αντε και καλή ψήφο :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον καλημέρα!
      Ναι, είναι να γελάς και με αυτούς που λένε όλες αυτές τις κοτσάνες αλλά και με αυτούς που τους ψηφίζουν. Πρέπει να ωριμάσουμε ως πολίτες και ως ψηφοφόροι αλλιώς δεν αλλάζει αυτό το αρρωστημένο πολιτικό σκηνικό!
      Καλή ψήφο! :-))

      Διαγραφή
    2. Μάριον καλημέρα!
      Ναι, είναι να γελάς και με αυτούς που λένε όλες αυτές τις κοτσάνες αλλά και με αυτούς που τους ψηφίζουν. Πρέπει να ωριμάσουμε ως πολίτες και ως ψηφοφόροι αλλιώς δεν αλλάζει αυτό το αρρωστημένο πολιτικό σκηνικό!
      Καλή ψήφο! :-))

      Διαγραφή