Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η αγαπημένη του χειμώνα!

(2011 Έτος οσπρίων: Φεβρουάριος)


Φαντάζομαι ότι  έχετε ήδη βαρεθεί τούτη την ανάρτηση! Άλλη μια φασολάδα! Πάλι μια φασολάδα;; Μα όλο το χειμώνα για φασολάδες θα μιλάμε στα food blog; Ξέρω , σας ακούω που γκρινιάζετε αλλά:
1. Κάνει πολύ κρύο. Ε, χμ , λάθος. Κάνει διαβολεμένο κρύο!! (Καμία σχέση βέβαια με την απίστευτη κακοκαιρία που έχει ενσκήψει στις ανατολικές Η.Π.Α.!!!)
2. Δεν σας έχω πει ποτέ πώς φτιάχνω τη δική μου φασολάδα! Μην φανταστείτε τίποτα εξεζητημένο. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω δει πουθενά τη δική μου βερσιόν οπότε σκέφτηκα....γιατί όχι!
3. Το 2011 είναι Έτος Οσπρίων και μόλις μπήκε ο Φλεβάρης! Καλό Μήνα , παρεμπιπτόντως!
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Εν αρχή ην ...




.... τα φασόλια!


- Τα μουλιάζεις Crispy;
- Χμ , ναι!
- Για πόσο;
- Από τη στιγμή που θα αποφασίσω ότι θα φτιάξω φασολάδα μέχρι τη στιγμή που θα μαγειρευτούν! Ήμουν....σαφέστατη! Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερο μουλιαστούν τόσο το καλύτερο! Ιδιαίτερα αν είναι βιολογικά! Πεντανόστιμα αλλά ...πεισματάρικα!
- Και αλλάζεις το πρώτο νερό στο οποίο βράζουν;
-Όχι. Δεν βρίσκω το λόγο.
- Και τι βάζεις στη φασολάδα σου λοιπόν;
- Λοιπόν..... τα κλασικά : Κρεμμύδι ψιλοκομμένο , καρότο σε ροδέλες , λίγο σέλινο, μια καυτερή πιπερίτσα , αλατάκι...
- Ντομάτα;
- Όχι , αν και την τρώω με ντομάτα , προτιμώ τη φασολάδα άσπρη.
- Λάδι ;
- Είπα τίποτα για λάδι;;;
- Καλά... Τίποτε άλλο;
- Μμμμμ , το καλύτερο. Στη φασολάδα βάζω ...




.... καυκαλήθρα! Ένα υπέροχο αρωματικό χόρτο το οποίο βρίσκεται άφθονο στην ελληνική φύση! Συνήθως χρησιμοποιείται σε χορτόπιτες αλλά εμείς τη βάζουμε και στη φασολάδα.
-Και μετά;
-Μετά αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί .
-Πόσο θα μας πάρει;
-Προφανώς εξαρτάται από το μέγεθος του οσπρίου , πόση ώρα τα μουλιάσαμε , τα βιολογικά είπαμε είναι ελαφρώς ...''πεισματάρικα'' , αν χρησιμοποιούμε χύτρα προφανώς ο χρόνος θα συντομευτεί. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και κυρίως να χυλώσουν τα όσπρια. Η κατά Crispy φασολάδα είναι χυλωμένη!
-Και πώς τη σερβίρεις;
-Με άφθονο λάδι άριστης ποιότητας! Ναι , μου αρέσει να προσθέτω το λάδι στο πιάτο στο τέλος με το σερβιρισμα! Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που έχει βγει το φρέσκο λάδι - αν έχετε τρόπο να βρείτε εκμεταλλευτείτε το- το πιάτο παίρνει διαστάσεις ...θριάμβου!!! Και μερικές σταγόνες λεμόνι!
-Τίποτε άλλο;
- Συνοδεύουμε με καμιά ρέγγα , καμιά σαρδελίτσα , λίγες ελίτσες... Ξέρετε τώρα!





13 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ..η ασπρη version της αγαπημένης φασολάδας!!!!!Θα δοκιμαστεί σίγουρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν εχω δοκιμασει ποτε ασπρη φασολαδα.. θα τη δοκιμασω την επομενη φορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε σκεφτόμουν σήμερα. Μαγείρευα φακές και αναρωτιόμουν τι θα κάνεις με όσπρια αυτό το μήνα. Και άνοιξα και ιδού! Μ΄αρέσει η διαφορετική εκδοχή.
    Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καυκαλήθρα? Θα το δοκιμάσω το γρηγορότερο! Πρέπει να δείνει υπέροχο άρωμα! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οι αλλοθρησκοι εδω στην ιαπωνια δεν τρωνε τετοια φασολια και για να φτιαξω φασολαδα θα πρεπει να κανω σαφαρι στα μαγαζια που κανουν εισαγωγες.
    περιπετειες για μια φασολαδα χαχαχα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα! Πολύ ωραία η εκδοχή της φασολάδας και η φωτογραφία το επιβεβαιώνει! Ερώτηση: την καυκαλήθρα την ψιλοκόβεις (όπως το σέλινο δηλαδη)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @RIRI
    Καλημέρα! Απ'ότι έχω καταλάβει η ''άσπρη'' βερσιόν δεν είναι τόσο διαδεδομένη! Οι περισσότεροι την μαγειρεύουν με ντομάτα!



    @Ελπινίκη
    Όπως έγραψα , την προτιμώ άσπρη αλλά βλέπω ότι οι περισσότεροι τη θέλουν ή την έχουν συνηθίσει...κόκκινη! Θεωρώ πιο ...''ρουστίκ'', πιο χωριάτικη ας πούμε, την άσπρη εκδοχή!


    @Blueprint
    Καλημέρα! Τη θυμόσουν , βλέπω , τη βαρύγδουπη δήλωση μου για το...Έτος Οσπρίων!!! (Έχω σχεδόν ολοκληρώσει τον κατάλογο με τις συνταγές για το αφιέρωμα αυτό!)



    @Αγγελική Ν
    Καλημέρα. Ναι , δίνει απίθανο άρωμα! Τη λατρεύω την καυκαλήθρα - ευτυχώς είναι 1-2 μανάβηδες στη λαϊκή που φέρνουν!



    @dimitris.jp
    Καλημέρα! Δεν τρώνε καθόλου όσπρια στην Ιαπωνία ή μόνο τα φασόλια δεν τρώνε; Ελπίζω τα καταστήματα που εισάγουν προϊόντα διατροφής να είναι καλά ενημερωμένα!
    (Καυκαλήθρα αμφιβάλλω αν θα βρεις, αλλά για σέλινο (ή σέλερι) φαντάζομαι δεν υπάρχει πρόβλημα)




    @Amelie
    Καλημέρα. Ναι , την καυκαλήθρα την ψιλοκόβω. Βάζω περίπου 2-3 κουταλιές για μαγείρεμα 4 πιάτων. Αν θέλω να ''ακούγεται'' λίγο περισσότερο ...προσθέτω το κατιτίς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν μ'αρέσει! Θέλω μακαρόνιααααα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @emmanouela
    Αμάν! Δεν τρως το εθνικό μας φαγητό! Μην ανησυχείς κι από μακαρόνια άλλο τίποτα σε τούτο το μπλογκ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. άσπρη και με καυκαλίθρα πρώτη φορά βλέπω!! Για να δούμε θα πείσω την μ΄να μου να την φτιάξει έτσι μια φορά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @mahler76
    Λίγο δύσκολο! Οι μαμάδες δεν αλλάζουν εύκολα τις μαγειρικές τους συνήθειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σας ,
    ειμαι θαυμαστρια των συνταγων σας .Σήμερα επέλεξα να φτιάξω αυτή τη φασολάδα.Το μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω πριν τη φτιάξω είναι σχετικά με το πρώτο νερό.Ξέρω οτι το αλλάζουμε για να μη φέρει φούσκωμα.Συμφωνείτε ή πιστεύετε πως είναι μύθος;Επίσης θεωρείτε πως είναι πιο νόστιμο αν δεν αλλαχθεί;Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για την άμεση απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα!
    Δεν πολυτρελαίνομαι στην ιδέα του να αλλάζω νερό στα όσπρια. Δεν έχω δει διαφορά. Άλλοτε αλλάζω το νερό και πάλι φουσκώνω κι άλλοτε δεν το αλλάζω και δεν έχω φούσκωμα. Πιστεύω ότι είναι θέμα οσπρίου- ποικιλία, σοδειά κλπ. Τα μουλιάζω πριν τα μαγειρέψω αλλά μόνο αυτό. Στην περίπτωση που αποφασίσετε να αλλάξετε το πρώτο νερό, προσοχή σε αυτό: Το δεύτερο νερό να είναι ήδη ζεστό μην τα βάλετε τα όσπρια σε κρύο. Καθυστερεί έτσι το βράσιμο τους και σκληραίνουν.

    ΥΓ: Ελπίζω να βρήκατε καυκαλήθρα-στις λαϊκές έχουν πάντως- κι αν υπάρχει αγουρέλαιο βάλτε οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή